ایران پرس: فیصل المقداد، وزیر امور خارجه سوریه به دعوت رسمی فیصل بن فرحان، همتای عربستان سعودی خود به عربستان سفر کرد.

سوریه از ۱۲ سال پیش شاهد جنگ با معارضین و تروریست‌ها است. عربستان سعودی از مهم‌ترین حامیان مخالفان نظام سوریه و تروریست‌ها در این مدت بود و بیشترین تلاش‌ها اعم از دیپلماتیک، مالی و تسلیحاتی را برای براندازی نظام سوریه انجام داد. با این حال، این هدف ریاض محقق نشد و از سه سال قبل، روند احیای روابط کشورهای عربی با سوریه آغاز شد. عربستان نیز اخیرا سیاست خارجی خود در قبال سوریه را تغییر داده و در جهت احیای روابط با دمشق گام برمی‌دارد که سفر المقداد به جده نیز در همین راستا قرار دارد.

سفر المقداد به جده، اولین سفر رسمی از وزارت خارجه سوریه به عربستان است که پس از 12 سال انجام می‌شود. احیای روابط عربستان با سوریه، در امتداد تغییراتی قرار دارد که در سیاست خارجی عربستان سعودی به وجود آمد. پس از احیای روابط ریاض با تهران و توافق با یمن برای پایان جنگ، احیای روابط با دمشق، ضلع سوم تغییر در سیاست خارجی سعودی است.

موضوع دیگر این است که احیای روابط عربستان با سوریه پذیرش شکست راهکارهایی است که طی ۱۲ سال گذشته برای براندازی نظام دمشق به کار گرفته شد. عربستان سعودی به این جمع‌بندی رسید که دولت بشار اسد به عنوان دولت رسمی و مشروع در سوریه باقی خواهد ماند و تروریست‌ها در جنگ با دمشق متحمل شکست شده اند. به همین دلیل عربستان سعودی نیز مانند امارات به احیای روابط با سوریه روی آورده است.

ترکیه نیز طی چند ماه گذشته بارها اعلام کرده که خواهان برقراری رابطه با سوریه است.به نظر می‌رسد سفر المقداد به عربستان، ضمن اینکه گامی مهم برای احیای روابط دو کشور است، راهی برای پایان دادن به بحران سوریه و همچنین جذب کمک‌های بشردوستانه نیز است. در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۶ فوریه گذشته در سوریه که خسارت‌های زیادی به بار آورد، باب کمک‌های برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.

خبرگزاری دولتی عربستان، هدف از این سفر را یافتن راه‌حل سیاسی برای حفظ امنیت و ثبات سوریه، تسهیل بازگشت پناهجویان سوری به میهن اصلی خود و ارسال کمک‌های بشردوستانه به سوریه اعلام کرد. بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نیز یکی از محورهای گفتگو میان فیصل المقداد و فیصل بن فرحان خواهد بود.

عربستان سعودی تاکنون از مخالفان اصلی بازگشت سوریه به اتحادیه عرب بود.نکته پایانی اینکه احیای روابط دمشق و ریاض با نارضایتی آمریکا همراه شد. روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گزارش داد که ویلیام برنز رییس سازمان سیا در سفری اعلام نشده به عربستان، در دیدار خود با مقامات سعودی از نزدیک شدن ریاض به تهران و دمشق ابراز نارضایتی کرده است.

این روزنامه آمریکایی نوشت رئیس سیا به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی گفته است که آمریکا از آشتی جویی و احیای روابط حسنه ریاض با ایران و سوریه که همچنان تحت تحریم های شدید غرب هستند، غافلگیر و شوکه شده است.

نویسنده: سید رضی عمادی

116