تحلیل:

ایران پرس: اظهارات «رجب طیب اردوغان» رئیس‌ جمهور ترکیه، درباره احتمال اقدام علیه اسرائیل مانند اقدامات در قره‌باغ و لیبی، تنش‌های لفظی میان آنکارا و تل‌آویو را افزایش داد.

رژیم صهیونیستی از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ - 15 مهر 1402 جنگی را علیه غزه آغاز کرده است که تاکنون بیش از ۱۳۰ هزار فلسطینی را شهید و مجروح کرده است که اکثر آنها کودک و زن هستند.

این حملات همچنین باعث مفقود شدن بیش از ده هزار تن شده است. در حالی که قدرت‌های غربی یا در مقابل جنایت نسل‌کشی صهیونیست‌ها در غزه سکوت کرده و یا از آن آشکارا حمایت می‌کنند، مقامات برخی از کشورهای اسلامی گاهی اوقات دست کم در مواضع اعلامی خود، از غزه حمایت و جنایت صهیونیست‌ها را محکوم می‌کنند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز یکشنبه با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفته بود: "همانطور که وارد قره باغ شدیم، همانطور که وارد لیبی شدیم ممکن است همین کار را با آنها کنیم. هیچ چیزی نیست که نتوانیم انجام دهیم. فقط باید قوی باشیم." این اظهارنظر اردوغان سبب تشدید تنش لفظی میان مقامات ترکیه و اسرائیل شده است.

رسانه‌های اسرائیلی این اظهارات را تهدیدی نظامی تلقی کردند. «یسرائیل کاتص» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به اظهارات رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پاسخ داد.

کاتص در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس با انتشار عکسی از اردوغان در کنار صدام دیکتاتور معدوم عراق نوشت: "اردوغان پا جای پای صدام گذاشته و ما را تهدید به حمله نظامی می‌کند." وی در ادامه افزود: "به یاد بیاورید که آنجا چه اتفاقی رخ داد و چگونه به پایان رسید."

«یائیر لاپید» رهبر اپوزیسیون رژیم صهیونیستی نیز اظهار کرد: "رئیس جمهور ترکیه باز هم در حال وراجی کردن و جنجال درست کردن است و خطری برای خاورمیانه است." لاپید افزود: "جهان به ویژه اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) باید به شدت تهدیدهای وحشتناک اردوغان علیه اسرائیل را محکوم کرده و او را مجبور به پایان دادن به حمایت از حماس کنند."

وزارت خارجه ترکیه نیز در واکنش به این اظهارنظر وزیر خارجه اسرائیل، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم را با آدولف هیتلر مقایسه کرد و اعلام کرد: "تاریخ برای تمامی عاملان نسل‌کشی به همین شکل پایان یافته است."

در ادامه این بیانیه تاکید شده است: "همانطور که نازیهای نسل کش (در میز محاکمه) پاسخگو شدند کسانی که تلاش می‌کنند فلسطینی ها را نابود کنند نیز پاسخگو خواهند شد. بشریت در کنار فلسطین خواهد ایستاد و شما نمی‌توانید آنها را از بین ببرید."

روابط ترکیه و اسرائیل پس از آغاز جنگ غزه دوباره متشنج شده است. آنکارا و تل‌آویو سفیران خود را فراخوانده‌اند و روابط بازرگانی و پروازها را متوقف کرده‌اند. مبادلات تجاری هشت میلیارد دلاری فی مابین متوقف شده است. پس از انتشار سخنان جدید اردوغان، برخی از فعالان سیاسی ترکیه، خواستار آن شدند که اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس هر چه زودتر به آنکارا دعوت شود تا در پاسخی نمادین به آمریکا، در پارلمان ترکیه سخنرانی کند. 

پارلمان ترکیه نیز به درخواست اردوغان، با انتشار یک بیانیه، به شکل دیرهنگام، سخنرانی بنیامین نتانیاهو در کنگره آمریکا را محکوم کرده و این سیاست آمریکا را حمایت از یک جنایتکار آدمکش دانست. 

«ییلماز تونچ» وزیر دادگستری ترکیه، اقدام پارلمان ترکیه در محکومیت دعوت نتانیاهو به کنگره آمریکا را به عنوان یک اقدام تاریخی توصیف کرد و با الفاظی اغراق‌آمیز، اعلام کرد: "پارلمان ترکیه با این بیانیه به تمام جهان، درس دموکراسی و حقوق بشر داده است."

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

 

اردوغان: کشتار رفح بار دیگر چهره زشت کابینه تروریستی رژیم صهیونیستی را نشان داد

تجمع اعتراضی مقابل کنسولگری اسرائیل در ترکیه