ایران پرس- بیش از پنج دهه است که مردم فیلیپین به حضور نظامیان آمریکا در خاک کشورشان معترض اند.

این روزها تقابل سیاسی رود ریگو دو ترته رئیس جمهوری این کشور با آمریکا ، ظاهرا فضا را برای اعتراض به حضور نظامیان آمریکایی مساعد تر کرده است.

گزارش های دریافتی از فیلیپین حاکی از این است که صدها نفر از مردم این کشور با تجمع در مقابل سفارت آمریکا در مانیل ( پایتخت ) خواهان اخراج نظامیان آمریکایی از فیلیپین شدند. در این تظاهرات، صدها دانشجوبا به آتش کشیدن پرچم آمریکا بر اخراج همه نظامیان آمریکا از فیلیپین و لغو تمام توافقنامه همکاری نظامی دو  جانبه تاکید  کردند.

تظاهر کنند گان فیلیپینی  سیاست های ضد مهاجر پذیری دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا را نیز  مورد انتقاد قرار دادند و از وضعیت بد هموطنان خود در آمریکا ابراز نگرانی کردند.  ترامپ  گفته است میلیونها مهاجر را از خاک آمریکا اخراج خواهد کرد.

تظاهرات ریشه دارضد آمریکایی درفیلیپین می تواند سمت وسوی سیاست درمانیل را تغییر دهد و دوترته رئیس جمهوری را برای انجام برنامه ها و تجدید نظر در مناسبات با آمریکا با انگیزه تر کند. فیلیپین در دوران بیست و یکساله حاکمیت دیکتاتوری فردیناند مارکوزسیاست توسعه وابسته به آمریکا را در دستور کار خود قرار داد.

درچار چوب این سیاست، نظامیان آمریکایی درمناطق مختلف خاک  فیلیپین استقرار پیدا کردند. "خلیج سوبیک "و پایگاه هوایی" کلارک " از جمله پایگا های نظامی  آمریکا در فیلیپین بود. نظامیان آمریکا، این دو پایگاه را در زمانی که گلوریا آرویو به مقام ریاست جمهوری رسید  تخلیه کردند؛ اما حادثه تروریستی 11 سپامبر سال 2001 در آمریکا باعث شد تا آمریکا از همه متحدان خود بخواهد به واشنگتن درخصوص  آنچه  مبارزه با تروریسم خوانده  شد، کمک کنند.

فیلیپین به دلیل امضای پیمان ترتیبات امنیتی - دفاعی با آمریکا ملزم  به مشارکت در این کار شد. نتیجه آنکه نظامیان آمریکایی بعد از یک وقفه نسبتا کوتاه مجددا وارد خاک فیلیپین شدند. بعد ازآرویو، بنیگنو آکینو رئیس جمهوری فیلیپین به دلیل تیرگی مناسباتش با چین بر سر مالکیت دریای چین جنوبی وپایبندی به  قرارداد های امضاء شده با آمریکا راه ورود نظامیان بیشتری را  به خاک فیلیپین  هموار کرد.

امضای توافقنامه امنیتی دهساله بین فیلیپین و آمریکا در دوران آکینوموید ادامه همین روند  است. اکنون دوترته با اتخاذ رویه ای برخلاف اسلاف خود می گوید می توان مستقل از قدرتها زندگی کرد و حفظ حاکمیت ملی منوط به اتخاذ سیاستی است که بتواند رضایتمندی مردم  را در پی داشته باشد. آگاهان سیاسی می گویند اگر دوترته در ابراز چنین دید گاههایی صادق باشد، مسلما افکار عمومی نیز به کمک وی خواهد آمد و  سیاست مستقل ملی عینیت بیشتری  خواهد یافت. 118/111

بیشتر بخوانید: 

تظاهرات ضد ترامپ در فیلیپین

نگاهی به سایه روشن مناسبات فیلیپین و آمریکا / تحلیل

دوترته و خروج نظامیان آمریکایی از فیلیپین / تحلیل