تحلیل:

ایران پرس: صنعت سرگرمی سازی در غرب، ازجمله موسیقی و سینما همواره برای رونق بیشتر مالی و بویژه جذب طرفداران جوان به قهرمان سازی از شخصیت هایی می پردازد که برای طرفدارانشان جذابیت داشته باشند.

کمپانی ها و شرکت های بزرگ با مطرح شدن نام بعضی از افراد به سراغ آنها می روند و البته با برنامه ریزی و هدفگذاری آنها را در جامعه به عنوان چهره هایی اثرگذار و البته پرطرفدار مطرح می کنند.

بعضی از ستاره های سینما و موسیقی در سال های اخیر بویژه در غرب  تبدیل به کارخانه پول سازی برای سرمایه گذاران خود می شوند به شکلی که حتی پس از مرگ این افراد نیز آثار آنها به فروش بالایی می رسد.

در فرهنگ امروزی به افراد شناخته شده چه در عرصه ورزش، سینما و فرهنگ اصطلاحا  «سلبریتی» Celebrity گفته می شود که چهره هایی پرطرفدار هستند.

«الویس آرون پریسلی» (Elvis Presley) بازیگر و خواننده سرشناس آمریکایی، از نظر نوع و سبک زندگی، رفتار و اجرا به گونه ای بود که  می توان او را مانند چهره های سرشناس امروز یک سلبریتی خواند.

الویس، از خانواده ای فقیر در سال 1935 میلادی در  شهر ممفیس ایالت تنسی متولد شد. به زودی و در سنین کم شروع به خوانندگی کرد و بین جوانان محبوبیت زیادی پیدا کرد. الویس، همواره زندگی جنجالی و پر از تنش با اطرافیان خود داشت و با وجود دستیابی به ثروت زیاد اما همواره در مطبوعات  و خانواده ها و سیاستمداران سنتی آمریکایی دشمنان زیادی نیز پیدا کرد.

این خواننده سرشناس آمریکایی از اواخر دهه 1950 میلادی وارد صنعت فیلمسازی هالیوود شد و به علت محبوبیت گسترده توانست برای کمپانی های فیلمسازی آمریکایی درآمد خوبی کسب کند.  

الویس پریسلی سال 1977 و در سن 42 سالگی، مرگی زودهنگام داشت که حرف ها و شایعات زیادی درمورد آن در مطبوعات منتشر شد. الویس، به علت تاثیر در صنعت موسیقی و همچنین سینمای آمریکا برای سرمایه گذاران آمریکایی جذابیت داشت، اما سرانجام این سلبریتی سرشناس نیز قربانی طمع افرادی شد که خودشان او را به صحنه آوردند و برای پولسازی از او استفاده کردند.

جایگاه  و اهمیت الویس، برای صنعت سرگرمی سازی غرب و هالیوود به گونه ای است که در سال های اخیر فیلم های متفاوتی درمورد زندگی او ساخته شده است.

در ادامه این متن تحلیلی، به سه فیلم شاخص تر که درمورد زندگی او ساخته شده پرداخته می شود.

ملاقات جنجالی «الویس» با «نیکسون»

فیلم «الویس» و «نیکسون» (Elvis & Nixon) که با کارگردانی «لیزا جانسون» (Liza Johnson) سال 2016 به پرده سینماهای آمریکا آمد، شرح داستان ملاقاتی تاریخی و جنجالی است که تنها بازمانده این دیدار عکس مشترک الویس پریسلی با «ریچارد نیکسون» (Richard Nixon) سی و هفتمین رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید است.

الویس، با بازی «مایکل شانون» (Michael Shannon) نامه ای به کاخ سفید می نویسد و درخواست دیدار با نیکسون را مطرح می کند. «اگیل کرو» با بازی «کالین هنکس» (Colin Hanks) مشاور نیکسون که علاقه زیادی به الویس دارد نامه را می بیند و بشدت  برای برگزاری این ملاقات تلاش می کند.

مشاور جوان نیکسون از هر ترفندی برای راضی کردن رئیس جمهور استفاده می کند و حتی به این موضوع اشاره می کند که برگزاری چنین ملاقاتی برای او و حزب جمهوریخواه در انتخابات منفعت تبلیغاتی زیادی دارد اما نیکسون با روحیه محافظه کار خود حاضر به پذیرش این دیدار نیست.

سرانجام، اگیل کرو با دختر نیکسون تماس می گیرد و دختر رئیس جمهور هم که از طرفداران جدی الویس است با پدرش بحث می کند و او را به این دیدار راضی می کند تا نیکسون از الویس برای دختر رئیس جمهور امضا بگیرد.

