در حال حاضر، ژاپن ریاست شورای امنیت سازمان ملل را به عهده دارد و از فردا (دوشنبه) این مسوولیت به قزاقستان واگذار خواهد شد. به عهده گرفتن ریاست یک ماهه شورای امنیت سازمان ملل، فرصت مغتنمی برای دولت آستانه فراهم می کند تا ضمن حضور گسترده تر قزاقستان در سطح جهانی، این کشور نقش های مثبت تری در سطح بین المللی ایفا کنند.
پیش از این نیز، دولت آستانه به منظور مطرح کردن قزاقستان در سطح بین المللی، به اقدامات مثبت و سازنده ای دست زده است. از جمله می توان به برگزاری نشست صلح سوریه در این کشور و یا تاسیس بانک اورانیوم غنی شده با درصد پائین توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی در قزاقستان اشاره کرد. هدف اصلی از افتتاح بانک سوخت هستهای در قزاقستان، ممانعت از آغازغنیسازی اورانیوم در کشورهایی است که تاکنون صنعت هستهای نداشتهاند. در همین ارتباط ، «یوکیا آمانو» مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته است: «این بانک اورانیوم، به عنوان آخرین مکانیزم برای اطمینان دادن به کشورهایی است که میخواهند اورانیوم با غنای کم را برای ساخت سوخت جهت استفاده درنیروگاه هستهای استفاده کنند.
بدیهی است که، این نقش قزاقستان برای رهبران این کشور از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. شکی نیست که رهبران دولت آستانه مانند سایر دولت های استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی شامل جمهوری های منطقه آسیای مرکزی، قفقاز و اروپای شرقی در پی یافتن هویت واقعی برای قزاقستان هستند. در واقع رهبران قزاقستان که در سال های اولیه پس از استقلال در جستجوی هویت و راهکاری برای هویت سازی بودند، به منظور تحقق این هدف، طی چند سال گذشته تلاش کرده اند با به عهده گرفتن میزبانی نشست های بین المللی، نقش سازنده ای درجامعه جهانی ایفا کنند.
در سال های نخستین پس از استقلال قزاقستان، شاید کمتر کسی تصور می کرد که پس از پیشنهاد تشکیل ساختار آسیایی کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا (سیکا) در سال 1992 میلادی در آلماتی، قزاقستان میزبانی نشست های حل اختلاف های مهم منطقه ای و بین المللی را عهده دار شود.
در این میان، باید دید که هدف واقعی دولت قزاقستان از رویکرد دیپلماسی آستانه به میزبانی از نشست های حل اختلاف میان بازیگران عرصه بین الملل و مشارکت در نشست های بین المللی و شورای امنیت سازمان ملل، چیست؟
در شرایطی که هر یک از بازیگران مهم بین المللی سعی در ایفا و ارتقای نقش خود و نیز یافتن جایگاهی مناسب در ساز و کارهای نوین بین المللی دارند، قزاقستان با اتخاذ رویکرد میزبانی از نشست های مختلف حل بحران و از جمله سوریه، در تلاش برای شکل دهی و تعامل سازنده خود با تشکلهای منطقهای، با اولویت مشارکت در ایجاد صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی است.
ضمن آن که بهرهبرداری از فرصتهای جانبی که در حاشیه چنین نشست هایی به وجود میآید ، موضوعی است که دولت آستانه را به تحکیم روابط با قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای و نیز پیشبرد اهداف سیاست خارجی خود در چارچوب استراتژی تعریف شده و البته میزبانی از چنین نشست هایی تشویق و ترغیب می کند.118/111