بایدن با تاکید بر اینکه آمریکا با هدف جلوگیری از حمله اوکراین به قلمرو روسیه، سلاح دوربرد به کییف ارسال نمیکند، خاطر نشان کرد: واشنگتن چک سفید امضا به اوکراین نداده است.
وی افزود: هنگامی که کییف از ما هواپیماهای نظامی خواست ما به آنها جواب رد دادیم. نمیخواهیم وارد جنگ جهانی سوم شویم. آمریکا برای اهداف دفاعی تجهیزات نظامی را به اوکراین ارسال میکند.بایدن در پاسخ به پرسشی درباره امکان تغییر در مرزبندی میان اوکراین و روسیه تصریح کرد: این موضوع کاملا به اوکراین بستگی دارد. ما به آنها نمیگوییم که چه کاری انجام دهند و واشنگتن از برنامههای آینده کییف اطلاعی ندارد.
موضع گیری جدید رئیس جمهور دموکرات آمریکا درباره چک سفید ندادن به اوکراین
موضع گیری جدید رئیس جمهور دموکرات آمریکا در باره چک سفید ندادن به اوکراین ودر واقع هشدار به اینکه حمایت نظامی و تسلیحاتی واشنگتن از کی یف نامحدود و بی قید وشرط نخواهد بود را باید واکنش بایدن به پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات میاندوره ای و به دست گرفتن کنترل مجلس نمایندگان از جانب آنها دانست. در واقع برخی سران حزب جمهوری خواه پیش از این تصریح کرده بودند که مایل به تداوم سیاست کنونی واشنگتن در قبال جنگ اوکراین نبوده و در صورت پیروزی در انتخابات میاندوره ای خط مشی دیگری در این زمینه خواهند داشت. « کوین مک کارتی »رهبر جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا، پیش از این قول داده بود که اگر این حزب در انتخابات میان دورهای اکثریت را به دست آورد ،از دادن چک سفید امضا به کییف جلوگیری میکند.آنها بر این گمان هستند که پول مالیات دهندگان آمریکایی نباید بی حساب برای اوکراین خرج شود. این موضع گیری موجب شد تا بایدن نیز ابراز نگرانی نماید که جمهوریخواهان ممکن است روند اعطای کمکهای آتی به اوکراین را به مخاطره بیندازند.
موضع جدید بایدن با موضع گیری و اظهارات قبلی وی تفاوت آشکاری دارد که مدعی بود ایالات متحده در راستای آرمان آزادی و دموکراسی کمک های بی دریغ به اوکراین خواهد کرد و ملت آمریکا نیز باید آماده فداکاری در این زمینه با توجه به هزینه های اقتصادی این مساله مانند افزایش بهای حامل های انرژی باشند.
موضع ناتو در قبال تداوم کمک های نظامی به اوکراین
البته تغییر موضع مختص آمریکا نیست و به نظر می رسد در مهمترین سازمان نظامی غربی یعنی ناتو نیز دراین باره شکاف و اختلاف ایجاد شده باشد. ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو روز چهارشنبه طی سخنانی افشا کرد که برخی از کشورهای عضو ناتو با ارسال کمک به اوکراین مخالف هستند.او اظهار داشت به رغم اینکه بیشتر کشورهای ناتو قصد دارند به حمایت از اوکراین ادامه دهند، در عین حال اذعان کرد برخی کشورهای عضو نظر متفاوتی دارند.
استولتنبرگ گفت: «البته، همیشه برخی صداها هستند که نظر متفاوتی دارند و این یک وضعیت عادی در جوامع دموکراتیک است، اما بیشتر کشورهای عضو سیگنال روشنی ارسال کرده اند که به حمایت از اوکراین ادامه خواهند داد».دبیرکل ناتو در پاسخ به سوالی که آیا ممکن است غرب از کمک به اوکراین خسته شود پاسخ داد: "همپیمانان و شرکای ناتو حمایت بی سابقهای را از اوکراین کرده اند.
استولتنبرگ، روز سهشنبه گفته بود که ناتو به دنبال آتشبس در اوکراین طبق شرایط روسیه نیست، زیرا این پیام را القا میکند که استفاده از زور منجر به دستیابی به اهداف سیاسی میشود. "در واقع از دیدگاه سران آمریکا و ناتو عقب نشینی در برابر روسیه در جنگ اوکراین و پیروزی مسکو دراین جنگ به منزله شکست بزرگی برای غرب خواهد بود.
اثرات منفی جنگ اوکراین بر اقتصاد کشورهای اروپایی و آمریکا
به رغم شعارهای بایدن و استولتنبرگ در باره تداوم حمایت از اوکراین اما به نظر می رسد با آشکار شدن تدریجی اثرات منفی جنگ اوکراین بر اقتصاد کشورهای اروپایی و آمریکا به ویژه تورم و رکود اقتصادی و بحران انرژی و نیز صرف هزینه های هنگفت برای جنگ اوکراین که تاکنون بالغ بر دهها میلیارد دلار شده ، اکنون صداهای مخالف چه در آمریکا و چه در اروپا در باره کمکهای نظامی و تسلیحاتی به اوکراین بلند شده و همین مساله تداوم روند کنونی را بدت مورد تردید قرار داده است .به ویژه اینکه هیچ چشم انداز روشنی در باره جنگ اوکراین و پایان آن وجود ندارد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
113
بیشتر بخوانید:
آمریکا 400 میلیون دلار دیگر به اوکراین تجهیزات نظامی میدهد