به گفته این مقام روس، «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان بر آمادگی تاشکند برای ریاست جامعه کشورهای مستقل مشترکالمنافع همسود تأکید کرد.
شوکت میرضیایف تصریح کرده است که ازبکستان آماده است پس از ترکمنستان در سال 2020 میلادی ریاست جامعه کشورهای مستقل مشترکالمنافع همسود را پذیرفته و نشستهای این سازمان را برگزار کند.
نشست جمهوری های مستقل مشترک المنافع همسود در سطوح مختلف در طول سال برگزار می شود.
ازجمله می توان به نشست های سران، شورای وزیران امور خارجه، کشور و نهادهای امنیتی جمهوری های همسود اشاره کرد.
در سال جاری میلادی (2017) ریاست جامعه کشورهای همسود به عهده روسیه است.
تاجیکستان و ترکمنستان نیز به ترتیب ریاست این جامعه را در سال های 2018 و 2019 میلادی به عهده خواهند داشت.
تلاش ازبکستان برای به دست گرفتن ریاست جامعه کشورهای مستقل همسود
در این ارتباط، تلاش رئیس جمهوری ازبکستان برای به دست گرفتن ریاست جامعه کشورهای مستقل همسود نشان دهنده تمایل دولت تاشکند به همکاری با دیگر اعضای این جامعه است.
در عین حال، این اقدام نشان می دهد که دولت ازبکستان به رهبری شوکت میرضیایف به همگرایی هرچه بیشتر با روسیه و کشورهای منطقه تمایل دارد.
این در حالی است که در پی سفرهای مقام های دولت سفرهای مقام های غربی بویژه مقام های آمریکایی به تاشکند، تصور می شد دولت ازبکستان به همکاری با دولت های غربی نیز تمایل داشته باشد، اما درخواست رئیس جمهوری ازبکستان نشان می دهد که اولویت ازبکستان همکاری با کشورهای بلوک شرق سابق است.
علاوه بر این، درخواست شوکت میرضیایف برای کسب ریاست جامعه همسود در سال 2020 میلادی نشان می دهد که دولت ازبکستان درمعادلات منطقه ای قصد ندارد از سایر رقبا عقب بماند.
ازبکستان و قزاقستان دو کشور آسیای مرکزی هستند که برای رهبری جمهوری های این حوزه با یکدیگر رقابت دارند، اما به دلیل نقش پذیری اندک تاشکند در مقایسه با آستانه در معادلات منطقه ای و بین المللی، در شرایط جاری، ازبکستان شرایط و توان لازم را برای ورود به رقابتی تمام عیار در این عرصه ندارد.
اما به عهده گرفتن ریاست جامعه همسود بدن شک بر وزن ازبکستان درمنطقه آسیای مرکزی خواهد افزود.
در این ارتباط، «سرگئی سائولوف» کارشناس مسائل آسیای مرکزی با اشاره به موفقیتهایی که تاکنون دولت ازبکستان به رهبری «شوکت میرضیایف» به دست آورده، بر این باور است که در دولت جدید تاشکند همه تغییرات نرم با موفقیت انجام شده و اکنون با به قدرت رسیدن شوکت میرضیایف در ازبکستان، تاشکند و آستانه تلاش می کنند رهبری منطقه را به دست بگیرند.
در مجموع، باید گفت، تلاش دولت ازبکستان برای مشارکت در جامعه همسود، نه تنها از اهمیت داخلی و منطقه ای برای تاشکند برخوردار است، بلکه در عرصه بین المللی نیز مواضع دولتمردان ازبکستان را بیش از پیش تقویت خواهد کرد.
نویسنده: محمدعلی طالبی
116/110
بیشتر بخوانید:
تاکید پوتین بر تقویت همکاریهای امنیتی در دو نشست سران جامعه همسود و اتحادیه اقتصادی اورآسیا/ تحلیل
رزمایش مشترک کشورهای مستقل همسود در قزاقستان، تاجیکستان و روسیه/ تحلیل
«امنیت» محور مذاکرات رئیس جمهور تاجیکستان و وزرای کشورهای مستقل همسود