پس از دو هفته گفت و گوهای بین المللی درباره چگونگی مقابله با گرمایش جهانی در مادرید، هیئتهایی از 200 کشور اعلام کردند که خواستار عزم بیشتر برای کاهش گازهای گلخانهای و کمک به کشورهای فقیری هستند که از اثرات تغییرات اقلیمی رنج میبرند، با این حال آنها نتوانستند به توافقی دست یابند.
مذاکرات امسال سازمان ملل در مادرید بر موضوع های فنی همچون اقدام در زمینه «تجارت بازار کربن» متمرکز بود، ابزاری که از طریق آن کشورها بتوانند موفقیت شان در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای را با کشورهای دیگری که در این زمینه موفقیتی نداشته اند، مبادله کنند.
در همین حال، اختلاف درمورد تجارت بازار کربن در اجلاس مادرید به قوت خود باقی ماند و توافق در این زمینه به نشست سال بعد موکول شد. با این حال کشورهای عضو اتحادیه اروپا و تعدادی از کشورهای در حال توسعه کوچکتر، ائتلافی تشکیل دادند تا قطعنامه ای تصویب شود که از همه دولت ها بخواهد طرح های ملی قوی تری را در زمینه کاهش گاز کربن ترسیم کنند.
کمیسیون اروپا، در بیانیه ای با اشاره به اینکه از نتیجه بیست و پنجمین نشست سازمان ملل متحد درباره تغییرات اقلیم (TCOP 25) بسیار ناامید و متاثر شده است، ابراز امیدواری کرد: "راهبردی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در مجمع "گلاسگو" که سال آینده برگزار می شود، حاصل شود."
این نشست در حالی برگزار شد که دانشمندان هشدار داده اند برای جلوگیری از فاجعه آب و هوایی، اقتصاد باید به طور ریشه ای تغییر کند، تا انتشار گازهای گلخانه ای و فرصت رسیدن به اهداف توافقنامه پاریس برای محدود کردن گرمایش زمین به دو درجه سانتیگراد نسبت به عصر پیش از صنعتی شدن، آغاز شود.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه جهان در مرحله بدون بازگشتی در زمینه تغییرات آب و هوایی قرار گرفته است، گفت: "ما باید فشار زیادی وارد کنیم تا سبب افزایش تلاش های کشورها برای تغییر شرایط کنونی شویم زیرا تغییرات آب و هوایی با سرعتی بیشتر از ما پیش می رود و ما در حال از دست دادن زمان هستیم و ممکن است به مرحله ای برسیم که دیگر نتوانیم جلوی افزایش دمای هوا را بگیریم."
آتش سوزی های مهیب در جنگل ها از جمله در آمازون و استرالیا، جاری شدن سیلاب ها، تغییرات ناگهانی آب و هوا، بالا رفتن بی سابقه دمای هوا در بسیاری از مناطق جهان از جمله مواردی است که اکنون زندگی بسیاری از ساکنان کره زمین را تهدید می کند. این در حالی است که به گفته دانشمندان اگر افزایش دمای هوا همچنان ادامه داشته باشد، اتفاقات بدتری نیز رخ خواهد داد.
سازمان غیردولتی صندوق نجات کودکان هشدار داد: در سال 2019 برخی مناطق شرق و جنوب آفریقا به شدت تحت تاثیر سیلاب، طغیان رودخانه ها، رانش زمین، قحطی و طوفان قرار گرفتند و دست کم 33 میلیون کودک در قاره آفریقا به علت تغییرات آب و هوایی با خطر قحطی روبرو هستند.
این نشست در حالی برگزار شد که به رغم همه شعارها و تصمیمات، کشورهای شرکت کننده تاکنون اقدام چندانی برای تحقق سه هدف مقابله با تغییرات آبوهوایی یعنی "کاهش 45 درصدی انتشار گازهای کربنی تا سال 2030"، "دستیابی به هدف به صفر رساندن انتشار دیاکسید کربن تا سال 2050" و "تثبیت افزایش دمای جهانی در 1.5 درجه سانتیگراد تا پایان قرن" انجام نداده اند.
شرکت کنندگان در این نشست نیز گرچه در مورد مشکلات ناشی از گازهای گلخانه ای و تغییرات اقلیمی بحث کردند اما منافع اقتصادی و عدم همکاری دو کشور بزرگ آلوده کننده محیط زیست یعنی و آمریکا و عربستان که از بزرگترین تولید کنندگان گازهای گلخانه ای در جهان هستند، همچنین مانع تراشی برخی کشورها چون برزیل سبب شد که این کشورها نتوانند به توافقی در این مورد دست یابند.
این نشست در حالی بی نتیجه به پایان رسید که شعار آن «زمان اقدام» بود. اکنون دوستداران محیط زیست و شرکت کنندگان امیدوارند هشدارهای این نشست، سبب ایجاد روح همراهی و همدلی در کشورهای جهان در مسائل مربوط به محیط زیست به ویژه تعهدات مربوط به مقابله با تغییرات آب و هوایی شود. آنان به نشست سال آینده مجمع "گلاسگو" چشم دوخته اند.
نویسنده: آتوسا دیناریان
139/116
بیشتر بخوانید:
ابراز ناامیدی اتحادیهاروپا از نتیجه کنفرانس اقلیمی سازمانملل