به گزارش خبرگزاری ایران پرس، حسن کاظمی قمی در گفتگو با رادیو دری برون مرزی با اشاره به گذشت یک سال از روی کار آمدن طالبان گفت: رویکرد جمهوری اسلامی ایران در دوره جدید، حمایت از مردم افغانستان بود و در این مسیر، تعامل با طالبان را با رعایت اصول و ملاحظاتی در پیش گرفت.
کاظمی قمی یکی از مهم ترین اصول مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران را در تعامل با طالبان، تشکیل دولت فراگیر با حضور همه اقوام و اقلیت ها دانست و افزود:ایران معتقد است اگر مشارکت دیگر گروهها در حکومت افغانستان نباشد، امنیت و ثبات و سازندگی در این کشور شکل نخواهد گرفت.
وی اضافه کرد: ایران با توجه به شرایط سخت اقتصادی افغانستان وبلوکه شدن اموال مردم در امریکا و با اتکا بر این منطق که طالبان باید امنیت شهروندان و مرزها را تامین و نگرانی های همسایگان را برطرف کند، وارد تعامل با طالبان شده و معتقد است اگر این همکاری شکل نگیرد، گروههای تکفیری فرصت بیشتری برای رشد می یابند و بر شمار مهاجران افغان در کشورهای همسایه افزوده خواهد شد.
نماینده ایران در امور افغانستان، طالبان را بخشی از واقعیت جامعه افغانستان خواند و تصریح کرد: در یک سال گذشته تعامل جمهوری اسلامی ایران با طالبان برای حمایت از مردم و با تاکید بر حرکت به سمت یک دولت مشارکتی بوده است.
کاظمی قمی همچنین امنیت در مرزها، تامین حقابه ایران از هیرمند، جلوگیری از حرکت گروههای تروریستی به سمت مرزها و کنترل تولید و قاچاق مواد مخدر را از مهم ترین مطالبات ایران از حکومت موقت طالبان خواند.
وی با اشاره به شرایط وخیم برجای مانده از دوران اشغال، کاهش 60 درصدی واردات به افغانستان و نیز از بین رفتن 70 درصد درآمد مردم این کشور در یک سال اخیر اظهار کرد: در این دوره ایران تلاش کرده است با هدف افزایش ماندگاری مردم افغانستان در کشورشان و جلوگیری از مهاجرت آنها به کشورهای همسایه، روابط تجاری با حکومت موقت افغانستان را افزایش دهد.
این مقام ایرانی همچنین از تدوین طرحی برای تقویت امنیت مرزها بین دولت ایران و حکومت موقت طالبان خبر داد و تاکید کرد که اگر این طرح اجرایی شود، بسیاری از مشکلات کنونی برطرف، قاچاق مواد مخدر و رفت و آمدهای غیرقانونی کنترل و وضعیت زندگی مرزنشینان تثبیت خواهد شد و همکاری های اقتصادی در مرز گسترش خواهد یافت.
کاظمی قمی با اشاره به برخی مشکلات مرزی پیش آمده در ماههای اخیر در مرز مشترک ایران و افغانستان تاکید کرد: ما در تعامل با دولت کابل، به دنبال ایجاد ثبات و امنیت پایدار در مرزها، اقتصادی کردن مرزها در منطقه بوده ایم و در این زمینه تلاش کرده ایم تا وضعیت مرزها را به سمت تولیدات اقتصادی و ایجاد منطقه آزاد اقتصادی مشترک پیش ببریم.
وی با اشاره به جنایات آمریکا در دوران 20 ساله اشغال و نیز تلاش این کشور برای دامن زدن به جنگ های داخلی و قومی و مذهبی در افغانستان ادامه داد: هدف آمریکا این بود که ایران را در درگیریهای داخلی افغانستان گرفتار کند، اما ایران توانست در این زمینه سیاستی درست را در پیش بگیرد.
112