«نیکلاس مادورو» با اشاره به مساله «ظهور سیستم های پرداخت جدید در جهان» گفت: "ونزوئلا تحت تحریم های ظالمانه، ناعادلانه و جنایی قرار گرفت و آمریکا و متحدانش برای منزوی کردن ونزوئلا از نظر پولی و مالی تلاش کردند اما ما اکنون در حال ایجاد سیستم های پرداخت، سیستم های مالی و سیستمهای پولی جدید در دنیای جدید هستیم."
پایان دادن به سلطه دلار در تجارت جهانی به دغدغه بسیاری از کشورهای جهان به ویژه کشورهایی که با تحریم های سنگین پولی و مالی آمریکا مواجه هستند، تبدیل شده است.
در واقع آمریکا به ویژه طی ده های اخیر از قدرت دلار در معاملات تجاری در راستای اثبات برتری اقتصادی و سیاسی خود در جهان سو استفاده کرده است.
دلار، ابزار آمریکا برای فشار به سایر کشورها
در این راستا، واشنگتن کشورهایی را که از سیاست های آمریکا تبعیت نمی کنند، با استفاده از دلار، مجازات می کند. سیاست های تنبیه ای و تحریم های سنگین علیه ونزوئلا، روسیه، ایران، چین و برخی دیگر از کشورها در این راستا در جریان است.
این تحریم ها برای مدت کوتاهی، کارآمد و سبب تضعیف اقتصادی برخی از این کشورها شده است، اما همراهی «باشگاه تحریم شدگان» با یکدیگر و تلاش برای جایگزینی دلار با سایر ارزها در معاملات تجاری و بین المللی سبب شده است تا به ویژه طی چند سال اخیر، این کشورها موفق شوند تا چرخه جدیدی را نه تنها میان خود بلکه در عرصه اقتصاد جهانی بنیان نهند.
تشکیل گروه بریکس با این هدف و به ویژه همکاری روسیه و چین برای انجام تجارت با دیگر ارزها از جمله یوان و روبل، گامی در این زمینه بوده است.
«کریل دمیتریف» رئیس صندوق سرمایه گذاری روسیه (RDIF) می گوید: "ایجاد یک سیستم واحد مالی بین کشورها انگیزهای برای تبادل ارزهای ملی بین کشورهای عضو ایجاد کرده و موجب مشارکت اقتصادی پایدار و تضمین سرمایه گذاری های خارجی شده است."
در واقع کشورهای مختلف حتی کشورهای اروپایی متحد آمریکا نیز طی سال های اخیر به این نتیجه رسیده اند که باید در عرصه اقتصاد جهانی، سبد ارزی متنوعی را جدا از سیستم دلار، برای خود تعریف کنند. چنان که بسیاری از معاملات تجاری کشورهای اروپایی نیز با یورو انجام می گیرد.
دراین زمینه «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه می گوید: "ما نباید به فراسرزمینی بودن دلار وابسته باشیم."
اکنون با ادامه جنگ اوکراین و تحریم های آمریکا و متحدانش علیه روسیه، لزوم تقویت سیستم مالی غیر وابسته به دلار، بیش از پیش احساس می شود.
«بن استیل» مدیر اقتصاد بین الملل در شورای روابط خارجی آمریکا با اشاره به این که جایگزین های دلار در حال افزایش و بهبود هستند، خاطرنشان کرد: "چین و روسیه و حتی شرکای غربی مانند ترکیه و هند، می خواهند با ارزهای ملی خود در زمانی که منافع شان مناسب باشد، تجارت کنند."
به هر حال، استقبال از دلارزدایی در سطح تجارت بین الملل هر روز با اقبال بیشتری روبه رو می شود و کشورهای مختلفی برای پیوستن به آن اعلام آمادگی می کند. استقبال کشورهای آمریکای لاتین همچون ونزوئلا، بولیوی و برزیل از ظرفیت های سیستم مالی روسیه از جمله میر در این راستا قابل ارزیابی است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117