دیمتری کولبا وزیر امورخارجه اوکراین در توییتی نوشت: آتشبس یکجانبه توسط روسیه، نباید جدی گرفته شود.
زلنسکی فرمول صلح شفاف و ۱۰ مرحلهای را پیشنهاد کرده است اما روسیه آن را نادیده میگیرد و در عوض در شب کریسمس (کاتولیک) خرسون را گلوله باران میکند و حملات موشکی و پهپادی گستردهای را در سال جدید انجام میدهد.
پوتین روز پنج شنبه پس از درخواست آتش بس کریسمس از سوی «پاتریارک کریل Patriarch Kirill» رئیس کلیسای ارتدوکس روسیه، دستور آتشبس ۳۶ ساعته از ظهر روز جمعه (۱۰:۰۰ به وقت گرینویچ) را صادر کرده است.
پوتین گفت: با توجه به اینکه تعداد زیادی از شهروندان ارتدوکس در مناطق درگیری زندگی میکنند، ما از طرف اوکراینی میخواهیم آتشبس اعلام کند و به آنها اجازه دهد در مراسم شب کریسمس و همچنین روز کریسمس شرکت کنند.
اغلب مسیحیان ارتدوکس جهان، کریسمس یا زادروز مسیح را در ۷ ژانویه جشن میگیرند اما پیروان کلیسای کاتولیک روم و پروتستان، زادروز مسیح را ۱۳ روز پیشتر در ۲۵ دسامبر جشن میگیرند.
مقامات اوکراینی درخواست آتشبس پاتریارک «کریل» را رد و میخائیل پودولیاک، مشاور ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین کلیسای ارتدوکس روسیه را به نقشآفرینی به عنوان «مروج و مبلغ جنگ» و «فراخوان دادن برای نسلکشی اوکراینیها» متهم کردهاند.
پودولیاک درخواست کریل «دامی رِندانه و بخشی از پروپاگاندا» خواند و مدعی شد که کلیسای ارتدوکس روسیه «نماینده ارتدوکسهای جهان» نیست.
پیش از این، جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده نسبت به آتشبسی که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دستور اجرای آن را در کریسمس صادر کرد، ابراز تردید کرد.آنالنا بائربوک وزیر امورخارجه آلمان نیز گفت: تصمیم پوتین برای آتشبس در کریسمس نشان دهنده تمایل وی برای پایان دادن جنگ نیست.
بدین ترتیب به نظر می رسد که کی یف هم راستا با دیدگاه منفی سران غربی به ویژه آمریکا به جای استقبال از آتش بس ارائه شده از جانب مسکو حتی حاضر نیست تا در ایام کریسمس نیز آتش جنگ اوکراین ولو به مدتی کوتاه خاموش شود.
این امر در واقع نشان دهنده رویکرد واشنگتن به جنگ اوکراین و تلاشش برای تداوم و گسترش آن است. از نگاه جو بایدن و مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت او ، این جنگ فرصتی بی همتا و غیر قابل تکرار برای ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه فراهم آورده است.
نکته مهمی که روسیه بر آن تاکید کرده هدف نهایی ایالات متحده از ارائه کمک های عظیم نظامی و تسلیحاتی به اوکراین است.
از دیدگاه مسکو هدف آمریکا از تداوم جنگ اوکراین تضعیف هر چه بیشتر روسیه با هدف نهایی تجزیه آن است .این مساله ای است که از دوره شوروی آمریکایی ها به دنبال آن بوده اند.
پوتین در این باره چندی قبل گفت : آمریکا از مدتها پیش در منطقه درگیر عملیات بوده است و آنها در دوران شوروی زمینه را آماده میکردند. آمریکا برای مدت طولانی درگیر مناقشه علیه روسیه بوده است، نه فقط امروز و پس از سفر زلنسکی ئیس جمهور اوکراین به واشنگتن.
بدین ترتیب انتظار می رود که جنگ اوکراین که هم اکنون نیز در یازدهمین ماه خود موجب تلفات عظیم انسانی و خسارات نظامی گسترده و نیز نابودی زیر ساخت های اوکراین شده است نه تنها پایان نیابد بلکه با توجه به موضع زلنسکی و پشتگرمی او به حمایت های گسترده آمریکا در ماههای آتی نیز هم چنان با شدت ادامه پیدا کند.
نماد این امر تصویب کمک تسلیحاتی جدید 1.8 میلیارد دلاری آمریکا و کمک کلی بیش از 40 میلیارد دلاری در سال 2023، چراغ سبز بایدن برای تحویل خودروهای رزمی زرهی پیشرفته« برادلی» به اوکراین است.
البته این بار احتمال توسعه دامنه این جنگ به داخل خاک روسیه بسیار بیش از گذشته خواهد بود. مسلما تداوم این جنگ احتمال تسری آن به کشورهای همسایه اوکراین به ویژه لهستان و یا جمهوری های سه گانه بالتیک را افزایش خواهد داد که این امر به منزله تقابل نظامی مستقیم روسیه و ناتو خواهد بود.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
112
بیشتر بخوانید:
استقبال سازمان ملل از پیشنهاد آتش بس موقت پوتین در اوکراین
واکنش بایدن به دستور پوتین برای برقراری آتش بس موقت در اوکراین
فرمان پوتین برای اعزام جنگ افزار پیشرفته فراصوت روسیه به آب های آزاد