«سلطان بن خالد آل سعود» توسط حکومت عربستان سعودی به عنوان سفیر جدید این کشور در کویت تعیین شده است. این اقدام عربستان سعودی سبب بروز جنجال شد زیرا سلطان بن خالد در سال 2015 در مطلبی با اهانت به «ناصر المحمد الصباح»، نخست وزیر سابق و برادرزاده امیر کویت، وی را یکی از پلیدترین افراد در کویت نامیده و مدعی شده بود که ناصر المحمد الصباح از عربستان و اعراب تنفر دارد و وفادار کورکورانه ایران است. اکنون در حالی سلطان بن خالد توسط حکومت سعودی به عنوان سفیر جدید ریاض در کویت تعیین شد که ناصر المحمد الصباح یکی از گزینههای احتمالی برای به دست گرفتن قدرت در این کشور است.
اگرچه هنوز مشخص نیست که دولت کویت سلطان بن خالد را به عنوان سفیر جدید عربستان بپذیرد، اما این اقدام حکومت سعودی می تواند سردی حاکم بر روابط ریاض و کویت را تشدید کند. علت اصلی سردی روابط ریاض- کویت، نگاه سلطه جویانه و غیرمحترمانه ریاض به کشورهای عربی به خصوص کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است. این نگاه بیش از همه در تنشی که از ژوئن 2017 تا کنون بر روابط قطر با عربستان حاکم است، آشکار شد. در واقع، علت اصلی این تنش نیز نگاه سلطه جویانه حکومت سعودی به حکومت قطر بود. این نگاه به سایر کشورها نیز تعمیم داده شد.
در همین راستا، سفر «خالد الروضان»، وزیر ورزش و جوانان کویت به قطر و دیدار وی با «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، با واکنش و اهانت برخی مقامات سعودی مواجه و حتی سبب احضار سفیر عربستان سعودی توسط دولت کویت و ابلاغ مراتب اعتراض دولت کویت به وی شد.
در همین حال، حکومت کویت از رفتار و سیاستی که حکومت سعودی با نشست شورای همکاری خلیج فارس در کویت که در دسامبر 2017 برگزار شد، ناراضی است. در حالی که کویت تلاش زیادی برای میانجی گری میان قطر و عربستان و مشارکت سران این کشورها در نشست شورای همکاری خلیج فارس انجام داده بود، اما در نهایت عربستان سعودی مشارکت سطح بالا در نشست کویت را به مشارکت نکردن امیر قطر مشروط کرده بود که عملاً با شرکت شیخ تمیم در این نشست، این شرط نیز محقق نشد تا نشست کویت بدترین نشست شورای همکاری خلیج فارس باشد و تنها 15 دقیقه به طول انجامد.
به نظر می رسد که سفر امروز (چهارم مارس) «محمد العبدالله المبارک الصباح»، معاون وزیر امور دیوان پادشاهی و فرستاده «صباح الأحمد الجابر الصباح»، به ریاض نیز حول دو محور سفیر جدید عربستان و همچنین تنش در درون شورای همکاری خلیج فارس انجام شده باشد. با این حال، شواهد از جمله تعیین سلطان بن خالد به عنوان سفیر جدید عربستان در کویت گویای این است که روابط دو کشور به سمت بهبود حرکت نمی کند.
در همین راستا، «عبدالباری عطوان»، تحلیلگر مشهور جهان عرب بر این باور است که عربستان سعودی عامل سردی روابط با کویت است زیرا ریاض نه تنها نمی خواهد کویت در موضوع بحران با قطر، میانجی گر باشد بلکه می خواهد کویت عضو پنجم ائتلاف ضد دوحه باشد، در حالی که کویت به طور غیرمستقیم در این بحران جانب قطر را گرفته است.
اکنون باید منتظر ماند و دید که آیا عربستان در تعیین سفیر جدید خود در کویت همان گونه رفتار خواهد کرد که اواخر سال گذشته میلادی درباره سفیر جدید ریاض در بغداد رفتار کرد. دولت عراق در اعتراض به رفتارهای مداخله گرایانه ثامر السبهان، سفیر سابق عربستان در بغداد، از دولت ریاض خواسته بود که با فراخواندن السبهان، سفیر جدیدی را جایگزین وی در بغداد کند که دولت سعودی نیز مجبور به پذیرش این درخواست دولت عراق شد و عبدالعزیز بن خالد الشمروخی الشمری را جایگزین السبهان در بغداد کرد. 111/114
نویسنده: سیدرضی عمادی
بیشتر بخوانید:
معرفی سفیر جدید عربستان در کویت با سابقه اهانت به نخستوزیر پیشین این کشور
دور شدن تدریجی کویت از عربستان / تحلیل