هم چنین در چارچوب توافق صورت گرفته بین ایران و آمریکا که حاصل مذاکرات غیر مستقیم است 5 نفر از افراد دوتابعیتی ایرانی- آمریکایی نیز که به دلایل جاسوسی و امنیتی در ایران زندانی بودند آزاد شده و به قطر انتقال پیدا کردند.
پس از عملی شدن این تبادل مقامات ارشد آمریکایی در سخنانی به موضع گیری ضدایرانی و طرح اتهامات واهی علیه ایران پرداختند.
از جمله جو بایدن جو بایدن رئیس جمهورآمریکا ضمن تایید آزادی زندانیان آمریکایی در ایران، از تحریم محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق ایران و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی نیز خبر داد.
وی در عین حال خواهان خودداری آمریکایی ها از سفر به ایران شد. آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز ضمن تاکید بر لزوم سفر نکردن به ایران برای آمریکایی ها اتهامات قبلی در باره به اصطلاح به گروگان گرفتن اتباع آمریکایی از سوی جمهوری اسلامی ایران در راستای اهداف سیاسی و اقتصادی را تکرار کرد.
نکته مهم اینکه به رغم فضا سازی و جنجال آفرینی مقامات آمریکایی و هشدار های اکید در باره سفر نکردن به ایران اما واقعیت این است که با توجه به زندگی صدها هزار ایرانی در آمریکا سالانه شمار بسیار قابل توجهی از آنها برای دیدار از وطن و اقوام خود به ایران سفر کرده و بدون هیچ مانع و محدودیتی نیز به آمریکا باز می گردند.
این امر با ادعاهای ضد ایرانی مقامات دولت بایدن به هیچ عنوان سنخیت ندارد .ضمن اینکه آمریکایی های زیادی نیز با توجه به جاذبه های فرهنگی و تاریخی و طبیعی به ایران بدون هیچ مشکلی به ایران سفر کرده و به ویژه بر مهمان نوازی و برخورد های گرم ایرانیان تاکید کرده واز این امر قدردانی کرده اند.
مساله دومی که در چارچوب توافق غیر مستقیم ایران و آمریکا از سوی مقامات آمریکایی البته بیشتر با هدف پاسخ دادن به انتقادات داخلی به ویژه از سوی جمهوریخواهان مطرح شده نحوه هزینه کردن دارایی های آزاد شده ایران از کره جنوبی است که اکنون به بانک های قطری انتقال یافته است.
مقامات آمریکایی مدام از کنترل و نظارت بر این منابع مالی و امکان بلوکه کردن دوباره آنها سخن می گویند. از جمله جان کربی، هماهنگ کننده راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا مدعی شده که در صورت استفاده ایران از داراییهای آزاد شده برای اهداف غیر بشر دوستانه، آمریکا میتواند جلوی انتقال پول ها به دولت ایران را بگیرد.
به نظر می رسد این گونه موضع گیری ها بیشتر مصرف داخلی داشته و از زبان مقامات دولت بایدن برای پاسخ دادن به انتقادات در باره توافق غیر مستقیم ایران و آمریکا صورت می گیرد.
البته مقامات ارشد ایرانی این ادعاها را آشکارا رد کرده و بر این امر تاکید کرده اند که دولت ایران هر گونه صلاح بداند این دارایی ها را هزینه خواهد کرد.
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت :دولت تصمیم خواهد گرفت که چگونه ۶ میلیارد دلار از وجوه مسدود شده را که قرار است در توافق تبادل زندانی با آمریکا آزاد شود، هزینه کند و این پول «هرجا که ایران نیاز داشته باشد » هزینه خواهد شد.
نکته آخر اینکه دولت بایدن به رغم توافق اخیر با ایران اما هم چنان بر طبل دشمنی با ایران کوبیده و موضع خصمانه اش در قبال ایران و تاکید بر رویارویی با تهران را تکرار کرده است.
جان کربی هماهنگ کننده راهبردی شورای امنیت ملی آمریکادر این باره می گوید: توافق تبادل زندانیان با ایران به معنی تغییر سیاست های واشنگتن در قبال ایران نیست و رویکرد تقابل با جمهوری اسلامی در منطقه و جهان ادامه دارد.
ایستادگی تهران بر مواضع خود در توافق غیر مستقیم اخیر با آمریکا در زمینه آزادی زندانیان و دارایی های بلوکه شده خود به مثابه پیروزی دیگری در مقابل ایالات متحده است.به ویژه اینکه تهران با قاطعیت تحقق خواسته واشنگتن در قبال آزادی زندانیان دو تابعیتی را منوط به انتقال کامل دارایی های خود دانسته و بدین ترتیب بی اعتمادی کامل خود به آمریکا را با توجه به نقض عهدهای مکرر واشنگتن نشان داده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
تداوم سیاست دوگانه واشنگتن در قبال تهران/ واکنش مقامات کاخ سفید به تبادل زندانیان ایران و آمریکا