سرانجام شرایط دیدار مهیا می شود، اما از همان ابتدا همراه با تنش و درگیری است. الویس، کلت گران قیمتی را با خود به د اخل کاخ سفید می آورد تا به رئیس جمهور هدیه دهد اما نیروهای امنیتی از این موضوع ممانعت می کنند و به او می گویند که هدیه را خود آنها  به نیکسون می دهند.

الویس، که خواسته جدی از رئیس جمهور وقت آمریکا دارد به این موضوع رضایت می دهد تا زودتر دیدار انجام شود. الویس، وارد اتاق کار رئیس جمهور می شود و با او ملاقات می کند اما این دیدار گرم و دوستانه نیست.

الویس، می خواهد نیکسون نشان مبارزه با مواد مخدر را به او اعطا کند تا بتواند مانند یک مامور مخفی با باندهای قاچاق مواد مخدر مبارزه کند. الویس، همچنین دیدگاه منفی به برخی گروههای موزیک معروف غربی از جمله «بیتلز ها» (The Beatles) دارد و نوع موزیک این گروه ها را موجب تباهی جوانان می داند. دیدار نیکسون و الویس به سردی تمام می شود هرچند رئیس جمهوری آمریکا با خواست او برای تقدیم نشان موافقت می کند.

مهمترین موضوع برای کاخ سفید گرفتن عکس یادگاری است که نیکسون، از آن بهره برداری تبلیغاتی می کند. دیدار نیکسون و الویس، هرچند برای سلبریتی معروف دهه 1960 و 70 میلادی نتیجه خوبی به همراه ندارد، اما برای نیکسون و جمهوریخواهان برای بهره برداری تبلیغاتی بسیار پرمنفعت بود.  

دیدار الویس پریسلی با ریچارد  نیکسون در کاخ سفید

«الویس»، نمایش خودویرانگری  یک سوپراستار 

فیلم «الویس» (Elvis)، به کارگردانی «بازلورمن» (Baz Luhrmann) سال 2022 میلادی اکران شد. داستان فیلم روایت زندگی و خاطرات  کلنل «تام پارکر» با بازی «تام هنکس» (Tom Hanks) مدیر برنامه های الویس پریسلی است که در این فیلم «آستین باتلر» (Austin Butler) بازیگر جوان آمریکایی نقش او را بازی می کند.

پدر الویس ورشکسته می شود و خانواده او مجبور هستند در شهر فینیکس به محله ای سیاهپوست نشین و البته فقیر نشین کوچ کنند. الویس، در دوران نوجوانی با موسیقی بلوز (Blues) همچنین آواز خوانی مذهبی سیاهپوستان آشنا می شود و زمانیکه تبدیل به چهره ای شناخته شده در موسیقی می شود از این سبک استفاده می کند.

پارکر که به استعداد الویس پی برده او را تشویق می کند و برای پیشرفت او سرمایه گذاری می کند. برنامه های  جنجالی الویس، طرفداران زیادی پیدا می کند و او به چهره ای سرشناس تبدیل می شود. البته نوع زندگی و اجراهای الویس، مورد پسند برخی سیاستمدارن آمریکایی نیست و حتی او را تهدید می کنند.

پارکر با برخی سیاستمداران مخالف الویس دیدار می کند و قول می دهد او رفتارش را تغییر می دهد. در یکی از برنامه ها اما الویس، بشدت حرکات قبلی خودش را تکرار می کند و این موضوع خشم  مقامات آمریکایی را بدنبال دارد.

الویس، به عنوان تباه کننده جوانان و عنصر غیر اخلاقی مجبور به ترک آمریکا می شود و قبول می کند برای نرفتن به زندان به خدمت سربازی در آلمان برود. الویس، در آلمان با همسر آینده خود «پریسیلا» با بازی «اولیویا دی جانگو» (Olivia DeJonge) آشنا می شود.

پارکر دوباره به سراغ الویس می رود و این بار برای درآمد بیشتر به او پیشنهاد می کند به هالیوود برود. تنش ها، کاهش پیدا کرده و در دهه 1960 الویس بین جوانان طرفداران زیادی دارد. اما بازی کردن در فیلم ها و اجراهای متعدد نیز ستاره موزیک «راک اندرول» (Rock and roll) را که گرفتار اعتیاد به الکل شده نجات نمی دهد.

داستان فیلم، در ادامه سقوط اخلاقی و شرایط سخت زندگی الویس را نشان می دهد که در سال های آخر عمر مجبور می شود به خاطر کسب درآمد بیشتر با یکی از هتل های بزرگ شهر لاس وگاس قرار داد ببندد.

