«آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» نامزد جناح چپ درانتخابات ریاست جمهوری مکزیک، درشهر«سیوداد خوارز» در شمال این کشورگفت، دولت وملت مکزیک کیسه بوکس هیچ کشور خارجی نیستند. وی با اشاره به حملات لفظی مداوم دونالد ترامپ به مردم مکزیک و مهاجران غیرقانونی افزود: ما خواهان احترام قائل شدن به مردم مکزیک هستیم. «ریکاردو آنایا» دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری مکزیک نیزانگشت اتهام را به سوی امریکا نشانه رفت وگفت: هشتاد درصد تسلیحاتی که مردم این کشور به وسیله آنها به قتل می رسند، از امریکا می آید.
انتخابات ریاست جمهوری مکزیک قراراست درماه ژوئیه برگزار شود. علاوه بر موضوعات اقتصادی و اجتماعی، بحث مناسبات با همسایه شمالی یکی از عمده ترین دغدغه های رای دهندگان مکزیکی و نامزدهای انتخابابی در این کشور به شمار می آید. در حال حاضر فردی در کاخ سفید امریکا ساکن است که نطق معرفی خود به عنوان نامزد انتخابات سال 2016 این کشور را با حمله تند لفظی به مکزیکی ها آغازکرد.
ترامپ در آن زمان گفت تمامی مکزیکی های ساکن در امریکا بیماران روانی و جنسی هستند. وی سپس طرح احداث دیوارمرزی با مکزیک را مطرح کرد و وعده داد هزینه این دیوارچند ده میلیارد دلاری را از مکزیکی ها خواهد گرفت.
با ورود ترامپ به کاخ سفید، بر حجم حملات لفظی رییس جمهوری امریکا علیه همسایه جنوبی افزوده شد تا جایی که دوبار دیدار برنامه ریزی شده روسای جمهوری دو کشور به تعویق افتاد. ترامپ همچنین تهدید کرده است که اگر مکزیک بابت ساخت دیوارمرزی پولی پرداخت نکند، از پیمان تجارت آزاد امریکای شمالی - نفتا خارج خواهد شد.
تهدیدات مکرر رییس جمهوری امریکا، نگرانی های گسترده ای را در مکزیک ایجاد کرده است. اقتصاد مکزیک تا حد زیادی به حفظ مناسبات سیاسی واقتصادی با امریکا بستگی دارد. بسیاری از مشاغل درمکزیک وابسته به صادرات کالا و خدمات به امریکا است و پیمان نفتا فرصت فراوانی را در اختیار مکزیکی ها قرار داده است تا کالاهای ارزان قیمت خود را در بازار پر رونق امریکا به فروش برسانند. همچنین انتقال درآمد مهاجران قانونی وغیر قانونی مکزیکی درخاک امریکا ، کمک حال بسیاری از خانواده های مکزیکی است و قطع این درآمد، به اقتصاد مکزیک لطمه وارد می سازد. این در حالی است که مکزیک به لحاظ حیثیتی و همچنین به دلایل مالی، قصد ندارد در پروژه جنجالی ساخت دیوارمرزی با امریکا مشارکت نماید.
به همین دلیل نیز نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مکزیک ازطیف های مختلف درتلاش هستند با صریح ترین لحن، سیاست های تجاری و مهاجرتی دولت ترامپ را به نقد بکشند. به نظر می رسد اتخاذ مواضع ضد ترامپ عاملی برای کسب آرای بیشتر از رای دهندگان مکزیکی باشد که با نگرانی سخنان وعملکرد رییس جمهوری همسایه شمالی را دنبال می کنند. پیروزی در چنین شرایطی، رییس جمهوری بعدی مکزیک را به درپیش گرفتن مواضع سرسختانه تر در قبال امریکا وا می دارد و به تنش ها میان واشنگتن و مکزیکوسیتی دامن می زند.
«پابلو خیمنز د ساندوال» خبرنگار ال پائیس چاپ مادرید می گوید: تقابل شخصی روسای جمهوری این دو کشور می تواند تاثیر منفی بر روابط تجاری آنها داشته باشد، خاصه آن که این روابط در 50 سال اخیر با سیاست هر دو دولت گره خورده است.118/112
ابوالفتح
بیشتر بخوانید:
شکایت ایالت های امریکا از سیاست های ضد مهاجرتی دولت ترامپ/تحلیل
نانسی پلوسی: سیاستهای مهاجرتی ترامپ بیهوده است
تظاهرات مخالفان سیاست های ضد مهاجرتی ترامپ در لس آنجلس
مخالفان سیاستهای مهاجرتی ترامپ در نیویورک به خیابان آمدند+ ویدئو