ایران پرس - کمیته نظارت بر اطلاعات پارلمان بریتانیا روز چهارشنبه در گزارش عملکرد سالانه خود اعلام کرد سه آژانس اطلاعاتی این کشور، روسیه را تهدید امنیتی اصلی محسوب می کنند ،ولی معتقدند تماس های محدود با مسکو نیز ضرورت دارد. سرویس امنیت داخلی MI5، سرویس اطلاعات محرمانه SIS و مرکز ارتباطات دولتی بریتانیا GCHQ به عنوان سازمان های اطلاعاتی داخلی، خارجی و سایبری این کشور، روسیه را جزو کشورهایی می دانند که باعث نگرانی آنها است.

بر اساس اعلام این سازمان ها، عرصه های مشترکی نیز برای همکاری اطلاعاتی و امنیتی مانند مبارزه با تروریسم و سوریه وجود دارد. «ویکتور مادیرا» ، کارشناس موسسه «استیت کرافت» ، معتقد است که شمار اعضای سرویس‌های اطلاعاتی روسیه از تعداد عوامل بریتانیایی بیشتر است.

این نخستین بار نیست که در مورد تهدیدات روسیه علیه بریتانیا هشدار داده می شود. مرکز امنیت سایبری ملی بریتانیا نیز روسیه را متهم به حملات سایبری علیه مراکز دولتی بریتانیا کرده است.

«استوارت پیچ» رئیس ستاد نیروهای مسلح بریتانیا هشدار داده که روسیه می تواند با قطع کابل های زیردریایی لازم برای تجارت جهانی و اینترنت، تهدیدی جدی برای این کشور و سایر کشورهای عضو ناتو باشد. روابط بریتانیا و روسیه در سال های اخیر روند افزایش مستمر تنش ها را طی کرده و بر سر مسائل مختلف رو به وخامت رفته است.

یکی از دلایل مهم این مساله، بروز بحران اوکراین است که منجر به اختلاف نظر اساسی بین روسیه با غرب از جمله بریتانیا شده است. بریتانیا به عنوان یکی از اعضای اصلی ناتو و متحد استراتژیک آمریکا، مواضعی همسان با واشنگتن علیه روسیه اتخاذ کرده است. در این راستا دولت محافظه کار بریتانیا با حضور نظامی در شرق اروپا ، بار دیگر بر ادامه نقش آفرینی خود در عرصه اروپا حداقل از نظر نظامی و امنیتی تاکید کرد. این مساله از نگاه مسکو، به مثابه اقدام خصمانه بریتانیا علیه روسیه در جوار مرزهای غربی این کشورمحسوب شده است. در عین حال دولت محافظه کار بریتانیا از مهمترین حامیان اعمال و ادامه تحریم ها علیه روسیه است.

لندن اکنون در برخورد با روسیه حتی از موضع واشنگتن در این زمینه نیز پیشی گرفته و خواهان برخورد شدید با مسکو شده است. ضمن اینکه ابراز تهدید بی سابقه هسته ای از سوی «مایکل فالون» وزیر دفاع وقت بریتانیا در اواخر آوریل 2017 ،واکنش شدید روسیه را بر انگیخت. فالون اظهار کرده بود که لندن حق حمله پیشگیرانه به دشمن با استفاده از سلاح هسته ای را برای خود محفوظ می دارد.روسها این تهدید را متوجه خود دانسته و آن را بخشی از جنگ روانی غرب علیه مسکو تلقی کردند.

در واقع دولت محافظه کار بریتانیا با این تهدید ،موضع خصمانه خود علیه روسیه  را به نحوعیان و بی پرده مطرح کرد. در مجموع نگاه دولت لندن و دستگاه های اطلاعاتی بریتانیا علیه روسیه ،نگاهی تهدید محور است و بر امکان همکاری های حداقلی در زمینه های مشترک تاکید دارد. 114/112

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

انتقاد مسکو از اتهام زنی ابزاری بریتانیا علیه روسیه

تقابل سایبری بریتانیا و روسیه / تحلیل

تنش فزاینده در روابط بریتانیا و روسیه/تحلیل