حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، در پیام تسلیت درگذشت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، از ایشان بعنوان متفکری برجسته، مدیری شایسته، دارای زبان گویائی در اظهار حق و پای با استقامتی در صراط مستقیم یاد کردند و تصریح کردند؛ خدمات ایشان در تولید اندیشه دینی و نگارش کتب راهگشا، و در تربیت شاگردان ممتاز اثرگذار، و در حضور انقلابی در همه میدانهائی که احساس نیاز به حضور ایشان میشد، حقاً و انصافاً کمنظیر است.
آیت الله مصباح یزدی در محضر استادان بزرگ حوزه همچون امام خمینی (ره)،علوم دینی و فلسفه را فراگرفت و از آیات عظام ؛ بروجردی، اراکی، علامه سید محمد حسین طباطبایی و آیت الله بهجت درفراگیری فقه و اصول بهره گرفت.
تاریخ معاصر ایران، به خصوص از آغاز نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) منشاء تحولات بسیاری در داخل و خارج از ایران بوده است. در این عرصه، بی تردید نقش آفرینی شخصیت های علمی و انقلابی تاثیری ماندگار بررشد و بالندگی انقلاب داشته است تا جاییکه انقلاب اسلامی در جایگاه الگویی برای همه عدالتخواهان و مردمان آزاده در سراسر دنیا قرار گرفته است.
از اینروست که بسیاری از بدخواهان همواره بدنبال تخریب شخصیت های موثر در پیروزی انقلاب بوده اند. از جمله تحرکاتی که بد خواهان و دشمنان انقلاب اسلامی پیوسته در ان تلاش کرده اند؛ تحریف و القای شبهاتی در خصوص نقش شخصیت مطرح در عرصه های علم و دین و ارکان انقلاب بوده است. علامه محمدتقی مصباح یزدی نیز از این جریان مستثنی نبوده است.
فرازهای زندگی استاد علامه مصباح یزدی، بیانگر حساسیت ایشان در برابر جریان های انحرافی بوده است. هرگاه جریانی سعی در تحریف اسلام یا انقلاب اسلامی داشته است، ایشان ، از مبانی اسلام و انقلاب با صلابت دفاع کرده است.
از اینروست که آیت الله مصباح یزدی در حوزه علمیه شخصیت موثری داشت و در مناظرات و گفت وگوهای علمی و نگارش مقالات از بینش عمیق نسبت به تحولات و آینده انقلاب برخودار بود.
پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، بیشتر مبارزان بر این باور بودند که در آغاز باید مبارزات سیاسی را پیش برد و بعد از پیروزی انقلاب، به پالایش فرهنگی جامعه پرداخته شود.
در این میان اما متفکرانی چون آیت الله مطهری و استاد مصباح یزدی، معتقد بودند که ریشة انحراف را در همان دورة مبارزه باید خشکانید و اسلام ناب و راستین را به ایرانیان و جهانیان شناساند.
درعرصه سیاسی ؛ آیت الله مصباح یزدی، در دوره رژیم ستمشاهی، مبارزات گستردهای را بر ضد آن رژیم و عوامل آن انجام داد و از جمله در ماجرای «انجمنهای ایالتی و ولایتی» و «نهضت روحانیت» به رهبری امام راحل (ره) مشارکت فعّالی داشت.
ایشان پیش از انقلاب اسلامی، خطر نفوذ مارکسیسم را گوشزد و با پرده برداری از سخنان برخی روشنفکران، و نیز نقد تز «اسلام منهای روحانیت» پرده از افکار شوم دشمنان اسلام و انقلاب برمیداشت.
حساسیت و قاطعیت آیت الله مصباح یزدی در برخورد با این مسائل، چنان بود که گاه برخی از دوستان انقلاب نیز بر ایشان خرده میگرفتند و ایشان را به نرمش در برابر مسائل پیش آمده سفارش میکردند؛ اما استاد با عزمی راسخ، از مبانی دین مقدس اسلام و از اصول آن دفاع میکردند و در این راه از سخنرانی، مناظره، نگاشتن کتاب و مقاله و دیگر ابزارهای تبلیغی بهره میبردند و از توهین و تهمت و تهاجم احدی نمیهراسیدند.
