ایران پرس - تصمیم دولت پاکستان برای اعلام گیلگیت -بلتستان به عنوان ایالت پنجم این کشور واکنش تند هند را در پی داشته است.

سخنگوی وزارت امور خارجه هند ضمن اعتراض به این طرح آنرا غیر قابل قبول دانست.

 گوپال باگلای طرح دولت پاکستان برای اعلام گیلگیت -بلتستان به عنوان  ایالت پنجم پاکستان را، اقدامی یکطرفه از سوی این کشور دانست و مدعی شد  کشمیر بخش جدایی ناپذیر هند است.

هند و پاکستان از زمان استقلال در سال 1947 بر سر مالکیت کشمیر با هم اختلاف دارند و دوبار نیز برسر آن جنگ کرده اند.

 

براساس طرح تقسیم شبه قاره قرار بود کشمیر به عنوان منطقه مسلمانان نشین به پاکستان تعلق یابد .اما به دلیل موقعیت راهبردی و گردشگری کشمیر، دولت تازه تاسیس هند با کمک نیروهای انگلیسی به بهانه اینکه مقامات محلی کشمیر درخواست  کمک نظامی کرده اند وارد کشمیر شدند.

پاکستان نیزکه کشور نوپایی بود با اشغالگر دانستن هند وارد جنگ با این کشور شد که در نهایت با مداخله سازمان ملل و برقراری آتش بس درگیری میان هند و پاکستان متوقف شد.

شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه خواهان برگزاری همه پرسی تعیین سرنوشت کشمیر از سوی مردم این منطقه شد.

 

با این حال، در حدود هفت دهه گذشته به دلیل کارشکنی های هند بحران کشمیر نه تنها حل نشده بلکه به شدت بر روابط دهلی نو و اسلام آباد سایه افکنده است.

مخالفت هند با برگزاری مذاکره و یا همه پرسی تعیین سرنوشت کشمیر باعث شده است  بحران این منطقه با وخامت بیشتری روبرو باشد بخصوص آنکه  راه کارهای نظامی هند نیز نتوانسته است حاکمیت این کشور را بر مردم هند دیکته کند.

در این شرایط هند و پاکستان اقدامات نرمی را برای تثبیت موقعیت و حضور خود در کشمیر تحت کنترل خود اجرا می کنند که با اعتراض طرف مقابل روبرو میشود.از حدود دو سال پیش دولت هند تلاشهایی را  برای تغییر ترکیب جمعیتی در کشمیر با انتقال هندوها به این منطقه و دادن اجازه به آنان برای خرید ملک و اماکن تجاری و کشاورزی آغاز کرد که با واکنش تند گروههای کشمیری و پاکستان روبرو شد.

در همین حال افزایش تورهای خارجی و اجرای برخی برنامه های فرهنگی از سوی هند در کشمیر تحت کنترل این کشور نشان داد که دهلی نو برای تغییر فرهنگ مردم این منطقه  نیز برنامه ریزی کرده است.

پاکستان هم طرحی را ارائه کرده است که به موجب آن مناطق گیلگیت -بلتستان ایالت پنجم پاکستان خواهند بود و کلا در نظر دارد این منطقه را از کشمیر جدا کند.این طرح از سوی هیاتی به سرپرستی سرتاج عزیز مشاور محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان در امور خارجی تهیه و ارائه شده است که این کشور در کنار چهار ایالت پنجاب، سند، خیبرپختونخوا و بلوچستان ایالت پنجم نیز داشته باشد.

با توجه به موازنه قدرت میان هند و پاکستان و دراختیار داشتن سلاح هسته ای، دوکشور کاملا به مخاطرات بروز هر گونه جنگی برسر کشمیر آگاه هستند.

از اینرو به نظر می رسد آنها با اجرای برنامه های نرم درصدد هستند  حاکمیت بر کشمیر تحت کنترل خود را رسمیت بخشند .اما این به معنای پایان  مخالفتهای مردم کشمیر تحت کنترل هند با ادامه حضور نظامی این کشور در این منطقه نیست و آنان همچنان خواهان حل بحران کشمیر براساس قطعنامه شورای امنیت و برگزاری  همه پرسی تعیین سرنوشت این منطقه هستند.113/112

بیشتربخوانید:

وزیر کشور هند: هیچ قدرتی نمی تواند کشمیر را از هند جدا کند

هند: پاکستان باید هرچه زودتر به اشغال کشمیر پایان دهد

ادامه درگیری های مرزی هند و پاکستان در خط حائل کشمیر