«الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان پس از میانجیگری روسیه، به صورت تلفنی درباره بحران پناهجویان در مرز لهستان و راه های ارائه کمک های بشردوستانه رایزنی کردند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه نیز در گفت و گو با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، وضعیت کنونی مرز بلاروس با کشورهای اتحادیه اروپا را مورد بررسی قرار داد و رفتار مرزبانان لهستانی در قبال پناهجویان را بسیار خشن عنوان کرد.
طی روزهای اخیر هزاران پناهجو که اکثر آنها از کشورهای غرب آسیا هستند، در منطقه مرزی میان بلاروس و لهستان آواره شده و مقامات لهستانی با اتخاذ سیاست های سختگیرانه، مانع ورود آنها به خاک اروپا شده اند. بدین منظور ارتش لهستان نیز در مرزها مستقر شده است.
مقامات لهستان همچنین از دیگر کشورهای اروپایی خواستار حمایت و همراهی شده اند به طوری که «ماتئوش موراویِتسکی» نخست وزیر لهستان حتی از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خواست علیه پناهجویانی که در مرز این کشور تجمع کردهاند، اقداماتی انجام دهد.
اتخاذ این سیاست ها درحالی است که پلیس لهستان از جان باختن چندین پناهجو در شرایط سخت آب و هوایی در مرز این کشور با بلاروس خبر داده است.
در حال حاضر، شرایط پناهجویان در مرز بلاروس با لهستان بسیار بغرنج بوده و آنان در سرمای شدید و با کمبود موادغذایی ، آب آشامیدنی و امکانات پزشکی مواجه هستند.
اگرچه اروپا درصدد پیشگیری از تکرار بحران پناهجویانی است که از سال 2016 شروع شده است اما در موضوع لهستان، ماجرا متفاوت است. مقامات لهستانی به همراه برخی از سران اتخادیه اروپا، دولت بلاروس را متهم می کنند که در پاسخ به تحریم های اعمال شده اروپا علیه این کشور، مرزهای خود را برای عبور پناهجویان به سمت غرب، باز گذاشته است؛ موضوعی که مقامات بلاروس آن را رد می کنند.
در واقع روابط میان اروپا و بلاروس از زمان برگزاری انتخابات اوت 2020 پرتنش شده است. اتحادیه اروپا، نتایج انتخابات این کشور را به رسمیت نمی شناسد. این موضوع سبب اتخاذ سیاست های تحریمی اروپا علیه بلاروس شده است.
اکنون اروپا، پناهجویان را نیز به حربه ای برای فشار مضاعف به مینسک تبدیل کرده است و نه تنها با اقدامات غیر انسانی راه را بر آنان بسته، بلکه اعلام کرده است که اقدامات تحریمی بیشتری را علیه مینسک در این رابطه اعمال می کند. در این زمینه رئیس جمهوری روسیه با بیان اینکه کشورهای اروپایی خود مقصر هستند، اظهار داشت: آنها خودشان شرایطی را بوجود آوردند که هزاران و صدها هزار مهاجر به این کشورها رفتند و هم اکنون سران اروپایی در جست و جوی مقصر هستند تا از خود بخاطر وضعیت بوجود آمده، رفع مسئولیت کنند. رئیس جمهوری روسیه علت بروز بحران پناهجویان در اروپا را عوامل نظامی و اقتصادی خواند و تاکید کرد که کشورهای غربی عملیات نظامی در منطقه غرب آسیا اجرا کرده اند.
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه تهدید غرب درباره اعمال تحریم علیه بلاروس به دلیل بحران مهاجران غیرمنطقی است، گفت، دلیلی ندارد مسئولیت را دائما بر عهده طرف بی گناه بگذارید.
یه هر حال، با تشدید بحران انسانی در مرز بلاروس و لهستان، رایزنی های منطقه ای و بین المللی برای حل اختلافات افزایش یافته است. با این حال به نظر نمی رسد با توجه به اختلافات شدید میان طرفین، این بحران انسانی طی روزهای آینده برطرف شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
115