نمایندگان مجلس تونس ارائه این طرح را تامین کننده منافع مشترک دو کشور می دانند.
جرقه تغییرات در خاورمیانه و شمال آفریقا از روز 17 دسامبر 2010 از تونس زده شد و به صورت دومینو به دیگر کشورهای عربی سرایت کرد. به همین دلیل، تونس خود را پیشگام دموکراسی خواهی در جهان عرب می داند. با همین نگرش بود که تونس در اوایل سال 2012، خروج سفیر سوریه از تونس را خواستار شد.
با وجود اینکه اوضاع در سوریه تغییر نکرده و بشار اسد همچنان در راس قدرت در سوریه قرار دارد، اکنون سوال مهم این است که چرا نمایندگان تونس خواستار احیای روابط این کشور با سوریه هستند؟ واقعیت این است که مهمترین علت تغییر نگرش تونس به سوریه این است که نمایندگان تونس، تروریسم را مهمترین تهدید علیه امنیت ملی این کشور می دانند. تروریسم از این جهت برای تونس یک تهدید جدی است که با آغاز بحران سوریه هزاران نفر از مردم تونس توسط گروههای تروریستی برای مبارزه در سوریه جذب شدند و اکنون نیز حدود 3 هزار تونسی در سوریه در عضویت گروههای تروریستی قرار دارند.
با پیروزی های میدانی که ارتش سوریه و متحدان آن به دست آوردند، موضوع بازگشت این 3 هزار نفر به تونس به یک معضل امنیتی و یک چالش میان مردم و دولت تبدیل شده است. در حالی که مردم و برخی از گروههای تونسی مخالف بازگشت این 3 هزار نفر به کشورشان هستند، دولت تونس بر این باور است که به دلیل تابعیت تونسی این افراد نمی توان از بازگشت آنها به کشور جلوگیری کرد.
خانم «کارلوتا گال»، در مطلبی با عنوان «مردم تونس از بازگشت هزاران جنگجوی جوان به کشور می ترسند» که نیویورک تایمز در تاریخ 25 فوریه 2017 منتشر کرد در این خصوص به اظهارات خانم «بدرا گالو»، رئیس مرکز بین المللی مطالعات نظامی، امنیتی و استراتژیک تونس اشاره می کند.
خانم گالول ضمن مخالفت با بازگشت این افراد به تونس معتقد است،«افرادی که اکنون در سوریه حضور دارند در کسب تجربیات جنگی حرفه ای شدند، با سلاح زندگی می کنند و با فرهنگ تروریستی خو گرفتند. بازگشت این افراد به تونس برای مردم و برخی گروههای این کشور پذیرفتنی نیست. این برای تونسی ها یک کابوس است. ما اکنون آمادگی آنرا نداریم.» خانم گالول به تجربه الجزایر در دهه 1990 اشاره و عنوان می کند «وقتی الجزایری هایی که در دهه 1990 در افغانستان مشغول جنگ بودند و به کشور بازگشتند، جنگ شدید داخلی در الجزایر میان این افراد و ارتش در گرفت.»
این نگرانی امنیتی سبب شد که «مصطفی بن احمد»، عضو فراکسیون «الحره» در مجلس تونس اعلام کند، طرح از سرگیری روابط دیپلماتیک این کشور با سوریه، بر اهمیت همکاری در مبارزه با تروریسم تاکید دارد. با این حال، اگرچه احیای روابط تونس با سوریه می تواند دلیلی بر حقانیت نظام کنونی سوریه باشد، اما، ارائه کنندگان این طرح مشخص نکردند که تونس چگونه با سوریه در مبارزه با تروریسم همکاری خواهد کرد؟ 111/114
بیشتر بخوانید:
رییس جمهوری تونس: مانعی برای عادی شدن روابط تونس با سوریه، وجود ندارد
طرح از سرگیری روابط دیپلماتیک تونس با سوریه
درخواست تونس از سوریه برای تحویل تروریست ها
احساس خطر تونس از ادامه بحران سوریه