وی با اشاره به اینکه صربستان برای ورود به ناتو تلاش نمی کند گفت که چنین نگرش مشابه ای را برخی کشورهای دیگر اروپایی نیز دارند.با این حال وی رابطه صربستان با ناتو را سازنده و آن را غیر رسمی توصیف کرد.
به نظر می رسد اظهارات رئیس دفتر ناتو در بلگراد در راستای ایجاد روابط نزدیک بین صربستان و ناتو و در واقع کشاندن این کشور مهم حوزه بالکان در مسیر پیوستن به ناتو صورت گرفته است. کما اینکه ژنرال مارینلی بر این مساله تاکید کرد که صربستان سال گذشته 215 فعالیت مشترک در 26 زمینه با ناتو داشت و طبق برنامه ها این تمرینات مشترک برای سال جاری افزایش خواهد یافت.
دولت صربستان در نوامبر 2015 اعلام کرد با توجه به اینکه در حال حاضر اروپا با سه مشکل عمده تروریسم، ثبات منطقه ای و بحران پناهندگان رو به رو است،برای صربستان گسترش روابط با ناتو بسیار مهم است . با این حال از دیدگاه سران صربستان روابط با ناتو بیشتر به منظور جلوگیری بی ثباتی در منطقه بالکان و نیز جلوگیری از مساله آفرینی غربی ها در زمینه مسائل سیاسی و توسعه اقتصادی این کشور دارای اهمیت است.
در واقع به رغم تمایل ناتو برای عضویت صربستان در این پیمان نظامی غربی ، اما صربستان سیاست بیطرفانه نظامی دارد و بر این اساس در هیچ پیمان یا سازمان نظامی عضویت ندارد ولی همکاری و تمرین های نظامی با کشورهای مختلف انجام می دهد.
مجلس نمایندگان صربستان در دسامبر 2007 با رای اکثریت نمایندگان مصوبه دولت وقت این کشور درباره "بی طرفی نظامی" صربستان را تصویب کرد.
قانون بی طرفی نظامی صربستان ،بیانگر سیاست های تعیین شده بلگراد در مخالفت با سیاست های زورگویانه، به خطر انداختن صلح جهانی، تجاوز و جنگ است.
بر اساس قانون اساسی صربستان، این کشور نمی تواند بدون همه پرسی در هیچ پیمان نظامی عضو شود، ولی در چارچوب قانون اساسی می تواند بدون وابستگی به هر کشوری همکاری های نظامی ، اقتصادی، نظامی و آموزشی داشته باشد.اکثریت جمعیت صربستان با عضویت کشورشان در ناتو مخالف هستند.
شهروندان صربستان از بمباران 78 روزه کشورشان از سوی هواپیماهای ناتو در نیمه اول سال 1999 تجربه تلخی دارند و به همین دلیل با ورود به ناتو شدیدا مخالفت می کنند.
هر چند صربستان با داشتن موضع بی طرفانه نظامی تصمیم ندارد که به عضویت در ناتو در آید ولی در چارچوب طرح مشارکت برای صلح با ناتو همکاری های دفاعی و آموزشی دارد و تمرینات مشترک نظامی نیز با کشورهای عضو ناتو انجام می دهد.
صربستان همچنین در چارچوب همکاری های نظامی دو جانبه با کشورهای مختلف به برگزاری رزمایش های مشترک با روسیه وبلاروس پرداخته است.کما اینکه نیروی هوایی روسیه و نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش صربستان در سال 2016 رزمایش مشترک نظامی را در قلمرو صربستان برگزار کردند.صربستان و روسیه در نوامبر 2013 توافقنامه همکاری نظامی فنی امضا کردند.
صربستان در سالهای اخیر اقدامات گسترده ایی در زمینه افزایش توانمندی های نظامی و دفاعی خود و نیز ارتقای سطح همکاری های امنیتی ، دفاعی و نظامی با دیگر کشورها برداشته است .در این راستا تمرکز مقامات نظامی صرب بر افزایش همکاری ها با روسیه و نیز گسترش همکاری های دفاعی با اروپا در قالب ناتو بوده است.
بیشتربخوانید:
اتهام جدید کوزوو علیه صربستان / تحلیل