پارلمان میانمار وین مینت Win Myint یکی از چهره های وفادار به «آنگ سان سوچی » را به عنوان رییس جمهوری جدید انتخاب کرد و سوچی نیز همچنان اختیارات اجرایی خود را در دولت حفظ کرد.
«وین مینت» که پس از استعفای "هتین کیاو" Heath Kiao از ریاست جمهوری میانمار، از ریاست مجلس استعفا داده بود ، با کسب 403 رأی در مجلس میانمار توانست رییس جمهوری جدید این کشور شود.
این انتخاب در حالیست که «هتین کیاو» سال گذشته در عرصه بین المللی به علت سکوت در برابر جنایات گسترده و کشتارمسلمانان روهینگیایی با انتقادات فراوانی روبرو شد و ازسوی سازمان های بین المللی و برخی دولتها به علت انفعال در برابر بحران انسانی ضد مسلمانان دراستان راخین بارها مورد سرزنش قرار گرفت.
کناره گیری "هتین کیاو" ازسمت ریاست جمهوری میانمار نشان داد که در درون حزب حاکم جبهه ملی دموکراسی این کشور به رهبری آنگ سان سوچی به خصوص در بین اعضای ارشد این حزب در خصوص نحوه مواجهه با بحران انسانی ضد مسلمانان میانماردر استان راخین اختلافاتی جدی وجود دارد.
از25 اوت 2017 در حملات ارتش میانمار و بودائیان افراطی به مسلمانان روهینگیایی در راخین درغرب میانمار، بیش ازشش هزارمسلمان روهینگیایی کشته، هشت هزار نفر زخمی و حدود یک میلیون نفر به بنگلادش آواره شدند.
با وجود بی اعتنایی مقامات ارشد دولت میانمار از جمله خانم سوچی به کشتار گسترده و جنایات علیه مسلمانان در استان راخین و نادیده گرفتن درخواست های منطقه ای و بین المللی برای پایان به جنایات علیه روهنگیایی ها که از سوی برخی محافل حقوق بشری جنایات ضد بشریت،پاکسازی نژادی و نسل کشی نام گرفته است،اما استعفای رئیس جمهوری سابق میانمار از مناقشه در بین حزب حاکم و اختلاف نظر بین اعضای ارشد آن در این زمینه حکایت دارد.
«آنتونی کارتالوچی»، کارشناس و محقق جغرافیای سیاسی معتقد است: "آنچه از آن در حقوق بین الملل تحت عنوان «نسل کشی» یاد می شود، در حال رخ دادن در استان راخین میانمار است.آن دسته از گروه هایی که اقدام به نسل کشی علیه اقلیت روهینگیا می کنند، نسل کشی را به عنوان هدف اولیه خود تعیین کرده اند.
علاوه براین، استعفای "هتین کیاو" از سمت ریاست جمهوری میانمار نشان داد که فشارهای خارجی بر وی در خصوص پرونده نسل کشی مسلمانان روهینگیا دستکم در کنار رفتن یک عضو ارشد حزب حاکم جبهه ملی دموکراسی این کشور از چرخه قدرت سیاسی موثر بوده است.
البته این دیدگاه هم مطرح است که استعفای رئیس جمهوری قبلی میانمارهمچنین می تواند ناشی از بی توجهی و بدعهدی دولت این کشور در قبال توافقنامه با دولت بنگلادش برای بازگرداندن تدریجی آوارگان روهینگیایی باشد.
درتوافق به عمل آمده بین آنگ سان سوچی وزیرامورخارجه میانمار و «ای.اچ محمود علی» همتای بنگلادشی وی در حدود چهار ماه پیش، دولت میانمارمتعهد شد، پناهجویان مسلمان روهینگیایی را که هم اکنون در مرز بین دو کشور در اردوگاه هایی غیربهداشتی زندگی می کنند را به این کشور برگرداند که تاکنون اجرایی نشده است.
به نظر میرسد،کنار گیری "هتین کیاو" از سمت ریاست جمهوری میانمار می تواند روزنه ای برای برونداد بیشتر اختلافات در بین اعضای حزب حاکم این کشور دستکم در خصوص برخورد با کشتار مسلمانان در راخین باشد.113/112
نویسنده: محمد رضا عسگری
استقبال «آنگ سان سوچی» از کشتار مسلمانان روهینگیا
توافق میانمار و بنگلادش درباره بازگشت پناهجویان روهینگیا به میانمار/تحلیل