سرانجام 16 اوت سال 1977 رسانه ها خبر مرگ الویس را منتشر می کنند که علت اصلی آن سکته قلبی بر اثر استفاده بیش از حد از مشروبات الکلی است. کلنل تام پارکر هم به خاطر فریبکاری و فرار مالیاتی محاکمه و مشخص می شود که هویت اصلی او یک هلندی مهاجر به آمریکا است.

«پریسیلا» داستان خانه مخوف هیولای سرشناس

فیلم «پریسیلا» (Priscilla)، به کارگردانی «سوفیا کوپولا» (Sofia Coppola) سال 2023 اکران شد. برخلاف دو فیلم  قبلی در این فیلم تمرکز اصلی داستان بر زندگی پریسیلا  دختر جوان آمریکایی است که نقش او را «کایلی اسپانی» (Cailee Spaeny) بازی می کند. 

پریسیلا دختر یک نظامی آمریکایی است که در آلمان زندگی می کنند و از طریق یکی از دوستان نظامی پدرش به یکی از مهمانی های الویس می رود که در این فیلم «جاکوب الوردی» (iJacob Elord) نقش او را بازی می کند. الویس به پریسیلا علاقمند می شود اما پدرش به خاطر زندگی جنجالی این چهره سرشناس با ازدواج آنها مخالف است.

سرانجام پدر پریسیلا با ازدواج آنها موافقت می کند و دخترش که زیر سن قانونی است با اجازه پدر به آمریکا می رود تا با الویس زندگی کند. ورود پریسیلا به خانه بزرگ و زندگی پرزرق و برق الویس خوش یمن نیست و او مجبور است درکنار تنهایی همیشگی، رفتار عجیب و خشن الویس را نیز تحمل کند. رابطه این دو حتی پس از ازدواج رسمی در آمریکا، هیچگاه عادی نمی شود و گزارش های متعددی از روابط غیراخلاقی الویس در روزنامه ها منتشر می شود.

پریسیلا و الویس، صاحب یک دختر نیز می شوند، اما اعتیاد الویس به مشروبات الکلی و مواد مخدر به اندازه ای شدید شده که تحمل او برای اطرافیان نیز سخت می شود. پریسیلا روز به روز با سختی های زندگی با یک چهره سرشناس بیشتر آشنا می شود و هربار که الویس با او رفتاری خشن دارد سعی می کند این رفتار را به خاطر فرزند کوچکشان تحمل کند.

سرانجام پریسیلا نیز پس از یک جر و بحث طولانی الویس را ترک می کند و طلاق  می گیرد. خانه بزرگ الویس تبدیل به زندانی بزرگ برای پریسیلا شده بود و او نیز دیگر  حاضر به ادامه زندگی نیست.  

روایت هایی سینمایی هالیوود از سقوط  اخلاقی و رفتاری یک چهره سرشناس

الویس پریسلی،  تنها ستاره  یا سلبریتی هالیوودی یا موسیقی آمریکا نبوده که در سال های اخیر زندگی اش همواره با جنجال همراه بوده است. نوع و سبک زندگی و پوشش الویس، مورد تقلید بسیاری از جوانان آمریکایی و غربی و حتی چهره های سرشناس موسیقی در آمریکا قرار گرفت، اما داستان زندگی او تنها به اجراهای پرزرق و برق خلاصه نمی شد.

روایت هایی که درمورد زندگی الویس در فیلم هایی که درمورد او ساخته شده به پرده سینماها آمده همواره  از او چهره ای منفور و غیراخلاقی را به نمایش می گذارد.

الویس، اگر چهره مورد علاقه برای برنامه های تلویزیونی و سینما و کنسرت ها است، اما در زندگی واقعی و فیلم هایی که در مورد او ساخته شده  فردی غیر قابل تحمل، از نظر اخلاقی فاسد و ضد اجتماع به تصویر کشیده می شود.

الویس، هرچند خود قربانی نظام  اجتماعی و سیاسی است که بدنبال قهرمان پروری و پول سازی از این چهره ها است، اما در پایان خود این فرد سرشناس نیز قربانی مناسبات مالی و سیاسی کمپانی های بزرگ می شود.

پس از مرگ الویس پریسلی، نیز رسانه ها و شبکه های تلویزیونی و کمپانی های آمریکایی به شکل گسترده ای تلاش کردند تا برای کسب درآمد از نوع پوشش و حتی برنامه های قبلی اجراهای او درآمد سرشاری کسب کنند که البته موفق هم بودند. نگاه به زندگی پرتنش این به واقع سلبریتی آمریکایی نشان می دهد هرچند او به هیچ وجه در زندگی شخصی و برای شرکت های پول ساز آمریکایی و سیاستمداران چهره مطلوبی نبوده اما آنها تلاش می کردند تا با مطرح کردن او به منافع خود برسند.

نویسنده: احسان شاه ابراهیم

117