ایران پرس - «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا سیاست خصمانه خود در قبال ایران را با خروج آمریکا از برجام در 8 مه 2018 آشکار کرد.وی در عین حال بر اعاده تحریم های هسته ای علیه ایران در اوت و نوامبر 2018 تاکید کرده است،تحریم هایی که به گفته مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا سخت ترین تحریم ها در طول تاریخ خواهد بود. با این حال ترامپ که ضدیت با ایران را در دستور کار خود قرار داده ، در روزهای اخیر به سیاست چماق و هویج در قبال ایران رو آورده است.

در این راستا ترامپ به رغم سیاست مبتنی بر تهدید، در عین حال اظهارات مثبتی نیز در قبال ایران بیان کرده است که می توان آن را همان ارائه مشوق در قبال ایران تلقی کرد. ترامپ در جدیدترین اظهارات خود بامداد جمعه در جمع هوادارانش گفت: «من آمریکا را از توافق هسته‌ای وحشتناک و بسیار پرهزینه با ایران که توافقی بدون کارآیی بود خارج کردم. امیدوارم که همه چیز بین ما و ایران خوب شود، اما این را به شما بگویم که آنها کشور بسیار متفاوتی نسبت به چهار ماه پیش شده‌اند.»

ترامپ در واقع قصد القای این مطلب را دارد که ایران در مقابل تهدیدات و اقدامات آمریکا پس از اعلام خروج آمریکا از برجام ، عقب نشینی کرده و نوعی نرمش از خود نشان داده است. با این حال این ادعای وی با موضع قاطعانه تهران که از زبان «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران و نیز سردار سلیمانی فرمانده نیروی قدس بیان شده است کاملا در تعارض قرار دارد. این دو با یادآوری ناکامی های آمریکا در عراق و افغانستان هشدار داده اند که آمریکا در مقابله با ایران با دم شیر بازی می کند.

ترامپ چند روز پیش در کنفرانس خبری با نخست‌وزیر ایتالیا گفت حاضر است «بدون پیش‌شرط» با مقام های ایران دیدار کند. ترامپ قبل از آن، در پیامی خطاب به حسن روحانی ، ایران را به شدت تهدید کرده بود. به نظر می رسد سیاست دو وجهی ترامپ ، تکرار همان الگویی است که وی در قبال کره شمالی اتخاذ کرد و به گمان وی جواب داده است. با وجود این، بسیاری از تحلیلگران و رسانه‌ها در آمریکا به ترامپ و مقامات تصمیم ساز در این کشور گوشزد کرده‌اند که ایران با کره شمالی قابل مقایسه نیست. در حالی که کره شمالی تحت شدید ترین تحریم های سازمان ملل قرار دارد، اما ایران با توجه به اجرای برجام کاملا خارج از دایره تحریم های سازمان ملل قرار داشته و در عین حال با توجه به قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که برجام ذیل آن قرار دارد، همه کشورهای گروه 1+5 به جز آمریکا ، اعمال مجدد تحریم های هسته ای علیه ایران را محکوم کرده اند. ایران درعین حال اکنون در چارچوب گروه 1+4 متشکل از سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه و بریتانیا بعلاوه روسیه و چین در راستای حفظ برجام حرکت می کند.

خروج ترامپ از برجام و انزوای روزافزون آمریکا
در عرصه بین الملل

از سوی دیگر خروج آمریکا از برجام با واکنش منفی همه این کشورها و جامعه جهانی مواجه شده و واشنگتن در انزوای کامل در زمینه اجرای تحریم ها علیه ایران قرار دارد. اکنون دولت ترامپ ناچار شده تا برای اعمال موثر تحریم های ایران به تهدید آشکار دیگر کشورها و حتی شرکای اروپایی خود بپردازد.

سایت «فری بیکن» نوشت: کنگره آمریکا و اعضای دولت این کشور در هشدار تازه‌ای به کشورهای اروپایی از آنها خواسته‌اند تمامی روابط تجاری خود با ایران را قطع کنند، زیرا در غیر این صورت در ماه‌های آینده با تحریم‌های سنگین مواجه خواهند شد. این مساله نشان از عجز آمریکا برای ایجاد اجماع جهانی ضد ایران دارد. با توجه به این مسائل چندان شگفت نیست که ترامپ اخیرا لحن آشتی جویانه تری در قبال ایران گرفته و مدام دم از آمادگی برای مذاکره می زند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

جان کری: ترامپ درباره برجام دروغ می‌گوید / خروج از برجام به انزوای آمریکا می انجامد

روحانی: ایران با سنگ‌اندازی آمریکا در برجام مقابله می‌کند/برجام مختص به یک دولت نیست +ویدئو

پوتین در نشست خبری با ترامپ: درباره خروج آمریکا از برجام ابراز نگرانی کردم+ ویدئو

نتانیاهو: ترامپ را متقاعد به خروج از برجام کردم

 

خروج ترامپ از برجام و انزوای روزافزون آمریکا<br>
در عرصه بین الملل