ایران پرس- وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: حضور نیروهای خارجی هیچ گاه ثبات را برای منطقه غرب آسیا به همراه نداشته است.

«محمدجواد ظریف» بعدازظهر دوشنبه ضمن شرکت در هشتمین کنفرانس وزرای «روند استانبول - قلب آسیا» در استانبول ترکیه طی سخنانی با بیان این نکته دیدگاه ایران را درباره صلح و امنیت در منطقه تشریح کرد.

تجربه نشان می دهد، آمریکا هیچگاه به دنبال ایجاد امنیت و یا ریشه کن کردن تروریسم در منطقه نبوده است.

آمریکا در واقع مسبب منازعات و بحران ها و جنگ هایی است که درچند دهه اخیر برغرب آسیا از جمله افغانستان تحمیل شد.

اشاره ظریف به تهدیدهای مداخله جویانه بیگانگان در منطقه

ظریف در نشست استانبول با بیان اینکه ایران از فرآیند صلح افغان - افغان تحت مالکیت و هدایت افغانستانی‌ها با مشارکت تمامی گروه‌ها و جناح‌های سیاسی از جمله طالبان با مرکزیت دولت افغانستان حمایت می‌کند، گفت: "می بایست از هر وسیله‌ای که در اختیارمان است برای تسهیل فرآیند صلح در راستای حفظ دستاوردهای کنفرانس 2001 بُن (Bonn 2001) و به ویژه در چارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان به عنوان پایه‌ای محکم برای رسیدن به هرگونه راه حل سیاسی استفاده کنیم."

اظهارات ظریف در نشست استانبول اشاره مستقیم به تهدیدهایی است که براثر سیاست های مداخله جویانه بیگانگان در منطقه بوجود آمده است.

ظریف در همین خصوص خاطر نشان کرد: "نباید  تهدید روزافزون داعش در افغانستان که منجر به خونریزی بیشتر و گسترش تمایلات خطرناک فرقه‌ای شده را فراموش کرد.

همانگونه که هیچ‌کس از ایجاد و حمایت داعش و دیگر گروه‌های افراطی در سوریه و عراق منفعتی کسب نکرد، از گسترش آن در افغانستان و آسیای مرکزی هم سودی نصیب آنها نخواهد شد. این روند دهشتناک می بایست پیش از رسیدن به فاجعه بزرگ متوقف شود."

آمریکا قادر به تأمین امنیت در منطقه نیست

حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب در بیانات شان بارها خاطر نشان کرده اند که آمریکا قادر به تأمین امنیت در منطقه نیست.

نمونه بارز این واقعیت  حضور 14 ساله آمریکا در افغانستان است که نه تنها هیچ امنیتی را برای مردم افغانستان به ارمغان نیاورد، بلکه شرایط امنیتی را بدترکرده است.

«ساموئل هانتینگتون» نظریه پرداز و تحلیل‌گرسیاسی، 16سال پیش در نشریه  فارن‌افرز نوشت: "از نظر بیشتر مردم جهان، ایالات متحده درحال تبدیل شدن به یک ابر قدرت خودسر و تنها تهدید خارجی بزرگ نسبت به جوامع آن‌هاست."

در چنین شرایطی سرعت بخشیدن به تلاش های منطقه ای و بین المللی برای برقراری صلح در افغانستان تنها راه عبور از چالش ناامنی در منطقه است.

جمهوری اسلامی ایران در این زمینه از هیچ کمکی به افغانستان برای کاهش مشکلات مردم دریغ نکرده است.

تاکید ایران بر الزامات و راهکارهای دستیابی به صلح و امنیت در غرب آسیا

ایران برای ایجاد دسترسی آسان به راه های ارتباطی و با ارائه خدمات و کمک های عمرانی و اقتصادی و همچنین طی چند دهه حمایت و میزبانی از پناهندگان افغان از نظر آموزشی و خدمات بهداشتی و درمانی نقش خود را در این زمینه در سطحی عالی ایفا کرده است.

چنانکه سازمان ملل بارها از تلاش های ایران در کمک به افغانستان قدردانی کرده است.

ایران  برای کمک به اقتصاد و معیشت افغانستان نیز تسهیلاتی از جمله دسترسی آسان به آب‌های بین المللی را از طریق بندر راهبردی  چابهار فراهم کرده است.

در حال حاضر ایران در حال تکمیل خط آهن چابهار - زاهدان؛ بعنوان بخش اصلی کریدور شمال - جنوب است.

این خط ریلی افغانستان و کشورهای آسیای مرکزی را از طریق چابهار به آب‌های آزاد متصل می‌کند.

ایران همچنین در عرصه مذاکرات برای صلح نیز آماده همکاری با تمامی طرف‌هایی است که به دنبال دستیابی به این هدف هستند.

با این ملاحظات، سخنان ظریف در اجلاس روند استانبول - قلب آسیا در استانبول به منزله تاکید دوباره بر دیدگاه های شفاف ایران درباره الزامات و راهکارهای دستیابی به صلح و امنیت در غرب آسیاست.

نویسنده: جمشید امین زاده

133/116

بیشتر بخوانید:

رایزنی ظریف و اشرف غنی درباره گفت‌وگوهای صلح در افغانستان

ظریف: خروج نیروهای خارجی از افغانستان ضامن برقراری صلح و آشتی است

آغاز کار هشتمین کنفرانس قلب آسیا در استانبول/ تحلیل