رییس جمهوری مصر اعلام کرد که ریاض باید تعدد دیدگاهها درباره برخی مسائل سیاسی در حوزه منطقه و جهان را محترم شمارد زیرا مصر، کشوری نیست که طبق امیال عربستان ایفای نقش کند.
سخنان صریح و انتقادی رئیس جمهوری مصر ازعربستان که انعکاس گسترده ای در رسانه های منطقه داشته است از تداوم اختلافات میان قاهره و ریاض حکایت دارد.
در چند روز اخیر رئیس جمهوری مصر به صراحت اعلام کرده است که در مسائل منطقه ای از جمله بحران سوریه، اختلافاتی میان قاهره و ریاض وجود دارد.
مصر از جمله کشورهای عربی است که در ماههای اخیر حمایت خود را از دولت قانونی دمشق اعلام کرده و "عبدالفتاح السیسی" رییس جمهوری این کشور سه شنبه گذشته در گفت وگو با شبکه تلویزیونی رسمی "آرپی تی" پرتغال بار دیگر بر این موضع خود تاکید کرد. وی در این مصاحبه در مورد امکان مشارکت نیروهای مصر در عملیات صلح در خارج از این کشور گفت: مصر بهتر است از ارتش در لیبی و همچنین سوریه و عراق به منظور برقراری امنیت در این کشورها حمایت کند.
این موضع گیری رئیس جمهوری مصر به عنوان یک تحول در موضع گیری علنی مصر در حمایت از دولت "بشار اسد" ، رییس جمهوری سوریه تلقی شده است.
در همین راستا سرلشکر "علی مملوک" رییس دفتر امنیت ملی سوریه در سفر اواخر اکتبر گذشته به قاهره و در دیدار با سرلشکر "خالد فوزی" مدیر دستگاه اطلاعات مصر، بر لزوم هماهنگ سازی مواضع سیاسی دمشق و قاهره و همچنین تقویت هماهنگی دوجانبه در مبارزه با تروریسم تاکید کرد.
در چنین شرایطی خبرهایی نیز در خصوص اعزام شماری از خلبانان مصری به پایگاه هوایی در حماه سوریه منتشر شد. اگرچه مقامات مصری این خبر را تکذیب کردند؛ اما منتشر شدن چنین خبرهایی در رسانه ها بیانگر آن است که تحولاتی در سیاستهای مصر در قبال بحرانهای منطقه ای ازجمله عراق و سوریه در شرف وقوع است.
برخی از ناظران سیاسی مطرح شدن چنین اخباری را در راستای آماده سازی افکار عمومی به پیگیری طرح های حمایتی مصر از ارتش های سوریه و عراق ارزیابی کردند.
گفتنی است عربستان و مصر دو رقیب دیرینه یکدیگر در عرصه های هدایت امور جهان عرب محسوب می شوند و این موضوع باعث شده است که روابط این دو کشور همواره با فراز و نشیب هایی همراه باشد.
شواهد منطقه ای و مشکلاتی که مصر و عربستان با آن مواجه هستند نیز نشان می دهد نزدیکی چندی پیش دو کشور تنها تاکتیکی برای پشت سر گذاشتن مشکلات جاری بوده است.
عربستان سعودی که در باتلاق یمن گرفتار شده است و در نیل به اهدافش در سوریه و عراق نیز ناکام مانده است، در صدد است با استفاده از ظرفیت های سیاسی و نظامی مصر موانع پیش رو خود را جهت تحقق اهداف سیطره جویانه در منطقه از میان بر دارد.
این در حالی است که عبدالفتاح السیسی نیز از ارتقاء مناسبات با عربستان انتظار اقتصادی داشته است. دولت مصر با بحرانهای اقتصادی و مالی بزرگی مواجه است.
در چنین وضعیتی دولت مصر بر کمک های عربستان سعودی حساب ویژه ای باز کرد. اما از آنجا که عربستان بدلیل سیاستهای مداخله جویانه و جنگ افروزانه در منطقه و نیز سیاستهای نادرست اقتصادی با مشکلات اقتصادی عدیده افتصادی مواجه است، نتوانسته کمک چندانی به مصر در زمینه اقتصادی کند.
ضمن آنکه استفاده ابزاری عربستان از کمک های اقتصادی به مصر جهت تمکین این کشور و پیگیری سیاستهای جاه طلبانه عربستان در منطقه، ناراحتی مقامات مصری را در پی داشته است و چنین ناراحتی به وضوح در سخنان السیسی مشهود است و چنین مسائلی موجب شده است که مناسبات دو کشور رو به سردی گراید.