ایران پرس- رییس جمهوری قزاقستان از آمادگی این کشور برای میانجیگری درخصوص حل بحران هسته ای کره شمالی خبر داد.

« نورسلطان نظربایف» Nursultan Nazarbayev رییس جمهوری قزاقستان روز جمعه درنشست شورای امنیت سازمان ملل همچنین از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل خواست، به کره شمالی به عنوان شرط مهم برای اعتماد سازی و بازگشت به میز مذاکرات تضمین هایی بدهند.

این درحالی است که مذاکرات شش جانبه کشورهای آمریکا، چین، ژاپن، روسیه، کره جنوبی وکره شمالی برای حل مسایل هسته ای شبه جزیره کره، از پایان سال 2008 به علت سیاست های خصمانه آمریکا و پایبند نبودن این کشوربه تعهدات خود در قبال کره شمالی متوقف ماند.

صحبت های رییس جمهوری قزاقستان بیانگراین است که این کشورپس از برگزاری نشست های آستانه با موضوع حل بحران سوریه، اکنون با اعتماد به نفسی که کسب کرده است به دنبال توسعه نقش خود در صحنه بین المللی است.

تمایل قزاقستان برای میانجیگری در مسئله هسته ای کره شمالی

تمایل قزاقستان برای میانجیگری در مسئله هسته ای کره شمالی نشان می دهد که این کشور برای خود نقشی مستقل را تعریف کرده است و تلاش می کند به عنوان یک بازیگر حامی صلح و امنیت بین المللی دیده شود.

این نکته را نیز باید مورد توجه قرار داد که سنت میانجیگری در بین مردم قزاقستان ریشه ای تاریخی دارد.

«یرزان آشیکبایف» Yerzhan Ashikbayev معاون وزیر امورخارجه قزاقستان پیش ازاین به رسانه ها گفته بود:

 " ما به قدرت گفتگو در صحنه بین المللی باور داریم و ظرفیت ما به عنوان یک میانجی در این صحنه رو به افزایش است."

امتیازات قزاقستان برای میانجیگری در مسئله هسته ای کره شمالی

قزاقستان دراین زمینه از چندین امتیاز برخوردار است، نخستین مسئله این است که قدرت های جهانی با توجه به منافع خود از این پیشنهاد قزاقستان حمایت می کنند.

چین به دلیل تلاش های خود برای گسترش طرح جاده ابریشم، روسیه به دلیل تمایل همیشگی برای نفوذ در آسیای مرکزی و آمریکا برای حفظ ارتباطات سنتی خود با کشورهای این منطقه نگاه مثبتی به رفتار قزاقستان دارند. 

از سوی دیگر جایگاه بی طرف قزاقستان درمسائل بین المللی و جای گرفتن آن در بین قدرت های میانی، این امکان را به این کشورمی بخشد تا از دید بازیگران درگیر بحران به عنوان عاملی منفی شناسایی نشود.

نگاه مثبت بازیگران درگیر در یک بحران به بازیگر میانجی یکی ازعوامل مهمی است که حل بحران را سرعت می بخشد و در صورت فقدان این نگاه، مذاکرات میانجی گرایانه با شکست رو به رو خواهد شد.

لاسینا زربو Lassina Zerbo رییس سازمان معاهده منع آزمایش تسلیحات هسته ای نیز درمصاحبه ای گفت:

" قزاقستان به واسطه پیشینه خود در مشارکت در امر کنترل تسلیحات هسته ای می تواند به کشوری پیش رو در زمینه میانجیگری گفتگوهای هسته ای تبدیل شود."

دراین خصوص لازم است قزاقستان جایگاه مستقل خود و اهمیت آن در صلح جهانی را درک کند و به قدرت های جهانی و بازیگران مداخله گر اجازه ندهد تا موجب انحراف چنین نقشی شوند.

ادامه این نقش و تثبیت آن برای قزاقستان، نه تنها می تواند موجب ثبات منطقه ای و جهانی شود بلکه مزایای فراوانی اقتصادی و سیاسی نیزبرای قزاقستان درپی خواهد داشت.

نویسنده: منوچهر شفیعی

133/111

بیشتر بخوانید:

استقبال شورای امنیت سازمان ملل از مذاکرات دو کره