ایران پرس- متخصصان جوان صنعت دفاعی ایران با تکیه بر دانش بومی و ظرفیت‌های داخلی توانسته‌اند به توانایی ساخت و تولید پیچیده‌ترین دستاوردهای پیشرفته الکترونیکی و میکرو الکترونیکی حوزه دفاعی دست یابند.

امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه در بازدید از نمایشگاه بومی‌سازی قطعات الکترونیکی و میکرو الکترونیکی شرکت صنایع الکترونیک ایران در تهران، طراحی و ساخت حدود 310 قطعه برای سامانه‌های مختلف راداری، ارتباطی، موشکی، هوایی و دریایی را در شرایط تحریم‌، اقدامی انقلابی و جهادی دانست.

وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی همچنین در این نمایشگاه از 15 محصول مهم و گلوگاهی صنعت خودروی ایران رونمایی کرد.

سرتیپ حاتمی با اشاره به تشدید تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران، تصریح کرد: "از سرریز فناوری‌های پیشرفته حوزه دفاعی ایران، 15 محصول گلوگاهی که مورد نیاز شدید خودروسازان بود طی 2 سال اخیر با صرفه‌جویی بیش از 60 میلیون دلار تولید و این قطعات در اختیار صنعت خودرویی کشور قرار گرفته است."

مطالعات پژوهشی نشان می دهد، یکی از موضوعات مهمی که در حوزه فناوری و توسعه صنعتی مورد تاکید قرار دارد، نقش فعالیت‌های علمی در صنایع دفاعی است.

این صنعت  به دلیل اهمیت و حساسیت همواره براساس  فناوری ها جدید ومبانی علمی حرکت می‌کند.

دراین میان، بسیاری از کشورها از این فرصت استفاده کرده و سعی کرده‌اند توانمندی‌های علمی دفاعی خود را به عرصه‌های علمی و دانشگاهی انتقال دهند.

بعنوان مثال در این راستا مراکز نظامی بزرگ ایالات متحده آمریکا قراردادهای تحقیقاتی کلانی را با مراکز دانشگاهی جهت توسعه فناوری‌های پیشرفته انجام داده‌اند.

مطالعات پژوهشی نیزتأثیرمثبت فناوری های علمی در صنایع دفاعی  بر رشد اقتصادی سایر صنایع رانشان می دهد.

در تحقیقی که دراین زمینه  در کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD)، انجام شده، تاثیرات انتقال فناوری ها در این بخش براقتصاد صنعتی مثبت ارزیابی شده است.

نتایج میدانی این مطالعه نشان میدهد پیشرفتها در صنایع  دفاعی تأثیری مثبت بر رشد اقتصادی در 109 کشور جهان داشته است. 

"محمد مهدی‌نژادنوری"، استاد دانشگاه صنعتی مالک‌اشتر در این زمینه به  توسعه علمی در رشته های مختلفی همچون فناوری نانو، ساخت قطعات ماشین وسایر رشته ها در ایران اشاره می کند که پایه آن براساس پژوهش‌های نیروهای دفاعی بوده است.

وی در این باره که توسعه فناوری‌های دفاعی چه تاثیراتی در پیشرفت‌های صنعتی کشور داشته است می گوید: "اکنون خودروهای برقی یا موتورهای الکترونیکی که در دنیا به شکل گسترده‌ای درحال پیشرفت است، بخش مهمی از توانمندی‌هایش در بخش دفاعی موجود است که می‌تواند به کمک صنعت بیاید."

وی بعنوان مثال به فناوری پیشرفته ساخت سیستم کنترل الکترونیک ( ECU ) در برخی خودرو اشاره می کند که در بخش صنایع دفاع تولید می شوند و از تکنولوژی بالایی برخور دار است.

در حوزه‌های فنی و مهندسی صنایع نفت و سایر حوزه‌ها نیز نمونه‌های بسیار زیادی از این نوع فناوری ها وجود دارد.

در این زمینه می توان به ساخت موتورهایی اشاره کرد که برای پمپاژ چاه‌های نفت یا پالایشگاه‌ها استفاده می‌شود.

فناوری این موتورها براساس نیاز بخش دفاعی در حوزه موتورهای هوایی به دست آمده است.

اکنون بخش‌هایی از همین فناوری‌ها به شرکت های صنعتی از جمله مپنا و سایر مراکز صنعتی انتقال یافته است.

در حوزه صنایع شیمیایی  نیز انواع و اقسام کاتالیزور‌ها و فناوری هایی  که در این بخش ها مورد نیاز کشور است، در صنایع دفاعی ایران تولید شده است. 

این ظرفیت سازی ها نشان می دهد که توسعه در زیر ساخت های صنعتی به میزان توجه و برنامه‌ریزی آنها در توسعه علوم، تحقیقات و ایجاد فناوری بستگی دارد.

این مولفه‌ در اصل همان مولفه «قدرت» است که در سنجش قدرت ملی یک کشور مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

سخنان امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، در بازدید از نمایشگاه بومی‌سازی قطعات الکترونیکی و میکرو الکترونیکی شرکت صنایع الکترونیک ایران نیز تاکید بر اهمیت توانمندی های موجود  در صنایع دفاعی کشور است که می تواند در قالب همکاری های علمی و فناوری با سایر بخش ها از جمله صنعت خودروسازی کشور، به  ارتقای کیفی تولیدات و تامین  قطعات مورد نیاز این صنعت  و عبور از تحریم ها کمک کند.

نویسنده: جمشید امین زاده

133/118

بیشتر بخوانید:

امیر حاتمی: موضوع پرتاپ ماهواره، ارتباطی با بحث موشکی ندارد

امیر حاتمی: بازآمدسازی بالگردها بدون هیچ وابستگی انجام‌ می‌شود