ایران پرس: سلطان «هیثم بن‌طارق» پادشاه عمان، دیروز (یک‌شنبه‌) در ‏پاسخ به‌دعوت‌ رسمی «سلمان بن‌عبدالعزیز‌» پادشاه عربستان ‏سعودی، طی سفری دو روزه وارد عربستان شد.

«محمد ‏بن‌سلمان‌» ولیعهد عربستان در فرودگاه شهر «نئوم»، شمال ‏غرب عربستان، از پادشاه عمان استقبال کرد.‏

‏‏سفر سلطان عمان به عربستان، نخستین سفر خارجی وی از ‏زمان به دست گرفتن قدرت در کشورش در ژانویه 2020 ‏به‌شمار‌ می‌رود‌ و همین موضوع یکی از محورهای اصلی تبلیغی ‏رسانه‌های عربستان در با اهمیت جلوه دادن آن به‌شمار‌ ‏می‌رود‌.

اما باید اشاره کرد که علت واقعی استقبال ویژه ‏مقام‌های‌ عربستان سعودی از سلطان عمان نه به این علت ‏است که این کشور نخستین مقصد سفر خارجی سلطان بن ‏طارق است، بلکه آن‌ها‌ این سفر را نقطه تحولی برای ‏برون‌رفت‌ عربستان از باتلاق بحران‌ها‌ و مشکلاتی قلمداد ‏می‌کنند‌ که آن را احاطه کرده و هم‌اکنون چشم به میانجیگری ‏ها و تلاش‌های‌ سلطان عمان در‌این‌باره‌، دوخته اند.

‏درباره اهمیت این سفر، شکی نیست که با توجه به شرایط ‏اقتصادی که دو کشور دارند، تلاش برای تحکیم مناسبات ‏اقتصادی و تجاری دو کشور در زمینه‌های مختلف و گسترش ‏افق‌های همکاری‌ دوجانبه و راه‌های‌ توسعه برای تحقق رفاه و ‏شکوفایی برای دو کشور یکی از محورهای اصلی مذاکرات دو ‏طرف خواهد بود، به‌ویژه اینکه عمان نیز به‌علت‌ اعتراض‌های‌ ‏پراکنده‌ای که به‌تازگی در این کشور روی داد، به افزایش حجم ‏تبادلات تجاری با عربستان چشم دوخته و در این زمینه ‏درصدد است تا با افتتاح طرح‌هایی‌ مانند گذرگاه مرزی با ‏عربستان و کم کردن فاصله مرزی دو طرف به افزایش حجم ‏تبادلات اقتصادی با عربستان اقدام کند.

ابعاد اهمیت سیاسی و منطقه ای سفر پادشاه عمان به عربستان

اما صرف نظر از ‏ابعاد اقتصادی این سفر، بعد سیاسی و منطقه‌ای‌ آن حائز ‏اهمیت می‌نماید‌.‏

اهمیت سیاسی و منطقه‌ای‌ این سفر در سایه تحولاتی است که ‏در حال وقوع در منطقه است. به نظر می‌رسد‌ که کشورهای ‏عربی، به‌ویژه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، به‌منظور‌ ‏هماهنگی بیشتر با سیاست‌های‌ دولت «جو بایدن»، ‏رئیس‌جمهور‌ آمریکا، در حال بازبینی در سیاست‌های‌ منطقه‌ای‌ ‏خود هستند.

بنا بر نظر بسیاری از کارشناسان، در شرایطی که ‏آمریکا تصمیم گرفته است که نیروهای خود را از افغانستان ‏خارج کند و چه‌بسا‌ در آینده نیز مجبور به کاستن از شمار ‏نیروهایش از برخی مناطق دیگر غرب آسیا شود، کشورهای ‏شورای همکاری درصدد تقویت همکاری با یکدیگر هستند.

از ‏سوی دیگر،‌ عربستان سعودی اکنون با همسایه خود امارات ‏عربی متحده، در یمن و نیز درباره موضوع صادرات نفت دچار ‏مشکل شده است. به‌همین‌علت،‌ با احساس نگرانی درصدد ‏است تا با کمک عمان که به کشور میانجی در منطقه شهرت ‏دارد، از دامنه بحران‌های‌ خود به‌ویژه در ارتباط با یمن خارج ‏شود، خاصه آنکه عمان در موضوع بحران این کشورها با قطر ‏نقش موثری ایفا کرد و بن‌سلمان‌ با درک این موضوع اکنون به ‏تلاش‌های‌ آن در ارتباط با بحران دیگر چشم بسته است.

‏در این خصوص، جنگ هفت ساله یمن اکنون به بحرانی برای ‏عربستان سعودی تبدیل شده است که درصدد خروج ‏آبرومندانه از آن است و در‌این‌باره‌، عمان نیز طی چند ماه ‏اخیر با گروه‌های‌ مختلف یمنی از جمله گروه انصارالله و دولت ‏نجات ملی گفت‌وگو‌ کرده است و آمادگی دارد تا در‌این‌باره‌، ‏تلاش کند تا عربستان از باتلاق این جنگ فرسایشی که ریاض ‏در آن مرتکب جنایت‌های‌ فجیعی علیه مردم بی دفاع یمن شد، خارج شود.‏

افزون بر این،‌ در بحث منطقه‌ای‌، به نظر می‌رسد‌ که ‏‏«عادی‌سازی» روابط با رژیم صهیونیستی یکی دیگر از ‏موضوع‌های‌ مهم این دیدار باشد. یکی از اهدافی که عربستان از ‏ایجاد همگرایی بیشتر بین کشورهای شورای همکاری دنبال ‏می‌کند‌، ایجاد زمینه عادی‌سازی روابط بین این کشورها با رژیم ‏صهیونیستی است تا زمینه برای عادی‌سازی آن که به گفته ‏برخی مطبوعات و رسانه‌های غربی برای رژیم صهیونیستی ‏‏«جایزه بزرگ» به‌شمار‌ می‌رود‌، اقدام به این کار بکند که به ‏نظر می‌رسد‌ محمد بن‌سلمان‌، برای رسیدن به تخت پادشاهی ‏درصدد عمل در این مسیر است.‏

نویسنده: جلال چراغی

117

بیشتر بخوانید:

نخستین سفر خارجی سلطان عمان به عربستان سعودی