السیسی در سفر به امارات مورد استقبال «محمد بن راشد»، حاکم دبی و «محمد بن زاید»، ولیعهد ابوظبی قرار گرفت. السیسی در غیاب «شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان»، حاکم امارات با «محمد بن زاید آل نهیان» ولیعهد این کشور دیدار و گفتگو کرد.
می توان گفت، امارات یکی از کشورهایی است که عبدالفتاح السیسی به عنوان رئیس جمهوری مصر بیشترین سفر را به آن داشته است. یکی از دلایل این موضوع این است که بر خلاف روابط میان قاهره و ریاض، روابط قاهره و ابوظبی کمتر دچار تنش شده و از ثبات نسبی برخوردار بوده است.
یکی از معدود مواردی که روابط قاهره و ابوظبی را طی سال های اخیر دچار تنش کرد، مربوط به یک متغیر بیرونی یعنی سفر آوریل 2016 وزیر خارجه ترکیه به امارات بود. با توجه به اینکه ترکیه برکناری محمد مرسی از قدرت در سال 2013 را کودتای نظامیان نامیده بود، مصر انتظار گسترش روابط ابوظبی با آنکارا را نداشت. با این حال، این تنش در روابط قاهره و ابوظبی، محدود و موقتی بود.
امارات یکی از کشورهایی است که از کودتای سال 2013 نظامیان مصری علیه دولت محمد مرسی حمایت کرده بود. در عین حال، دولت امارات به همراه دولت های عربستان سعودی و کویت هم در سال 2013 و هم در سال های بعد میلیاردها دلار کمک مالی به مصر انجام داد.
روابط قاهره و ابوظبی؛ مخالفت مشترک با اخوان المسلمین
دولت امارات همچنین در راستای حمایت از کودتای نظامیان مصر، اخوان المسلمین را در سال 2014 به عنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد.
بر خلاف دولت قطر که از حضور اعضای اخوان المسلمین در این کشور حمایت کرد، دولت امارات همسو با قاهره، اعضا و رهبران اخوان در امارات را بازداشت کرد.
بنابراین، مخالفت مشترک قاهره و ابوظبی با اخوان المسلمین یکی از دلایل اصلی روند صعودی روابط دو کشور است.
در شرایط کنونی نیز تقابل مشترک مصر و امارات با قطر یکی از دلایل گسترش روابط دو کشور است.
مصر به همراه سه کشور امارات، عربستان و بحرین در ژوئن 2017 روابط خود با قطر را به دلیل آنچه که حمایت دوحه از تروریسم و اتخاذ سیاست منطقه ای ناهمسو خواند، قطع کرد. سفر کنونی عبدالفتاح السیسی به ابوظبی دومین سفر وی پس از بروز تنش درون عربی در ژوئن 2017 است.
نخستین سفر عبدالفتاح السیسی به ابوظبی پس از این تنش در سپتامبر 2017 انجام شده بود.
یکی از مهمترین محورهای گفتگو در سفر فعلی رئیس جمهوری مصر به امارات نیز، تنش درون عربی و چگونگی مقابله با اقدامات قطر است.
بدون شک یکی از دلایل اصلی سفر کنونی السیسی به امارات، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر در مارس 2018 است.
کمک های مالی امارات به مصر
دولت امارات نه تنها پس از کودتا علیه «محمد مرسی» از دولت موقت و سپس دولت السیسی حمایت مالی کرد، بلکه طی سال های بعد نیز کمک های مالی خود به دولت السیسی را ادامه داد. عبدالفتاح السیسی اکنون نیز در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در مصر انتظار دارد که دولت امارات از وی حمایت مالی و حتی غیرمالی داشته باشد.
در همین راستا، «محمود رفعت»، مسئول تبلیغات انتخاباتی «سامی عنان»، نامزدی که مجبور به انصراف از رقابت انتخاباتی با السیسی شد، فاش کرد که پس از انتشار خبر بازداشت عنان در صفحه توییتری خود، از سوی امارات و سرلشکر «عباس کامل»، رئیس دستگاه اطلاعات مصر تهدید به قتل شده است.
«محمود رفعت» همچنین افزود که از سوی امارات و رئیس دستگاه اطلاعات مصر به دریافت حمایت مالی از قطر که اکنون روابطش با ابوظبی و قاهره قطع است، متهم شد، در حالی که وی نه تنها در طول عمرش حتی یکبار هم به قطر سفر نکرده است بلکه حتی مصاحبه با شبکه قطری الجزیره را هم نپذیرفته بود.
بنابراین باید گفت، اهداف انتخاباتی بیش از سایر علل سفر فعلی عبدالفتاح السیسی به امارات حایز اهمیت است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
133/11
بیشتر بخوانید:
سفر السیسی به عمان، باردیگر میانجیگری سلطان قابوس/ تحلیل
انتقاد فعالان سیاسی مخالف دولت مصر از السیسی