ایران پرس: «بنی گانتز» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و «عبدالله بن حسن النعیمی» وزیر دفاع بحرین وی روز گذشته (پنجشنبه، 14 بهمن) در منامه توافق‌نامه امنیتی امضاء کردند.

بحرین به همراه امارات سپتامبر 2020 توافق عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را در کاخ سفید با حضور «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا امضا کردند.

پس از امضای این توافق، طرفین در جهت گسترش روابط گام‌هایی برداشته‌اند که از جمله می‌توان به دیدارهای دیپلماتیک و افتتاح سفارت‌خانه در تل‌آویو و منامه اشاره کرد.

توافق امنیتی که میان وزیر جنگ اسرائیل و وزیر دفاع بحرین امضا شد، دومین توافقی است که میان منامه و تل‌آویو امضا شد. وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در بیانیه‌ای اعلام کرد: "این توافق به افزایش همکاری‌های اطلاعاتی، آموزشی و همکاری در حوزه صنایع دفاعی کمک خواهد کرد."

بنی گانتز نیز با بیان اینکه این توافق‌نامه «تاریخی» است، عنوان کرد: "این توافق به آغاز سطح جدیدی از روابط میان دو طرف منجر خواهد شد."

سایه مشکلات اقتصادی و اجتماعی بحرین بر روابط با اسرائیل

موضوعی که درباره روابط بحرین و رژیم اسرائیل وجود دارد، این است که این روابط بر خلاف رابطه این رژیم با امارات رشد چندانی نداشته است.

بحرین بر خلاف امارات نه تنها از اقتصاد پویا و قوی برخوردار نیست بلکه به کمک‌های خارجی وابسته است. علاوه بر این، بحرین شاهد اعتراض‌های مردمی است که از سال 2011 آغاز شده و همچنان نیز ادامه دارد. به عبارت دیگر، بحرین با بحران مشروعیت و مقبولیت داخلی مواجه است.

«رایان بوهل» تحلیلگر مسائل غرب آسیا در مرکز استراتفور، در این خصوص عنوان کرد: "موقعیت بحرین در پیمان ابراهیم کاملاً منحصر به فرد است چون این پادشاهی در چشم بخش بزرگی از مردمش نامشروع است."

بنابراین، رابطه با امارات برای اسرائیل اهمیت بیشتری دارد. ماهیت رابطه بحرین و اسرائیل، امنیتی است. آل خلیفه سعی دارد از رابطه با اسرائیل برای تقویت موقعیت داخلی خود و همچنین برای سرکوب اعتراض‌های داخلی بهره گیرد.

رژیم صهیونیستی نیز به این دلیل به رابطه با کشورهایی نظیر بحرین نیاز دارد که این رابطه سبب می‌شود بر شمار کشورهای عربی که عادی‌سازی روابط با این رژیم انجام می‌دهند، افزوده می‌شود و تل‌آویو می‌تواند اهداف سیاسی و روانی خود را از این رابطه تأمین کند.

در همین راستا نیز بنی گانتز با یک هواپیمای نظامی با عبور از آسمان عربستان در بحرین به زمین نشست که این اولین هواپیمای ارتش صهیونیستی بود که از حریم هوایی عربستان سعودی عبور می‌کرد.

علاوه بر این، هواپیمایی که بنی گانتز را در اولین دیدار رسمی به بحرین برده است، همان بوئینگ 707 بود که در سال 1977 «انور سادات» رئیس جمهور معدوم مصر را برای اولین بار به سرزمین‌های اشغالی برای سازش با صهیونیست‌ها برد.

نکته مهم دیگر این است که رژیم آل خلیفه در حالی گسترش روابط با اسرائیل را پیگیری می‌کند که مردم بحرین نه تنها با این اقدام مخالف هستند بلکه آنرا سبب شدت گرفتن بحران مشروعیت رژیم آل خلیفه می‌دانند.

«کریستین اولریچسن» کارشناس برجسته غرب آسیا در این خصوص می‌گوید: "بحرین همواره در سیاست‌های داخلی‌اش از یک گرایش پان عرب و اسلامی قدرتمند برخوردار بوده است. اعتراض‌های مردم بحرین نشان می‌دهد که مساله فلسطین قدرت بسیجش در میان طبقات مختلف شهروندان بحرینی را حفظ کرده است."

نویسنده: سیدرضی عمادی

117