آیت الله مصباح، با مشاهده توطئههای اعتقادی دشمنان در آغاز انقلاب، بر آن شدند که برای حفظ و نگهداری از نهال نوپای انقلاب، گروهی از طلاب را به اقصی نقاط کشور گسیل دارند و خود نیز درس رسمی حوزه را تعطیل کردند تا برای پاسداری از دستاوردهای انقلاب، در مراکز گوناگون به سخنرانی و پاسخ به شبهات بپردازند. همچنین نظر به ضرورت امور دانشگاهها در آن سالهای حساس، آیت الله مصباح یزدی در طرحی، تأسیس مرکزی به نام «دفتر همکاری حوزه و دانشگاه» را پیش نهادند که به تصویب ستاد انقلاب فرهنگی رسید.
رهبر معظم انقلاب اسلامی یکی از موفقیتهای آیت الله مصباح یزدی را تربیت شاگردانی میدانند که حاصل تلاش ایشان در مؤسسه در راه حق و مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی بود و در این زمینه خاطر نشان می کنند ؛ «خوشبختانه یکی از موفقیتهای آقای مصباح یزدی در قم این است که ایشان برخلاف خیلی از فضلای ما که فضلشان در خودشان منحصر مانده، فضلش در شاگردان خوب سرریز شده است.»
آیت الله مصباح یزدی، در زمینه علمی و فرهنگی نیز از دیر باز، خدمات شایانی را ارائه کردند و هردوره بنا به مقتضیات آن دوره حرکت فرهنگی متناسبی را آغاز نمودند.
جدیّت ایشان و نیز نظم و واقعبینی ممتاز ایشان، باعث میشد که اغلب حرکتهای فرهنگی ایشان، نتایج مثبتی را به همراه آورد. ثمره این تلاش جمعی، تربیت طلابی فرهیخته بود که هم اکنون در نهادهای گوناگون نظام جمهوری اسلامی به فعالیت میپردازند.
ایشان کتاب های فراوانی را در زمینههای گوناگون نگاشته اند که بخشی از آنها مربوط به پیش از انقلاب و برخی مربوط به بعد از انقلاب است.
خداشناسی، انسانشناسی، قرآنشناسی، اخلاق در قرآن، جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن، حقوق و سیاست در قرآن ، نگاهی گذرا به نظریة ولایت فقیه و دهها کتاب دیگر از جمله آثار ایشان است که در مراکز مختلف فرهنگی و حوزه های علمی تدریس میشود.
اهتمام به حفظ و تقویت ارزش های انقلاب همراه با روشنگری و صراحت بیان در نقد مسایل و بیان بی پرده آسیب هایی که می توانست دستاوردهای انقلاب را خدشه دار کند؛ دو ویژگی برجسته در دوران زندگی آیت الله مصباح بود. حفظ و استمرار این دو ویژگی در موفقیت تلاشهای این عالم روحانی در مقابله با جریان های تخریب کننده انقلاب نقش کارآمد خود را به اثبات رساند. همانگونه که در پیام تسلیت رهبرمعظم انقلاب تاکید شده است؛ خدمات ایشان در تربیت شاگردان ممتاز اثرگذار و در حضور انقلابی در همه میدانهائی که احساس نیاز به حضور ایشان میشد، حقاً و انصافاً کمنظیر است.
نویسنده: نسرین خویی
112
بیشتر بخوانید:
نماز رهبر انقلاب بر پیکر آیتالله مصباح یزدی
رئیسی درگذشت آیتالله مصباح را تسلیت گفت
رهبر معظم انقلاب: خدمات آیتالله مصباح یزدی در تولید اندیشه دینی و تربیت شاگردان ممتاز کم نظیر بود