«محمد بنسلمان» ولیعهد عربستان در فرودگاه شهر «نئوم»، شمال غرب عربستان، از پادشاه عمان استقبال کرد.
سفر سلطان عمان به عربستان، نخستین سفر خارجی وی از زمان به دست گرفتن قدرت در کشورش در ژانویه 2020 بهشمار میرود و همین موضوع یکی از محورهای اصلی تبلیغی رسانههای عربستان در با اهمیت جلوه دادن آن بهشمار میرود.
اما باید اشاره کرد که علت واقعی استقبال ویژه مقامهای عربستان سعودی از سلطان عمان نه به این علت است که این کشور نخستین مقصد سفر خارجی سلطان بن طارق است، بلکه آنها این سفر را نقطه تحولی برای برونرفت عربستان از باتلاق بحرانها و مشکلاتی قلمداد میکنند که آن را احاطه کرده و هماکنون چشم به میانجیگری ها و تلاشهای سلطان عمان دراینباره، دوخته اند.
درباره اهمیت این سفر، شکی نیست که با توجه به شرایط اقتصادی که دو کشور دارند، تلاش برای تحکیم مناسبات اقتصادی و تجاری دو کشور در زمینههای مختلف و گسترش افقهای همکاری دوجانبه و راههای توسعه برای تحقق رفاه و شکوفایی برای دو کشور یکی از محورهای اصلی مذاکرات دو طرف خواهد بود، بهویژه اینکه عمان نیز بهعلت اعتراضهای پراکندهای که بهتازگی در این کشور روی داد، به افزایش حجم تبادلات تجاری با عربستان چشم دوخته و در این زمینه درصدد است تا با افتتاح طرحهایی مانند گذرگاه مرزی با عربستان و کم کردن فاصله مرزی دو طرف به افزایش حجم تبادلات اقتصادی با عربستان اقدام کند.
ابعاد اهمیت سیاسی و منطقه ای سفر پادشاه عمان به عربستان
اما صرف نظر از ابعاد اقتصادی این سفر، بعد سیاسی و منطقهای آن حائز اهمیت مینماید.
اهمیت سیاسی و منطقهای این سفر در سایه تحولاتی است که در حال وقوع در منطقه است. به نظر میرسد که کشورهای عربی، بهویژه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، بهمنظور هماهنگی بیشتر با سیاستهای دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، در حال بازبینی در سیاستهای منطقهای خود هستند.
بنا بر نظر بسیاری از کارشناسان، در شرایطی که آمریکا تصمیم گرفته است که نیروهای خود را از افغانستان خارج کند و چهبسا در آینده نیز مجبور به کاستن از شمار نیروهایش از برخی مناطق دیگر غرب آسیا شود، کشورهای شورای همکاری درصدد تقویت همکاری با یکدیگر هستند.
از سوی دیگر، عربستان سعودی اکنون با همسایه خود امارات عربی متحده، در یمن و نیز درباره موضوع صادرات نفت دچار مشکل شده است. بههمینعلت، با احساس نگرانی درصدد است تا با کمک عمان که به کشور میانجی در منطقه شهرت دارد، از دامنه بحرانهای خود بهویژه در ارتباط با یمن خارج شود، خاصه آنکه عمان در موضوع بحران این کشورها با قطر نقش موثری ایفا کرد و بنسلمان با درک این موضوع اکنون به تلاشهای آن در ارتباط با بحران دیگر چشم بسته است.
در این خصوص، جنگ هفت ساله یمن اکنون به بحرانی برای عربستان سعودی تبدیل شده است که درصدد خروج آبرومندانه از آن است و دراینباره، عمان نیز طی چند ماه اخیر با گروههای مختلف یمنی از جمله گروه انصارالله و دولت نجات ملی گفتوگو کرده است و آمادگی دارد تا دراینباره، تلاش کند تا عربستان از باتلاق این جنگ فرسایشی که ریاض در آن مرتکب جنایتهای فجیعی علیه مردم بی دفاع یمن شد، خارج شود.
افزون بر این، در بحث منطقهای، به نظر میرسد که «عادیسازی» روابط با رژیم صهیونیستی یکی دیگر از موضوعهای مهم این دیدار باشد. یکی از اهدافی که عربستان از ایجاد همگرایی بیشتر بین کشورهای شورای همکاری دنبال میکند، ایجاد زمینه عادیسازی روابط بین این کشورها با رژیم صهیونیستی است تا زمینه برای عادیسازی آن که به گفته برخی مطبوعات و رسانههای غربی برای رژیم صهیونیستی «جایزه بزرگ» بهشمار میرود، اقدام به این کار بکند که به نظر میرسد محمد بنسلمان، برای رسیدن به تخت پادشاهی درصدد عمل در این مسیر است.
نویسنده: جلال چراغی
117
بیشتر بخوانید:
نخستین سفر خارجی سلطان عمان به عربستان سعودی