کشورهای بزرگ جهان به ویژه آمریکا، روسیه و چین، مدام رقبای خود را به انواع حملات سایبری به نهادها و تاسیسات خود متهم می کنند.
این حملات بیشتر با هدف دستیابی به اطلاعات حساس به ویژه درباره ابعاد صنعتی، نظامی و سیاسی، خرابکاری در تاسیسات کشور رقیب، شنود مکالمات و یا با انگیزه های مالی صورت می گیرد.
با این حال خسارات ناشی از این گونه حملات محدود به کشور خاصی نیست و اکنون همه کشورها کم و بیش در معرض تبعات جدی حملات سایبری هستند.
برخلاف ادعای مقامات واشنگتن که همواره دیگر کشورها را به حملات سایبری علیه آمریکا متهم می کنند، آمریکا همواره از اولین و بزرگترین کشورهایی محسوب می شود که از فضای سایبری برای اعمال فشار و در واقع تهاجم علیه سایر ملت ها استفاده نموده است.
اکنون آشکار شده است که آمریکایی ها مسئول بخش قابل توجهی از حملات سایبری در جهان هستند.
در عین حال واشنگتن به دنبال تدوین و اجرای راهبردهای جدیدتر در این عرصه است.
در این راستا «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی آمریکا اعلام کرد، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه اولین استراتژی ملی سایبری آمریکا را طی 15 سال اخیر امضا کرد.
این استراتژی از روز جمعه اجرایی می شود.
به گفته بولتون، استراتژی امنیت سایبری جدید آمریکا خواهان پاسخ تهاجمی به هر کشوری است که آمریکا را هدف قرار می دهد.
هر کشوری که علیه آمریکا فعالیت سایبری انجام می دهد باید انتظار داشته باشد که ما به صورت تهاجمی و تدافعی پاسخ خواهیم داد.
جنبه مهم و متمایز استراتژی سایبری جدید آمریکا تاکید بر عملیات سایبری تهاجمی است.
دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا محدودیت هایی بر نحوه حملات سایبری اعمال کرده بود، اما دولت کنونی بخش زیادی از این محدودیت ها را در راهبرد سایبری خود برداشته است.
«دونالد ترامپ» دستور داده که رویکرد امنیت فضای مجازی آمریکا تغییر کند و دستورالعملهای جدیدی به آژانسهای فدرال برای نحوه محافظت از خود و اطلاعات محرمانه در برابر خطرهای خارجی ارائه شود.
کاخ سفید نیز با صدور بیانیهای به هکرها و گروههای مجازی خارجی هشدار داد که از این به بعد تحت استراتژی جدید امنیت مجازی آمریکا، تدابیر تهاجمی علیه آنها افزایش خواهد یافت.
بولتون گفت: ما مجوز عملیات تهاجمی را در فضای مجازی صادر کردیم که از طریق فرایند هماهنگی ذیل دستور جدید رئیسجمهور اجرا خواهد شد.
اجرای این طرح به نفع امنیت ملی ما است، نه فقط به خاطر این که خواهان عملیاتهای تهاجمی مجازی بیشتری هستیم بلکه باعث ایجاد ساختار بازدارندگی میشود.
این در حالی است که پیش تر ترامپ فرمان تحریم شرکتها یا افراد خارجی مظنون به دخالت در انتخابات این کشور را امضا کرده بود.
این تحریمها میتوانند علیه افراد یا شرکتهایی وضع شوند که به دلیل حملات سایبری یا اقدامات دیگر به دخالت در انتخابات آمریکا متهم میشوند.
یک مقام آمریکایی در این باره گفت: دولت مصمم است هنجارهای جدیدی در فضای سایبری ایجاد کند. این اولین گام برای تعیین مرز و اعلام علنی واکنش ما به رفتارهای بد است.
اعلام استراتژی تهاجمی سایبری جدید آمریکا در حالی است که این کشور مسئول بسیاری از حملات سایبری در جهان است.
آمریکایی ها هرگاه خود اقدام به حمله سایبری علیه دشمن کنند که نمونه بارز آن حمله سایبری به تاسیسات هسته ای ایران با بدافزار استاکس نت بود، آن را موجه و مشروع قلمداد می کنند؛ در حالی که اقدام مشابه دیگر کشورهای رقیب یا خصم را برنمی تابند.
اما حملات سایبری به مثابه تیغی دو لبه محسوب می شود که دشمنان امریکا نیز می توانند به نحو موثری از آن علیه این کشور استفاده کنند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
138/116
بیشتربخوانید:
حمله سایبری آمریکا، رژیم صهیونیستی و هند به سایت کمیسیون انتخابات پاکستان
اتهام سایبری بی سابقه نهادهای امنیتی آمریکا و بریتانیا علیه روسیه/تحلیل