ایران پرس: چین آمادگی خود را برای برگزاری سومین نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان اعلام کرد.

وانگ یی وزیر امور خارجه چین در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران گفت: سومین دور نشست همسایه‌ها در مورد افغانستان در اواخر ماه آینده در پکن برگزار می‌ شود.

در شرایطی چین خود را برای میزبانی دور سوم اجلاس وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان آماده می کند که گروه طالبان که از اوت 2021 قدرت را مجددا در این کشور بدست گرفته است، تغییری در رویه های خود ایجاد نکرده است و همچنان جامعه جهانی منتظر شکل گیری دولتی فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان است.

دراولین نشست کشورهای همسایه افغانستان که به میزبانی پاکستان و به صورت آنلاین برگزارشد، نمایندگان کشورهای چین، ایران، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان مشارکت داشتند و شرکت کنندگان دیدگاه های خود را درباره راه های برقراری ثبات درافغانستان بیان کردند.

در دومین نشست کشورهای همسایه افغانستان، وزیران خارجه ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و پاکستان حضوری و وزیران خارجه چین و روسیه به صورت آنلاین در این اجلاس  حضور داشتند.

در بیانیه یازده ماده ای نشست کشورهای همسایه افغانستان در تهران شرکت کنندگان، شکل گیری یک ساختار سیاسی فراگیر با مشارکت همه اقوام را تنها راه‌ حل مسائل افغانستان دانستند.

در نشست افتتاحیه همسایگان افغانستان در 8 سپتامبر در اسلام آباد و اجلاس دوم که در تاریخ 27 اکتبر به میزبانی تهران برگزار شد ، بدلیل آنکه گروه طالبان در سطح بین المللی به رسمیت شناخته نشده است، نمایندگانش حضور نداشتند.

البته در ادامه نشست های بین المللی درباره اوضاع افغانستان، نوزدهم دسامبر2021 پاکستان میزبان وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بود که هیاتی از طالبان به ریاست امیر خان متقی وزیر خارجه این گروه حضور داشت.

در شرایطی که چین قرار است میزبان نشست سوم وزیران خارجه همسایگان افغانستان باشد، این پرسش مطرح است که برغم تاکید شرکت کنندگان در این اجلاس برای تشکیل دولت فراگیر در این کشور و ضرورت ارائه کمک های بشر دوستانه به مردم افغانستان، چرا طالبان گامی در مسیر اعتمادسازی بین المللی برنداشته است و به پیام های منطقه ای و بین المللی در این خصوص بی اعتناست ؟

این دیدگاه وجود دارد که گروه طالبان که سودای برپایی امارت اسلامی در افغانستان را دارد، حاضر نیست حکومتی فراگیر در این کشور تشکیل دهد که همه اقوام افغانستان در آن شریک باشند.

نوع مواجهه گروه طالبان با اصول حکمرانی در افغانستان که تنها بر یک تفکر خاص پایه ریزی شده است، نشان می دهد که این گروه حاضر به شراکت با دیگر اقوام در قدرت نیست و بعید است که نشست های منطقه ای و بین المللی در این خصوص بتواند طالبان را به تشکیل دولت فراگیر در افغانستان متقاعد کند.

نشست چندی پیش اسلو با حضور هیاتی از گروه طالبان و نمایندگانی از کشورهای اروپایی و آمریکا نیز بدون دست یابی به نتیجه خاصی در خصوص تشکیل دولت فراگیر در افغانستان پایان یافت که بیانیه پایانی اجلاس نیز با واکنش منفی مقامات طالبان مواجه شد.

در چنین شرایطی اجلاس سوم وزیران خارجه کشورهای همسایه افغانستان که قرار است به میزبانی چین برگزار شود، بعید است که به نتایج متفاوتی از دو نشست قبلی در پاکستان و ایران برسد و باید جامعه جهانی راهی پیدا کند که طبق آن طالبان با تمکین به اصل جمهوریت در افغانستان، تشکیل دولت فراگیر را تنها راه شناسایی رسمی حاکمیت این گروه در این کشور بداند.

نویسنده: محمدرضا عسگری

115