ایران پرس- دولت ترامپ، سیاست فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفته و در این راستا پس از خروج از توافق هسته ای برجام در مه 2018 شدید ترین تحریم ها را علیه ایران اعمال کرده است.

به رغم بی نتیجه بودن این تحریم ها واشنگتن هم چنان بر افزایش تحریم ها تاکید می کند. در این راستا مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه 23 فوریه در آخرین اظهاراتش مدعی تشدید فشارهای تحریمی علیه ایران شده است.

وی از طرح گسترده آمریکا برای مقابله با ایران و تلاش برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور خبر داد.

وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد که دولت ترامپ، تلاش چندمنظوره‌ای را با هدف مقابله با گسترش ایران در سراسر منطقه غرب آسیا آغاز کرده است که از آن جمله می‌توان به تلاش‌های واشنگتن در سازمان ملل برای تضمین بازگشت‌ تحریم‌های جهانی علیه ایران اشاره کرد که این امر به ادعای وی ضربه مرگبار نهایی به برجام را وارد می‌کند.

پمپئو تصریح کرد که در ماههای آتی، قرار است به همراه رئیس‌جمهور آمریکا تصمیم مهمی درباره مطرح کردن درخواست از سازمان ملل برای استناد به «سازوکار ماشه» برای بازگشت مجموعه‌ای از تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران که در نتیجه برجام لغو شده بودند، اتخاذ کنند. 

گرچه ترامپ هنوز تصمیم نهایی درباره سازو کار ماشه در سازمان ملل اتخاذ نکرده است اما از قبل زمینه را برای این اقدامات فراهم کرده استدولت ترامپ قبلا مدعی شده بود که با اعمال شدید ترین تحریم ها در طول تاریخ علیه ایران، به زعم خود تهران را وادار به تسلیم در برابر خواسته های دوازده گانه آمریکا که پمپئو در مه 2018 مطرح کرده بود خواهد کرد.

با این حال مقاومت مثال زدنی مردم ایران در برابر این تحریم ها، باعث استیصال دولت ترامپ شده و اکنون به گمان خود قصد دارد تا از مسیر جدیدی یعنی اعمال دوباره تحریم های سازمان ملل علیه ایران از طریق فعال کردن سازو کار ماشه فشارهای خود علیه ایران را تشدید کند.

واشنگتن قبلا به متحدان اروپایی خود یعنی تروئیکای اروپایی متشکل از آلمان، فرانسه و بریتانیا که عضو گروه 1+4 هستند فشار شدیدی را برای آغاز فزایند حل اختلاف در برجام که می تواند در صورت حل و فصل نشدن اختلافات به فعال سازی سازو کار ماشه بیانجامد وارد کرده بود.

هر چند تروئیکای اروپایی فرایند حل اختلاف در برجام را آغاز کرد، اما پس از مواجه شدن با واکنش شدید ایران از جمله  تهدید به خروج از ان پی تی، ناچار به عقب نشینی شده و زمان اجرایی شدن این فرایند را به تعویق انداخت. 

پمپئو اذعان کرده که کشورهای اروپایی همچنان پیوند خود با برجام را حفظ کرده‌اند و در موضوع ایران با آمریکا چندان همسو نیستند و توضیح داد: «آنها اساساً معتقدند که ماندن در آن توافق (برجام) به بهترین شکل در راستای منافع آنها است». 

اکنون دولت ترامپ که هر آنچه که در توان داشته برای اعمال تحریم های مختلف و گسترده علیه ایران بکار برده و دیگر تحریمی باقی نمانده ، ظاهرا توجه خود را معطوف به اجرایی کردن مجدد تحریم های هسته ای سازمان ملل علیه ایران کرده است.

با این حال در این مسیر با مشکلات و موانع زیادی مواجه خواهد شد. به ویژه دو کشور روسیه و چین که جزو طیف شرقی گروه 1+4 محسوب می شوند، با هر گونه اعاده تحریم های سازمان ملل با ایران بشدت مخالف هستند.

به ویژه اینکه ایران با توجه به گزارش های 16 گانه آژانس بین المللی انرژی اتمی همه تعهدات خود را در قبال برجام انجام داده وپس از مواجه شدن با خلف وعده اروپایی ها در زمینه اجرایی کردن تعهدات خود درچارچوب برجام، به ویژه اجرای کامل و موثر  سازو کار ویژه مبادلات مالی با ایران موسوم به اینستکس، ناچار شد تا در 5 گام روند کاهش تعهدات برجامی خود را عملی نماید. 

مساله دیگری که پمپئو بر آن تاکید کرده جلوگیری از لغو تحریم تسلیحاتی ایران است که طبق قطعنامه 2231 شورا امنیت سازمان ملل در اکتبر 2020 به پایان می رسد.

با نزدیک شدن به این زمان، دولت ترامپ به تکاپو افتاده تا به زعم خود، با تحریک دیگر کشورها، زمینه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را فراهم نماید.

اما دست آمریکا برای اعمال فشار بر دیگر اعضای گروه 1+4 خالی است و به ویژه روسیه بر حق قانونی ایران به منظور معاملات تسلیحاتی پس از انقضای این تحریم تاکید ورزیده است. 

سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه در 26 دسامبر2019 اعلام کرد که طبق اصل "لزوم وفای به عهد" موضوعاتی که در چارچوب برجام مورد توافق ایران و طرفین دیگر برجام و تدوین‌کنندگان مشترک قطعنامه ۲۲۳۱ مورد توافق قرار گرفتند از جمله لغو تحریم تسلیحاتی ایران باید اجرایی شوند. 

در واقع آمریکا از تقویت قدرت دفاعی ایران بیمناک است و به همین دلیل بر خلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت، برخواسته غیر مشروع خود یعنی تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اصرار می ورزد.118

بیشتر بخوانید:

سفر پمپئو به عربستان سعودی و اتهام زنی به ایران/ تحلیل

سفر دوره‌ای پمپئو به آفریقا؛ تلاش برای مقابله با رقبای واشنگتن/ تحلیل

اتهام‌ زنی ضد ایرانی پمپئو؛ این بار در کنفرانس امنیتی مونیخ