مسائل مربوط به امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی در دیدار رئیس‌جمهور تاجیکستان با وزرای کشور مستقل مشترک المنافع (همسود) در «دوشنبه» مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری فارس، «امامعلی رحمان»، رئیس جمهور تاجیکستان با وزرای کشور عضو اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع که برای شرکت در نشست شورای وزرای این اتحادیه به «دوشنبه» سفر کردند، دیدار و گفت‌وگو کرد.

نشست شورای وزرای کشور کشورهای همسود امروز با شرکت وزرای کشور روسیه، جمهوری آذربایجان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان در دوشنبه آغاز به کار می‌کند.

بررسی روند اجرای برنامه بین دولتی مبارزه با جنایات در کشورهای مستقل مشترک المنافع از موضوعات محوری این نشست است.

در این نشست همچنین در مورد اجرای تصمیمات قبلی مبارزه با تروریسم بین المللی، ظهور افراط‌گرایی، قاچاق مواد مخدر و دیگر اقدامات مشترک وزارت‌های کشور اعضای کشورهای همسود تبادل نظر خواهد شد.

سازمان کشورهای مستقل مشترک‌المنافع (همسود) پس از فروپاشی شوروی شکل گرفت و اولین نشست این سازمان اوت سال 1993 برگزار شده است.

بیانیه تأسیس این سازمان 21 دسامبر 1991 در «آلماتی» منتشر و توسط سران کشورهای شرکت کننده در نشست از جمله جمهوری آذربایجان، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و اوکراین امضا شد.

گرجستان 8 اکتبر 1993  به دنبال موافقت رؤسای جمهور کشورهای عضو با درخواست عضویت این کشور در این سازمان به عضویت سازمان کشورهای مستقل مشترک‌المنافع درآمد.

 آغاز کار نشست شورای وزیران کشور جامعه همسود در دوشنبه/ تحلیل

نشست وزیران کشور جمهوری های مستقل مشترک المنافع Commonwealth of Nations (همسود) امروز (چهارشنبه - 28 ژوئن) در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان آغاز به کار کرد.

بررسی روند اجرای برنامه بین دولتی مبارزه با ناامنی و جنایات سازمان یافته در کشورهای مستقل مشترک المنافع از موضوعات محوری این نشست اعلام شده است.

نشست جمهوری های مستقل مشترک المنافع Commonwealth of Nations (همسود) در سطوح مختلف در طول سال  برگزار می شود. از جمله می توان به نشست های سران ، شورای وزیران امور خارجه ، کشور و نهادهای امنیتی جمهوری های همسود اشاره کرد.

با توجه به حاکم شدن وضعیت جدید و نگرانی های مداوم دولتمردان منطقه از بروز ناامنی، برگزاری نشست جاری دردوشنبه و نشست های مشابه، برای دولت ها و ملت های آسیای مرکزی و قفقاز از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا آخرین راهکارهای برای مقابله با گروه های تروریستی در این نشست ها تدوین و اجرا می شوند.

برغم شرایط پیچیده جاری و وجود تهدیدهای متعدد، چنین به نظر می رسد که سیاستمداران حاکم بر آسیای مرکزی به جای همگرایی به واگرایی تمایل بیشتری از خود نشان می دهند.

دراین زمینه، برخی صاحبنظران، منفعت طلبی نخبگان سیاسی حاکم بر کشورها منطقه را مانع اصلی همگرایی کشورهای آسیای مرکزی دانسته اند.

به عنوان مثال، "طلعت تاسماگامبِت‌اف" Tal'at Tasmagambetov) کارشناس سیاسی فعال در قزاقستان، گفت،

با وجود اوضاع ناگوار اقتصادی و تشدید اختلاف بر سر استفاده از منابع آب و انرژی مشترک آسیای مرکزی، حاکمان این کشورها منافع شخصی و گروهی خود را بر مصالح ملت‌ های شان ترجیح می‌دهند و به جای اتحاد و همگرایی، رهبران کشورهای آسیای مرکزی با اقداماتی نظیر قطع شبکه برق سراسری منطقه، به یکدیگر فشار می‌آورند.

در این میان، باید گفت، جدا از مشکلات اقتصادی و معیشتی ملت های منطقه، بدون شک، ناامنی از مهمترین دلایل نگرانی رهبران کشورهای عضو جامعه همسود محسوب می شود.

بویژه پس از شکست طرح گروه های تروریستی نظیر داعش و جبهه النصره در سوریه و عراق و همچنین ناکامی تلاش های دیپلماتیک رهبران سعودی جهت یافتن مکانی برای انتقال اعضای باقیمانده این گروه های تروریستی، شبه نظامیان وابسته به پادشاهی سعودی، جمهوری های مسلمان نشین آسیای مرکزی و قفقاز را بهترین مکان برای ادامه حیات خود ارزیابی کرده اند.

دراین زمینه، پیش تر، برخی از رسانه ها، درباره افزایش حضور تروریست های داعش در مناطق قفقاز و آسیای مرکزی هشدار داده اند.

از جمله روزنامه «باکو خبر» چاپ باکو، طی گزارشی نوشت،

عناصر گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق سخت تحت فشار قرار گرفته اند و در حال فرار به کشورها و مناطق دیگر هستند.

 این روزنامه  با اشاره به حضور افرادی از قفقاز و آسیای مرکزی در میان اعضای گروه تروریستی داعش، تصریح کرده است که بازگشت این افراد، می تواند آینده امینتی منطقه را به خطر اندازد.

در عین حال، شکی نیست که خوی خون ریزانه اعضای گروه های تروریستی با زندگی در اجتماعات آرام و امن سازگاری ندارد.

به همین دلیل، اعضای داعش به منظور اسکان درمناطق جدید ، به مبارزه با دولت های مسلمان نشین آسیای مرکزی و قفقاز تمایل دارند.

در حالی که، ناامنی ناشی از تغییر سبک زندگی مهمترین معضل دولت ها و ملت های آسیای مرکزی و قفقاز است، جمهوری های منطقه تا پیش از فعالیت های فرقه ضاله وهابیت و بازوی های نظامی این فرقه ضاله، معضلی به نام ناامنی نداشتند.  

در مجموع باید گفت، بخشی از مشکلات ناشی از ناامنی در جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز از مدیریت ضعیف رهبران این کشورها در بخش های مختلف و ناتوانی در ایجاد اشتغال باز می گردد.

این درحالی است که بخش اعظم ناامنی های جاری در جمهوری های منطقه وارداتی هستند و به نظر می رسد افغانستان کانون صدور این ناامنی ها است.

در میان جمهوری های آسیای مرکزی، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان با افغانستان مرز مشترک دارند.

این کشورها به منظور ممانعت از نفوذ عوامل افراطی گروه های تروریستی، درصدد ایجاد پست های دیدبانی در مرز با افغانستان با مساعدت سرمایه گذاری دیگر کشورهای منطقه بویژه روسیه و چین هستند.

116/112

بیشتر بخوانید:

کانون های تنش در جامعه کشورهای همسود همچنان وجود دارند