بعد از حمله ایران به مقر تروریست ها در پاکستان و متقابلا حمله پاکستان به چند نقطه مرزی در ایران که به گفته دولت این کشور محل اقامت تروریستهای پاکستانی بوده است، سایه ای از ابهام بر روابط دیرینه این دو کشور مهم اسلامی افکنده شده بود اما مقامات دو کشور بر ضرورت جلوگیری از تشدید تنش ها تاکید کردند و سپس اسلام آباد از توافق با تهران پیرامون کاهش تنش در روابط دوجانبه خبر داد.
وزارت امور خارجه ایران و وزارت امور خارجه پاکستان نیز امروز (دوشنبه) بیانیه ای مشترک صادر کردند که در این بیانیه آمده است در پی گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و پاکستان، دو طرف توافق کردند که سفرای دو کشور تا ٢۶ ژانویه ٢٠٢۴ (۶ بهمن ماه ١۴٠٢) به محل کار خویش بازگردند؛ همچنین به دعوت جلیل عباس جیلانی، وزیر امور خارجه پاکستان، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران ٢٩ ژانویه ٢٠٢۴ (٩ بهمن ماه ١۴٠٢) به پاکستان سفر خواهد کرد.
بازگشت روابط ایران و پاکستان به حالت عادی در شرایطی است که برخی طرف های ذینفع از تنش و تیره شدن مناسبات تهران و اسلام آباد سعی می کردند با بزرگنمایی و برجسته کردن موضوع اقدام نظامی ایران علیه تروریست ها در پاکستان، هم به تشدید تنش ها در روابط دو کشور دامن بزنند و هم این اقدام ایران را به معنای قدرت نمایی علیه همسایگان قلمداد کنند.
این در حالی است که ایران و پاکستان در سیاست خارجی خود جایگاه ویژه ای برای یکدیگر قائل هستند؛ روابط دیرینه و محکم دو طرف به سالهای بسیار دور و تقریبا به آغازین روزهای استقلال پاکستان از هند (1947) بر می گردد. اشتراکات فراوان تاریخی، فرهنگی و دینی و وجود بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک زمینی از عوامل پایداری روابط دو کشور است.
ایران و پاکستان در مسائل مهم منطقه ای و بین المللی از جمله در قبال جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی رویکردی مشترک دارند و در نهادهای بین المللی نیز عمدتا از مواضع یکدیگر حمایت کرده اند که این عاملی دیگر در پیوند و استحکام روابط دو کشور است.
به لحاظ تجاری نیز همکاری طرفین به منظور راه اندازی دو پایانه مرزی جدید در مناطق «ریمدان ـ گَبد» و «پیشین ـ مند» و امضای یادداشت تفاهم همکاری برای ایجاد شش بازارچه مرزی مشترک، دو نمونه از عزم جمهوری اسلامی ایران و پاکستان برای ارتقای روابط در حوزه اقتصادی است.
پاکستان میتواند نیازهای ایران در بخش کشاورزی و ایران نیز میتواند نیاز پاکستان به انرژی را تامین کند؛ خط لوله گاز ایران-پاکستان (IP) که ارزانترین و امنترین راه تامین گاز برای پاکستان است نیز با همین هدف بر اساس توافق قبلی طرفین از سوی طرف ایرانی تا نزدیکی مرز پاکستان کشیده شده و اکنون نهایی شدن آن، مستلزم اقدام طرف پاکستانی است.
تنها موضوعی که عامل برخی مشکلات در طول سالهای گذشته در روابط ایران و پاکستان بوده است، حضور برخی گروههای تروریستی در خاک این کشور و طرح ریزی عملیات تروریستی علیه ایران بوده که تاکنون منجر به شهادت تعدادی از مردم و مرزبانان ایران نیز شده است؛ این در حالی است که امنیت دو کشور به یکدیگر وابسته و تروریسم خطر مشترک برای ایران و پاکستان محسوب می شود و بر همین اساس مقامات دو کشور بر مبارزه مشترک با تروریسم و همچنین تحکیم روابط اتفاق نظر دارند.
در همین ارتباط، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه درباره آخرین تحولات در روابط تهران و اسلام آباد گفت: اتفاق اخیر چیزی از استحکام روابط ایران و پاکستان کم نخواهد کرد، کسی به سوءاستفاده از رخداد اخیر فکر نکند و برای سواستفاده از آن طمع ورزی نکند.
نویسنده: حسن عقیقی
116
بیشتر بخوانید:
بازگشت روابط دیپلماتیک میان ایران و پاکستان به حالت عادی
بیانیه مشترک وزرای خارجه ایران و پاکستان
پاکستان: بر همکاری مشترک با ایران در مبارزه با تروریسم تاکید داریم