ایران با هر اقدام نظامی از طرف هر که باشد مخالف است زیرا بازنده جنگ میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، مردم هستند.
این درگیری که از حدود دوهفته قبل شروع شده تا کنون موجب بروز خسارت های جانی و مالی به هر دو طرف به ویژه ساکنان منطقه شده است.
بحران قره باغ که در فوریه سال ۱۹۸۸ تبدیل به یک جنگ ویرانگر شد و تا مارس ۱۹۹۴ ادامه یافت، در ناحیه ای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد.
در این جنگ که حدود ۶ سال ادامه یافت نزدیک به ۳۵ هزار نفر کشته و بیش از ۸۰۰ هزار نفر از منازل خود آواره شدند.
هر چند از همان ابتدای درگیری، طرح هایی برای حل این مناقشه ارایه شد، اما این طرح ها از جمله تشکیل کارگروه مینسک به نتیجه مطلوب خود نرسید و منطقه همچنان در حالت نه صلح و جنگ باقی مانده است.
البته هدف برخی دخالت ها در این مناقشه، برهم زدن آرامش منطقه بوده است.
غربی ها بدون تردید منافعی در منطقه دارند که حفظ آن را در بحرانی بودن روابط بین کشورهای منطقه می بینند.
تشدید مناقشه فعلی در قره باغ را نیز می بایست از این زاویه با حساسیت بیشتری و با توجه به تبعات منطقه ای آن مورد توجه قرار داد.
در همین چارچوب «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، روز شنبه در گفتوگویی تلفنی از حضور و مشارکت برخی گروههای تروریستی دردرگیری منطقه قره باغ، ابراز نگرانی کردند.
رییس جمهور و وزیر خارجه کشورمان در چند روز گذشته با سران دو کشور آذربایجان و ارمنستان تماس های تلفنی داشته و برقراری آتش بس و آغاز گفت و گو ها برای حل اختلافات را خواستار شده اند. تجربه نشان می دهد ادامه درگیری ها کمکی به حل اختلافات نخواهد کرد واوضاع در منطقه را پیچیده تر می کند.
در این زمینه دو نکته کلیدی وجود دارد:
نخست؛ چرایی وعلل این مناقشه از منظر تاریخی در چارچوب تحولات ژئوپلیتیک منطقه است.
دوم؛ چگونگی حل این مناقشه است که در بازگرداندن ثبات و امنیت به منطقه حائز اهمیت است.
از نگاه ایران، توقف خصومتها در منطقه جنوبی قفقاز، گام اول برای شروع گفتمان جدی و اثر بخش برای صلح است.
به نظر می رسد، باکو و ایروان در چند روز گذشته با تلاش های منطقه ای به این جمعبندی رسیده اند که مسایل مورد اختلاف را در گام نخست با برقراری آتش بس و سپس در میز مذاکره حل و فصل کنند.
اصلاندوز؛ مرز مشترک ایران و جمهوری آذربایجان
در چنین شرایطی فعال کردن مکانیسمی برای حل این مناقشه توسط کشورهای منطقه بیش از گذشته احساس می شود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در این جهت با مهم خواندن اجرای آتش بس و تداوم آن ،از آمادگی تهران برای ارائه هرگونه کمک و همکاری در این زمینه خبر داده است .
در این نکته تردید نیست که درگیری نظامی بین دو کشور همسایه؛ جمهوری آذربایجان و ارمنستان رویدادی تلخ و نگران کننده است و ادامه درگیری ها، قطعا" اوضاع منطقه را پیچیده تر می کند.
تجربه نشان داده که از درون این بحران ها تهدیدهایی همچون رخنه گروه های تروریست شکل خواهد گرفت که اگر جلوی آن گرفته نشود برای همه منطقه بحران ساز خواهد شد.
این همان نکته مهمی است که در گفتوگوی تلفنی روسای جمهوری ایران و روسیه مورد تاکید قرار گرفت.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
استقبال ایران از برقراری آتش بس در منطقه قره باغ
توافق جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای برقراری آتش بس در قره باغ