ایران پرس- بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا امروز درحالی به تهران سفر کرد که براساس خبرهای رسمی، او در این سفر، موضوع ارتقای روابط دوجانبه میان ایران و انگلیس را مورد بررسی قرار خواهد داد.

تهران و لندن به عنوان دو شریک سیاسی و اقتصادی سالهاست که با یکدیگر رابطه داشته و با این حال گاهی شیطنت های نظامی و سیاسی انگلیس و دخالت های این کشور در امور داخلی ایران بر این روابط سایه افکنده است.

این بار هم جانسون درحالی به ایران سفر کرد که به نوشته روزنامه گاردین چاپ لندن، بحث بر سر «نازنین زاغری» یکی از موضوعات در دستورکار این سفر است.

چندی قبل رسانه های انگلیسی با مرتبط کردن موضوع آزادی بخشی از پولهای بلوکه شده ایران در لندن، سعی کردند تا این موضوع را به بحث آزادی این شهروند ایرانی – انگلیسی مرتبط کنند.

لندن به دخالت در امور داخلی ایران اعتراف داشته است

این درحالیست که جانسون، خود به ماموریت نامتعارف «نازنین زاغری» در ایران اذعان داشته و بنابراین روشن است که لندن نیز به خطای راهبردی در دخالت های سریالی در امور داخلی ایران اعتراف داشته و شاید در جریان سفر وزیر خارجه انگلیس، جبران چنین اشتباهاتی در دستورکار جانسون باشد.

تعاملات ایران و انگلیس در پسا برجام

همچنین درست در شرایطی که بدعهدی های «دونالد ترامپ» نسبت به برجام آینده توافق هسته ای ایران و 1+5 را درهاله ای از ابهام فروبرده است، سفر این مقام بریتانیایی می تواند فرصتی باشد تا تیم های مذاکره کننده دوطرف، نحوه تعاملات ایران و انگلیس در شرایط پسابرجام را مورد بررسی قرار داده و موضع لندن در قبال خصومت های واشنگتن نسبت به ایران را شفاف تر کنند.

تهران از لندن انتظار دارد که به عنوان یک عضو 1+5 شرایط را برای ورود ایران به بازارهای جهانی تسهیل کرده و در برابر سنگ اندازی واشنگتن در قبال اجرای تعهدات برجام بایستد.

انگلیس شریک نظامی و سیاسی آل سعود در منطقه

روشن است که در حال حاضر انگلیس شریک نظامی و سیاسی آل سعود در منطقه است.

با این وجود، پیروزی های اخیر محور مقاومت در شکست داعش، حامیان پشت پرده تروریسم را به این فکر فروبرده است که شاید باید با تجدیدنظر در مواضع منطقه ای خود، به ترمیم راهبردها در منطقه غرب آسیا بیندیشند.

بنابراین در جریان سفر جانسون به تهران، احتمالا موضوع روابط منطقه ای، آتش افروزی های عربستان، بحران آفرینی های آمریکا در اراضی اشغالی فلسطین و موارد دیگری از این دست مورد بررسی قرار می گیرد.

یکی از موضوعاتی که مقامات اروپایی در جریان سفر به تهران همواره بر آن تاکید می کنند، پیگیری مسائل ادعایی در زمینه حقوق بشر است. احتمالا در جریان سفر جانسون به تهران هم پرونده هایی از این دست مطرح می شود.

با این همه، در اوج نقض حقوق بشر در یمن که با کمک سلاح های انگلیسی رخ می دهد، بعید است جانسون این ریسک را بپذیرد که بار دیگر مسائل ادعایی و اختلافی را مطرح کند.

موضع گیری جانسون؛ بهبود روابط با ایران یا بالعکس

در همین راستا، شاید جانسون با نگاهی واقع بینانه به مسائل حقوق بشری در جریان این سفر بکوشد تا نگاه اروپا را به ایران نزدیک کرده و مقابل لابی هایی بایستد که می خواهند با بزرگنمایی مسائل حقوق بشری، بین تهران و لندن اختلاف افکنده و منافع سیاسی خود را تامین کنند.

به این ترتیب سفر وزیر خارجه بریتانیا به ایران یک تیغ دولبه است که هم می تواند به بهبود روابط ایران و انگلیس و حل مسائل اختلافی منتهی شود و هم با مواضع نامناسب این مقام بریتانیایی می تواند بستری برای سوءتفاهم های تازه شود. اینکه نتیجه این سفر کدام خواهد بود، موضوعی است که بوریس جانسون با موضع گیری های خود آن را روشن می کند.

نویسنده: مصطفی انتظاری هروی

133/110

بیشتر بخوانید:

مباحث دوجانبه، منطقه ای و چند جانبه؛ مهمترین اهداف سفر «جانسون» به ایران

ارزیابی سفر جانسون به تهران

بوریس جانسون: برجام معاهده‌ای ارزشمند است