ایران پرس: جنگ اوکراین وارد پنجمین ماه خود شده است. سیاست یک بام و دو هوای غربی‌ها در قبال این بحران، تاکنون نتایجی همچون رکود اقتصادی، فقر شدید میلیون‌ها خانوار در جهان و مرگ ده‌ها انسان و آوارگی میلیون‌ها نفر در اوکراین را به همراه داشته است.

«کاهش ذخایر راهبردی نفت آمریکا به کمترین میزان در 40 سال گذشته»، «افزایش تورم در فرانسه»، «طرح بریتانیا برای قطع گاز ارسالی به اروپا»، «افزایش بیکاری در آلمان همزمان با هجوم مهاجران اوکراینی»، «اسارت 6 هزار نظامی اوکراینی به دست روسیه»؛ این‌ها تیتر برخی از خبرهای 24 ساعت اخیر درخصوص تحولات بحران اوکراین و تاثیر آن بر کشورهای غربی است.

وابستگی غرب به نفت و گاز روسیه، حالا وارد فاز جدیدی شده است. بر اساس داده‌های وزارت انرژی آمریکا، ذخایر استراتژیک نفت آمریکا (SPR) در هفته منتهی به 24 ژوئن 6.9 میلیون بشکه کاهش یافته است که کمترین میزان از ‌آوریل 1986 محسوب می‌شود. این تحول، یک چالش جدید برای دولت بایدن است که سعی در پایین آوردن قیمت بنزین به شیوه‌‌‌های مختلف از جمله آزادسازی نفت خام از ذخایر استراتژیک نفتی آمریکا داشته است.

مردم آمریکا هم این روزها با دیدن بنزین گالنی 5 دلار که گران‌ ترین نرخ سوخت عادی خودرو در تاریخ معاصر ایالات متحده است، نگاهشان به تحولات اوکراین تغییر کرده است و بر اساس آخرین نظرسنجی‌ها، 51 درصد آمریکایی‌ها قدرت خرید خود را بر آن حمایتی که در ماه مه ‌از اوکراین ابراز کرده بودند، ترجیح می‌دهند.

از سوی دیگر، اوضاع بحرانی انرژی در جهان باعث شد که حالا بریتانیا هم نشان دهد که در شرایط خاص، دوست و متحد نمی‌شناسند. روزنامه فایننشال‌ تایمز چاپ لندن در گزارشی با اشاره به فراگیر شدن بحران گاز در اروپا بعد از تیرگی روابط با مسکو نوشت: «در صورت تشدید بحران گاز، بریتانیا اتصالات خطوط لوله گاز به اتحادیه اروپا را قطع خواهد کرد». 

با وجود تاثیرات مخرب جنگ اوکراین بر کشورهای غربی، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه (۳۰ ژوئن ۲۰۲۲)، از دعوت رسمی کشورهای سوئد و فنلاند به‌ منظور پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خبر داد و گفت: در روزهای آینده 800 میلیون دلار تسلیحات جدید به اوکراین ارسال خواهد شد.

بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا هم بدون اشاره به افزایش هزینه‌ های زندگی و تورم بی‌ سابقه در این کشور، از اختصاص یک میلیارد پوند کمک نظامی بیشتر به اوکراین خبر داد تا بریتانیا اکنون در رده دومین کشور ارائه دهنده کمک نظامی بعد از ایالات متحده به اوکراین قرار بگیرد.

جان مرشایمر، استاد روابط بین‌الملل در دانشگاه شیکاگو و ارائه کننده نظریه «رئالیسم تهاجمی» به تازگی در مقاله‌ ای در پایگاه نشنال‌اینترست، ریشه اصلی بحران اوکراین را تلاش تحت رهبری آمریکا برای تبدیل کردن اوکراین به خاکریز یک کشور غربی در مرزهای روسیه دانست و تاکید کرد: «تاریخ قضاوت سختی درباره ایالات متحده و متحدانش بابت سیاست احمقانه‌ ای که در قبال اوکراین در پیش گرفتند انجام خواهد داد».

سیاست‌ یک بام و دو هوای غربی‌ ها در چهار ماه گذشته برای مردم اوکراین هم دستاورد خاصی به همراه نداشته است. دیوید آراخامیا، سرپرست تیم اوکراینی مذاکره‌ کننده با روسیه به تازگی اعتراف کرد: ارتش اوکراین روزانه حدود هزار نفر تلفات (کشته و مجروح) می دهد که کشته‌ ها روزانه بین 200 تا 500 نفر تخمین ‌زده می‌شود. در کنار این موارد، زندگی سخت میلیون‌ها آواره اوکراینی نیز نگران کننده تر شده است. شواهد حاکی از آن است که کشورهای غربی با حمایت مالی، تسلیحاتی و دیپلماتیک از کی یف به دنبال مشغول کردن روسیه در جنگی فرسایشی در اوکراین هستند.

در واقع سیاست‌های مداخله‌ جویانه غرب و همچنین اعمال سیاست‌های تحریمی علیه روسیه، هزینه‌ های گزافی است که این روزها مردم جهان و حتی اروپایی‌ها و آمریکایی‌ ها در نتیجه رویکرد اشتباه سیاستمدارن غربی در قبال بحران اوکراین متحمل می‌شوند.

|نویسنده: محسن ایراندوست 

116