«شیرعلی میرزا» وزیر دفاع تاجیکستان با ارائه این سند، به نمایندگان مجلس ملی گفت: این قرارداد به بازسازی ارتش تاجیکستان و مقابله با تهدیدهایی که برای امنیت کشور خطر ایجاد میکنند، کمک خواهد کرد.
تصویب سند تردد نیروهای نظامی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی در مجلس کشورهای عضو از جمله تاجیکستان را باید از جمله کلیدی ترین مصوبه های این سازمان طی چند سال گذشته قلمداد کرد. به همین دلیل، امضای این سند برای اعضای این جامعه و کشورهای منطقه وجهان حائز اهمیت است. از جمله مهمترین اهداف، تاسیس این سازمان شامل محدود کردن زمینه های گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- و نفوذ آمریکا در حوزه کشورهای منطقه اعلام شده است. در واقع، باید گفت: پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و کاهش توان سیاسی، اقتصادی و نظامی فدراسیون روسیه، سازمان پیمان امنیت جمعی به منظور متحد نگهداشتن کشورهای منطقه و بالا بردن ظرفیتهای نظامی و سیاسی کشورهای عضو ایجاد شده است. به همین دلیل، هر گونه تغییر و تحول در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی از اهمیت زیادی در سطح منطقه و جهان برخوردار است. برغم تصویب چارچوب های نظامی پیشرفته نظیر مصوبه اخیر مجلس ملی تاجیکستان، سوال اساسی این است که، آیا سازمان پیمان امنیت جمعی امکان تامین اهداف اولیه تاسیس نظیر مقابله با نفوذ آمریکا و سازمان نظامی ناتو در منطقه را دارد ؟
در پاسخ به این سوال، " الکساندر کنیازاف " کارشناس سیاسی روس معتقد است:
اگر مکانیزمهای اتخاذ تصمیمات درسازمان پیمان امنیت جمعی تغییر نکند، چنین چیزی اتفاق نمیافتد . مهمترین نقص ساختاری و اداری این سازمان ، فقدان سطح عملیاتی- تاکتیکی اتخاذ تصمیم های کلان است که درمجموع، امکان تحقق به موقع برنامههای استراتژیک سازمان را با مشکل مواجه میسازد.
با وجود این، شکی نیست که سازمان پیمان امنیت جمعی یکی از سازمانهای فعال نظامی و چندمنظوره در حوزه آسیای مرکزی و قفقاز است . برغم تلاش های زیاد روسیه به منظور مقابله با تهدیدهای نظامی خارجی، پیوستن کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی به نهادهای غربی نظیر " برنامه مشارکت برای صلح ناتو" را باید از جمله مشکلات این سازمان نظامی - سیاسی قلمداد کرد. در این میان، باید گفت: سند تصویب شده در مجلس ملی تاجیکستان، نخستین بار در روز 15 ماه سپتامبر سال 2015 میلادی در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان مطرح و توسط سران کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی امضا شد. هدف اصلی از این سند، انتقال بدون مانع تجهیزات نظامی در سطح کشورهای عضو این سازمان، از جمله تاجیکستان است. این سند، در حقیقت به کشورهای عضو اجازه می دهد که بدون دغدغه ، نیروهای نظامی خود را در مرزهای کشورهای عضو انتقال دهند.
روی هم رفته با وجود امضای این سند مهم و تصویب آن در پارلمان تاجیکستان، بعید به نظر می رسد کشورهای آسیای مرکزی که با مشکلات مرزی متعددی درگیر هستند ، بتوانند مصوبه سازمان پیمان امنیت جمعی را به راحتی اجرا کنند. 113/111
نوییسنده:: محمد علی طالبی
بیشتر بخوانید:
تاجیکستان و محکومیت کشتار مسلمانان روهینگیا در میانمار