از زمانیکه عربستان، جنگ علیه یمن را با هدف به زانو درآوردن این کشور و جلوگیری از استقلال ملی - سیاسی و اقتصادی آن به راه انداخته، درگیر بحران داخلی نیز شده که با ادامه جنگ و افزایش هزینه های مالی و تلفات انسانی روبه وخامت است.
«آل سعود» از تحقق اهداف مورد نظر خود در جنگ ضد یمن تا کنون ناکام بوده و با وجود گذشت بیش از دو سال از آغاز این جنگ، هنوز نتوانسته به پایان آن نزدیک شود؛ حال آنکه ریاض پیش بینی می کرد می تواند طی چند هفته پرونده این جنگ را به نفع خود ببندد.
جنگ علیه یمن، بزرگترین جنگ فرسایشی در طول تاریخ عربستان بوده و هزینه های روز افزون آن، ریاض را با کمبود شدید بودجه و افزایش بدهی ها مواجه کرده است.
گفته می شود که تا کنون یکصد میلیارد دلار در این جنگ هزینه شده و یکصد میلیارد دلار دیگر نیز هزینه در بر خواهد داشت.
البته واقعیت غیر از این آمار و ارقامی است که اعلام می شود.
اگر این جنگ را با جنگ آمریکا علیه عراق مقایسه کنیم، متوجه خواهیم شد که هزینه ها بسیار بیشتر از ارقام اعلام شده است.
جنگ پرهزینه اما بی نتیجه آمریکا در عراق
«جوزف یوگن استیگلیتز» اقتصاددان معاصر آمریکایی هزینه جنگ آمریکا در عراق را که از سال 2003 تا 2007 به طول کشید، سه تریلیون دلار محاسبه کرد، البته جنگ در عراق یک ماه بعد از آغاز آن، به اشغال این کشور منجر شد و نیروهای آمریکایی پس از اشغال عراق با مقاومت مردمی مواجه و در نهایت در سال 2011 مجبور شدند این کشور را ترک کنند؛ بدون آنکه اهداف سیاسی، امنیتی و اقتصادی مورد نظر واشنگتن درعراق تحقق یابد.
لجاجت «آل سعود» بر ادامه جنگ و عدم پذیرش راهکار سیاسی که در آن به اراده ملت عرب یمن احترام گذاشته شود، پیامدهای منفی برای عربستان داشته و دارد که تاثیر این پیامدها درعرصه اقتصادی و اجتماعی این کشور در حال نمایان شدن است.
«آل سعود» برای تامین هزینه های جنگ به افزایش مالیات ها روی آورده اند و به نوعی مردم عربستان را نیز مجبور به تحمل بهای ادامه جنگ دریمن کرده اند.
اقدام های «محمد بن سلمان» که در پی عزل «محمد بن نایف» از ولیعهدی عربستان به جای وی منصوب و ولیعهد عربستان شد، نیز همچنان ادامه دارد و باعث تشدید مشکلات داخلی این کشور شده است.
«محمد بن سلمان» تنها با هدف جلب حمایت آمریکا، در سفر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به ریاض قرارداد اقتصادی و تسلیحاتی را امضاء کرد که در چارچوب آن 500 میلیارد دلار به ترامپ اعطا و برای فیصله دادن به قضیه فلسطین با طرح ترامپ موسوم به «معامله قرن» موافقت کرد.
ولیعهد جدید عربستان با دو هدف اقدام به بازداشت شاهزادگان سعودی کرد: اول اینکه به مخالفان خود نشان دهد هر کس خواه شاهزاده و خواه رجال اقتصادی کشور با وی و اقداماتش برای به قدرت رسیدن مخالفت کند، به شدت سرکوب خواهد شد.
هدف دیگر «محمد بن سلمان» به دست آوردن بخشی از ثروت و دارایی بازداشت شدگان در قبال آزادی و ادامه فعالیت سیاسی و اقتصادیشان بوده است.
آشکار بود که «بن سلمان» در بازداشت شاهزادگان، رجال و تجار سعودی از حمایت آمریکا برخوردار است و حتی آغاز بازداشت شاهزادگان سعودی پس از سفر غیر منتظره و سریع « کوشنر» داماد و مشاور ترامپ به ریاض و دیدار و گفت و گوی وی با «بن سلمان» صورت گرفت.
