"ری سون گوون" Ri Son-gwon به عنوان وزیر امور خارجه کره شمالی منصوب شده است. ری سون گوون افسر ارشد نظامی و از مقامات ارشد حزب حاکم کره شمالی است.
پیش از این گفته می شد، جان کیم هیونگ جون سفیر پیشین کره شمالی در روسیه که اخیراً به نایب رئیسی حزب حاکم ارتقا یافته بود، جانشین ری یونگ هو وزیر خارجه شده است.
ری یونگ هو، از 2003 تا 2007 سفیر کره شمالی در انگلیس بود. وی پیش از انتخاب به عنوان وزیر خارجه در سال 2016، مدتی در مقام معاون وزیر خارجه فعالیت داشت.
یونگ هو طی سالهای گذشته در مذاکرات 6 جانبه خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره (با حضور کره شمالی، کره جنوبی، آمریکا، روسیه، چین و ژاپن) جزو هیات مذاکره کننده پیونگ یانگ بود.
انتصاب یک مقام ارشد نظامی کره شمالی به سمت وزیر خارجه کره شمالی می تواند از ابعاد و زوایای مختلف قابل تحلیل و ارزیابی باشد.
در شرایطی رهبر کره شمالی مسئول سیاست خارجی این کشور را تغییر داده است که تنش در روابط پیونگ یانگ وواشنگتن به دلیل کارشکنی و بدعهدی آمریکا در روند مذاکرات دو جانبه برای خلع سلاح هسته ای شبه جزیره کره بشدت افزایش یافته است، به گونه ای که رئیس جمهوری کره جنوبی درباره از دست رفتن زمان برای احیای گفتگوهای متوقف شده آمریکا و کره شمالی هشدار داده است.
این گمانه مطرح است که بخشی از اهداف رهبر کره شمالی از تغییر وزیر خارجه این کشور ترمیم تیم مذاکره کننده و تقویت دستگاه دیپلماسی است که البته در بحبوحه به بن بست رسیدن مذاکرات پیونگ یانگ با آمریکا از نظر برخی محافل سیاسی و رسانه ای می تواند تلاشی برای گشایش در روند این گفتگوها باشد.
"کیم جونگ اون" و "دونالد ترامپ" رهبران کره شمالی و آمریکا در ژوئن 2018 برای اولین باردرباره حل اختلافات و خلع سلاح هسته ای با یکدیگر در سنگاپور مذاکره کردند که اجرایی شدن تعهدات پیونگ یانگ و در مقابل تداوم رویکرد خصمانه واشنگتن نشان داد که طرف آمریکایی حاضر به امتیازدهی در مقابل انجام تعهدات مورد توافق از سوی کره شمالی نیست.
در شرایطی که راهبرد کره شمالی در مذاکرات متوقف شده با آمریکا اراده برای کاهش تنش و حل اختلافات بوده است؛ اما تغییر وزیر خارجه توسط رهبر آن کشور می تواند به معنای تغییر در این رویکرد به دلیل سوء استفاده کاخ سفید از سیاست پیونگ یانگ در حدود دوسال اخیر باشد.
با توجه به سوابق نظامی وزیر خارجه جدید کره شمالی می توان پیش بینی کرد که وی سیاست نرمش را در مقابل آمریکا تغییر خواهد داد و رویکردهای آن کشور در عرصه تقویت بازدارندگی نظامی برای بالابردن هزینه های سیاسی و امنیتی کاخ سفید در دوره "ری سون گوون" جلوه های بیشتری پیدا می کند.
حضور یک مقام ارشد نظامی در راس هرم دستگاه سیاست خارجی کره شمالی این پیام را دارد که از این پس در وزارت خارجه این کشور علاوه بر توجه به اصل گفتگو، تقویت ظرفیت های بازدارندگی نیز برای بالا بردن توان چانه زنی با قدرت های بزرگ جهانی از جمله آمریکا بشدت مورد توجه خواهد بود.
بنابراین، با انتصاب وزیر خارجه جدید کره شمالی باید انتظار داشت که در گفتگوهای آتی احتمالی در کنار قدرت دیپلماسی، اتکا به قدرت نظامی و اتخاذ مواضع قاطع تر در دفاع از منافع و امنیت ملی بیشتر به چشم خواهد خورد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
133/118