ایران پرس: معاون رئیس‌ جمهوری آمریکا، وضعیت دموکراسی در ایالات متحده را تهدیدی بزرگ برای امنیت این کشور دانست.

«کامالا هریس» در مصاحبه ای در پاسخ به ا‌ینکه بزرگترین خطر امنیت ملی برای آمریکا چیست، گفت: "وضعیت ضعیف دموکراسی در آمریکا تهدیدی امنیتی برای این کشور است."

کامالا هریس رهبریِ مخالفت دولت «جو بایدن» علیه محدود کردن حق رأی را برعهده دارد. او پیشتر از کنگره خواسته بود تا دسترسی شهروندان به صندوق‌های رأی بیشتر شود و حمله به کنگره آمریکا در ژانویه 2021 را دغدغه بزرگ آمریکایی‌ها خوانده بود.

پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تلاش جمهوریخواهان برای محدود کردن حق رای به ویژه برای اقلیت های نژادی مانند سیاه پوستان و لاتین تبارها به عرصه ای برای تقابل با دموکرات ها تبدیل شده است.

تلاش جمهوریخواهان برای تصویب لایحه اعمال محدودیت بر رای دهی

در یک سال اخیر قانونگذاران جمهوریخواه تصویب لایحه اعمال محدودیت بر رای دهی را در دستور کار خود قرار داده و توانستند در مجالس ایالتی چند ایالت مانند تگزاس، لایحه مورد نظر را تصویب کنند.

طبق این لایحه، استفاده از صندوق‌های سیار و مراکز 24 ساعته رأی گیری ممنوع است. علاوه بر آن، این لایحه نظارت حزبی بر صندوق‌ها را افزایش داده و افراد را ملزم به ثبت درخواست پیش از ارسال برگه رأی می‌ کند.

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا این لایحه را یک تجاوز آشکار خوانده و آن را تلاشی برای سرکوب حق رای مردم در آمریکا و انتخابات آزاد دانسته است.

دموکرات‌ های آمریکا هم در اقدامی علیه تصویب قوانین مشابه در ایالت های تحت کنترل جمهوریخواهان، لایحه‌ ای تحت عنوان «قانون ارتقای حق رأی» را در مجلس نمایندگان این کشور در واشنگتن ارائه و تصویب کردند. این مساله در عین حال باعث بروز اعتراضات گسترده ای در ایالات متحده شده است.

در واقع هنوز در قرن بیست و یکم مبارزه مردم آمریکا برای حراست از حق رای ادامه دارد.

«رابرت رایش» وزیر کار دولت «بیل کلینتون» در انتقاد از تلاش جمهوریخواهان برای محدود کردن حق رای می گوید: "چرا ما خودمان را کشتیم که دموکرات‌ها کنترل ریاست جمهوری و کنگره را به دست بیاورند، وقتی حتی نمی‌توانند از موضوع ساده‌ای چون حق رای محافظت کنند!"

اساسا پندار موهوم وجود دموکراسی در آمریکا، در پرتو تحولات یک ساله اخیر در این کشور یعنی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نوامبر2020 و وقایع پس از آن کاملا زیر سئوال رفته است.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری وقت و نامزد جمهوریخواهان در این انتخابات بارها در زمان مبارزات انتخاباتی در برابر رقیب جو بایدن رقیب دموکرات خود، روند و فرایندهای انتخاباتی از جمله نحوه رای دادن و صحت آرای انتخاباتی به مثابه یکی از بارزترین نمادهای دموکراسی را مورد تردید قرار داده و در نهایت نیز پس از شکست در انتخابات آمریکا، نه فقط نتیجه آن را زیر سئوال برد، بلکه به عنوان رئیس قوه مجریه، وجود دموکراسی در ایالات متحده را دروغی آشکار توصیف کرد.

در مرحله بعد ترامپ با تشویق هواداران خود برای حمله به کنگره آمریکا در ژانویه 2021، درواقع در صدد نوعی کودتا در آمریکا برآمد و به گفته بسیاری از تحلیلگران وضعیتی همانند وضعیت دموکراسی در برخی از کشورهای در حال توسعه یا توسعه نیافته در آمریکا ایجاد کرد. او با فاسد خواندن نظام انتخاباتی آمریکا و وقوع تقلب گسترده در این انتخابات، موجب بروز بحران سیاسی بی سابقه ای شد. 

به هر حال، اگر تاکنون آمریکا مدعی رهبری نظام لیبرال دموکراسی در جهان بوده است، تحولات چند سال اخیر نشان می دهد که دموکراسی در این کشور تا چه اندازه دچار مشکل است و در معرض تهدید قرار دارد. این موضوع تا جایی پیش رفته است که معاون رییس جمهوری آمریکا، تهدید علیه دموکراسی در این کشور را اصلی ترین تهدید پیش روی ایالات متحده عنوان کرده است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

کامالا هریس: ضعف دموکراسی بزرگترین تهدید علیه ایالات متحده است