«بن سلمان» در دیدار 4 ساعته خود با « کوشنر» از وجود طرح توطئه شاهزادگان مخالف برای کودتا علیه وی (بن سلمان) و برکناریش از عرصه قدرت سخن گفت و به این طریق تصمیم خود را برای بازداشت آنان توجیه کرد.
رویای شکست خورده محمد بن سلمان
ولیعهد عربستان اما در حساب و کتاب خود دچار اشتباه شد؛ چرا که بازداشت شاهزادگان سعودی اهداف مورد نظر وی را تحقق نبخشید و ارمغانی جز تشدید نفرت و انزجار خاندان سعود از وی، در برنداشت.
«بن سلمان» نتوانست به آن صدها میلیاردی که در خیال خود تصور می کرد از بازداشت شاهزادگان نصیبش شود، دست یابد و شاید تنها به ده درصد این مبلغ، دست یافته باشد.
در سایه ادامه جنگ فرسایشی عربستان علیه یمن و عدم توانایی ریاض در تامین هزینه های آن، بدهی های عربستان افزایش یافته است.
«بن سلمان» برای تامین این هزینه ها، تلاش کرد، مالیات بنزین و کالاهای مصرفی را افزایش دهد اما این مساله نارضایتی شهروندان عربستان را علیه آل سعود دو چندان کرده و ادامه بازداشت شاهزادگان و ممانعت از چانه زنی های آنان نیز باعث تشدید خشم نزدیکان بازداشت شدگان شده است.
«بن سلمان» در بازداشت رجال سعودی تا جایی پیش رفت که 11 شاهزاده سعودی به کاخ سلطنتی رفتند تا اعتراض خود را به ادامه بازداشت شاهزادگان اعلام و آزادی آنان را خواستار شدند اما ولیعهد جوان عربستان آنان را نیز به اتهام اغتشاش در قصر بازداشت و اعلام کرد که این شاهزادگان معاف شدن از پرداخت هزینه برق و آب را خواستار بوده اند.
«بن سلمان» برای مهار اعتراض و خشم مردم به سبب افزایش مالیات ها نیز دستور دارد تا به شهروندان و نظامیان یارانه پرداخت شود.
تحولات در عربستان دال بر آن است که این کشور با بحرانی مواجه شده که در آینده و در سایه ادامه جنگ پرهزینه علیه یمن وخیم تر خواهد شد.
دستاوردهای خونین آل سعود در منطقه
هر چند که جنگ عربستان علیه یمن تا کنون دستاوردی به جز هدر رفتن ثروت های آن کشور، تخریب یمن و وخامت اوضاع انسانی در این کشور نداشته است اما ولیعهد قدرت طلب عربستان نمی خواهد به این جنگ پایان دهد زیرا بیم آن دارد که مسئولیت این فاجعه و شکست در تحقق اهداف مورد نظر از جنگ متوجه وی شود.
نقش آل سعود در در بحران آفرینی در شبه جزیره عرب و ایجاد مصیبت برای امت عرب، از ملت یمن گرفته تا فلسطینیان و نیز ملت سوریه بر همگان آشکار است.
عربستان طی جنگ در سوریه با حمایت از تروریست ها سبب شد تا این جنگ 7 سال به طول انجامد و ملت و دولت سوریه شاهد شنیع ترین جنایت ها از سوی تروریست ها و تکفیری ها باشند.
بدیهی است که سیاست های ویرانگر «بن سلمان» در خدمت منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی است، تنها واشنگتن و تل آویو از ادامه جنگ در یمن سود می برند.
«بن سلمان» برای بلوکه کردن قدرت در عربستان و از میدان به در کردن رقبا و مخالفان خود به حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی دل بسته است و به همین دلیل همچنان درصدد براه انداختن جنگ سیاسی، اقتصادی و امنیتی علیه نیروهای مقاومت، سوریه و جمهوری اسلامی ایران است. 134/111
مترجم: محبوبه جعفری
بیشتر بخوانید:
آل سعود، عامل بحران انسانی در یمن/ تحلیل
معامله آل سعود با آمریکا: حمایت از اسرائیل، جنایت در یمن/ تحلیل
اذعان مخالفان سوری به جنایت آلسعود در حق ملت سوریه