ایران پرس- «اورسلا فون درلاین» وزیر دفاع آلمان روز چهارشنبه با انتقاد از ترکیه به دلیل آنچه خروج تدریجی این کشور از دموکراسی و حاکمیت قانون خواند، خواستار تغییر سیاست های ترکیه در قبال برلین و احترام متقابل ترکیه به آلمان شد.

«اورسلا فون درلاین» تاکید کرد که ترکیه نباید شهروندان آلمانی را بدون دلیل قانونی زندانی کند. فون در لاین، پیشتر نیز در انتقاد از وضعیت سیاسی کنونی ترکیه اظهار کرده بود  که دولت «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه هرچه بیشتر در حال دور شدن از اتحادیه اروپا است. تنش ها میان آلمان و ترکیه، در یک سال اخیر  بر سر مسائل مختلف افزایش یافته است ومقامات آلمانی وترک انتقادات شدیدی را علیه طرف مقابل ابراز داشته اند.

اختلافات آلمان و ترکیه شامل دیدگاه های کاملا متضاد برلین و آنکارا درباره اصلاحات قانون اساسی ترکیه، انتقاد ازنحوه برخورد دولت ترکیه باعوامل وحامیان کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016، جلوگیری دولت آنکارا از بازدید نمایندگان آلمانی از پایگاه های نظامی ترکیه که نظامیان آلمانی در آنها مستقر هستند و نیز بازداشت شماری از فعالان حقوق بشری آلمانی در ترکیه است.

ضمن اینکه آنکارابه دلیل اینکه حزب کارگران کردستان را گروهی تروریستی می داند، بارها خواهان ممنوعیت حضور و فعالیت آن در آلمان شده است. اما اختلاف اصلی برلین و آنکارا درواقع به موضع گیری آلمان در قبال کودتای 15 ژوئیه و تحولات پس از آن باز می گردد. دولت ترکیه، آلمان را حامی کودتاچیان وطرفداران «فتح الله گولن» رهبر تبعیدی مخالفان دانسته و از همکاری نکردن آلمان در محدود سازی و کنترل هواداران وی ناراضی است و از اهرم‌های خود بویژه موضوع پناهجویان ضد اتحادیه اروپا و آلمان استفاده می کند. در مقابل اتحادیه اروپا و آلمان، دولت ترکیه را متهم کرده اند که از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 در این کشور برای تسویه حساب با مخالفان سیاسی اش استفاده می کند.

مسئله دیگر دیدگاه منفی دولت آلمان در باره مسیر تحولات سیاسی در ترکیه بویژه اصلاح قانون اساسی از طریق برگزاری همه پرسی است. از دیدگاه آلمانی ها، این همه پرسی و اقدامات ناشی از آن، پس رفت بزرگی دردموکراسی ترکیه محسوب می شود. اختلاف دیگر، ممانعت دولت ترکیه از بازدید نمایندگان پارلمان آلمان از پایگاه هوایی «اینجرلیک» ترکیه بود که در نهایت منجربه تصمیم دولت آلمان برای انتقال نظامیان این کشوربه پایگاهی نظامی در اردن شد.هم چنین دیدار با نظامیان آلمانی در پایگاه نظامی قونیه، باز هم با ممانعت آنکارا مواجه شدکه این موضوع نیزمنجربه خشم برلین ازترکیه شد.

اما با میانجی گری «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو، آنکارا با دیدار قانونگذاران آلمانی از این پایگاه در چارچوب هیات ناتو موافقت کرده است.ضمن اینکه ادامه بازداشت اتباع آلمانی در ترکیه نیز به وضعیت ناهنجار کنونی بین آلمان وترکیه دامن زده است. مجموع این مسائل باعث شده تا نگاه آلمانی ها به ترکیه روز به روز  بدبینانه تر شودو بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد که فشار آلمان به آنکارا و تلاش آن برای کنار گذاشتن ترکیه از مسیر عضویت افزایش یابد.

کما اینکه «نوربرت لامرت»، رئیس پارلمان آلمان در اظهاراتی، عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را در حال حاضر غیر ممکن ارزیابی کرده است. «مصطفی رنجبرمحمدی» نویسنده سایت الوقت  معتقد است که حوادث اخیر به آلمان  نشان داد که در مورد مسئله عضویت ترکیه، باید بیش از پیش احتیاط کند.118/112

بیشتر بخوانید:

درخواست آلمان از اتحادیه اروپا برای فشار مالی بر ترکیه

خروج هواپیماهای آلمان از پایگاه هوایی اینجیرلیک ترکیه

خروج هواپیماهای شناسایی آلمان از ترکیه

اعتراض مشترک آلمان و سوئد به ترکیه؛ زندانی ها را آزاد کنید