سازمان دموکراسی کنونی در جهان عرب Democracy for the Arab World Now (DAWN) با همراهی «خدیجه چنگیز» نامزد جمال خاشقجی، موفق شده است این دادخواست قضایی را که در دادگاه فدرال شهر کلمبیا صادر شده، به دست بن سلمان برساند.
در دادخواست صادر شده علیه ولیعهد عربستان، به توطئه از پیش طراحی شده مقامات سعودی در خصوص ربودن، بیهوش کردن، شکنجه و قتل خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول اشاره شده است. به رغم ادعاهای محمد بن سلمان ولیعهد سعودی که تلاش می کند خود را به عنوان نماد اصلاح طلبی در این کشور مطرح کند، دستور قتل خاشقجی به عنوان نماد رویکرد ضد انسانی وی شمرده می شود.
دولت «دونالد ترامپ» پس از قتل خاشقجی در راستای منافع اقتصادی و استراتژیک آمریکا عمدا سعی در نادیده گرفتن نقش محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در قتل این روزنامه نگارمنتقد نمود، اما دولت «جو بایدن» رئیس جمهور دموکرات آمریکا به انتقاد از کارنامه حقوق بشری عربستان سعودی از جمله مساله قتل خاشقجی پرداخته است.
گزارش اطلاعاتی آمریکا که در 26 فوریه از حالت محرمانه خارج شد، حاکی از آن است که محمد بن سلمان عملیاتی را در استانبول برای دستگیری یا کشتن جمال خاشقجی تایید کرده است. در این گزارش آمده که این کار به دستور مستقیم ولیعهد سعودی و با همکاری محافظان و مشاور اصلی او صورت گرفته است. با این حال دولت آمریکا از گنجاندن نام ولیعهد عربستان در فهرست اقدامات تنبیهی خود امتناع کرده و ولیعهد عربستان تاکنون توانسته از عواقب جنایت خود مصون بماند.
ملاحظات سیاسی و استراتژیک واشنگتن در برخورد با بن سلمان
مساله مهمی که اکنون رخ نموده این است که به رغم مواضع تند اولیه بایدن و اعضای ارشد دولت وی در زمینه محکوم کردن قتل خاشقجی اما اکنون ملاحظات سیاسی، اقتصادی و استراتژیک باعث شده تا عملا دولت بایدن از برخورد با بن سلمان خودداری نماید.
این موضع گیری دوگانه نشان دهنده ماهیت ریاکارانه دفاع بایدن از حقوق بشر است. در حالی که جو بایدن اخیرا در موضع گیری بی سابقه و خلاف عرف دیپلماتیک، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه را قاتل و فاقد روح خواند، اما با وجود قطعی شدن نقش اصلی بن سلمان در قتل خاشقجی، او را قاتل نمی نامند.
«داگلاس مک گرگور» مشاور ارشد پنتاگون در دولت ترامپ می گوید: "بایدن بن سلمان را قاتل نمی خواند، چون اجازه ندارد."
بایدن روز چهارشنبه 17 مارس در مصاحبه خود با شبکه «ای.بی.سی» گفت که ولیعهد سعودی را قاتل نمی خواند زیرا عربستان سعودی متحد آمریکا است.
بایدن همچنین گفت که عربستان سعودی در حال تهیه «لیستی از کارهایی» است که واشنگتن انتظار دارد آنها را انجام دهد.
«پییر اسپری» تحلیلگر سابق وزارت دفاع آمریکا می گوید: "من مطمئن هستم که شماره یک در لیست خواست های واشنگتن از ریاض ادامه خرید سلاح از ما بود."
هم چنین با اینکه دولت بایدن به دلیل تداوم جنگ ظالمانه ائتلاف سعودی در یمن، ارسال تسلیحات به عربستان سعودی را موقتاً متوقف کرد، اما این محدودیت ها فقط برای سلاح های «تهاجمی» اعمال می شود.
به رغم ادعاهای حقوق بشری دولت بایدن، ملاحظات استراتژیک و نیز منافع مالی سرشار آمریکا از فروش تسلیحات به رژیم سعودی مانع از هر گونه موضع گیری علیه محمد بن سلمان می شود. این امر با توجه به سهم سعودی ها از بازار تسلیحاتی آمریکا معنا پیدا می کند. عربستان سعودی نزدیک به 25 درصد از کل صادرات تسلیحاتی آمریکا را خریداری می کند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
تاکید مقامات آمریکایی بر لزوم پاسخگویی عربستان در پرونده قتل خاشقجی
دولت آمریکا گزارش قتل خاشقجی را منتشر کرد؛ خاشقجی با دستور بنسلمان به قتل رسیده است