نسرین صفایی: در عملیات مشترک سربازان ارتش سومالی و صلحبانان "اتحادیه آفریقا"، شماری از عناصر گروه الشباب در جنوب این کشور از پا درآمدند.

عملیات نظامی مشترک ارتش سومالی و صلحبانان آفریقایی در منطقه شمال شرق بندر کیسمایو واقع در جنوب این کشور اتفاق افتاد.

 

حملات گروه الشباب بر ضد مواضع دولت سومالی همچنان ادامه دارد، اما ارتش این کشور و صلحبانان اعزامی از اتحادیه آفریقا در چارچوب عملیات " آمیسوم " AMISOM مصمم به بازپس گیری مناطق تحت کنترل این گروه هستند.

کشورهای آفریقایی حدود 22000 نیروی پاسدار صلح را به منظور حمایت از دولت سومالی به این کشور آشوبزده اعزام کرده اند تا در جنگ با گروه الشباب، به مردم و دولت سومالی یاری رساند.

این گروه پنج سال پیش از موگادیشو پایتخت سومالی بیرون رانده شد، اما هنوز کنترل برخی مناطق را در اختیار دارد.

برخی ناظران، حملات هوایی جنگنده های آمریکایی بر فراز سومالی را که مواضع گروه الشباب را هدف داشته است، دلیل تشدید حملات ویرانگر اخیر الشباب می دانند.

فرماندهی نظامیان آمریکایی برای آفریقا موسوم به "آفریکام AFRICOM " در اواخر سپتامبر اقدام به بمباران برخی مواضع الشباب در سومالی کرده بود.

 خروج نیروهای اتیوپیایی از عملیات پاسداری از صلح آمیسوم در سومالی موجب شده است گروه الشباب از خلاء قدرت موجود بهره برداری کند.

اواخر اکتبرشماری از نظامیان اتیوپی از سه شهر باکول Bakool و هیران Hiraan و هودرHudurسومالی خارج شدند و عناصر گروه الشباب هفته های اخیر ، این مناطق را اشغال کردند.

دولت اتیوپی که حدود 4400 نیرو در عملیات آمیسوم دارد، ارتباط بین اعلام حالت فوق العاده در این کشور با عقب نشینی سربازان ارتش اتیوپی از سه شهر سومالی را انکار کرد و کمبود منابع مالی را دلیل اصلی دانست.

تظاهرات ضد دولتی سراسری در اتیوپی موجب شد دولت روز 9 اکتبر، به مدت شش ماه در این کشور حالت فوق العاده اعلام کند. شواهد نشان می دهد اگر تنش سیاسی حاکم بر اتیوپی ادامه یابد، ممکن است دولت این کشور اقدام به خروج همه نیروهای اش از سومالی کند.

اگرچه بعید به نظر می رسد که خروج شماری از نیروهای اتیوپیایی، تاثیرزیادی  بر عملیات نظامی مشترک نیروهای آمیسوم و ارتش سومالی در جنگ با الشباب بگذارد.

در همین حال، گاستن سیندیموو Gaston Sindimwo معاون رئیس جمهوری بوروندی احتمال خروج نیروهای این کشور از عملیات آمیسوم را رد نکرده است.

ده ماه تعویق پرداخت دستمزد سربازان ارتش بوروندی که در سومالی مستقر هستند، این فرضیه را تقویت کرده  که رژیم حاکم براین کشور به دستمزد نیروهای بوروندیایی دست اندازی کرده است که از سوی اتحادیه اروپا پرداخت می شود.

آن هم در شرایطی که دولت بوروندی بواسطه اتهامات مبنی بر نقض حقوق بشر و سرکوب خشونت بار مخالفان ، تحت تحریم جامعه بین المللی شامل اتحادیه اروپا است.

 درهر حال در شرایطی که  هنوز همه مناطق سومالی از ثبات و امنیت پایدار برخوردار نشده اند، خروج نیروهای بوروندی و اتیوپیایی از عملیات آمیسوم، مسئله ای که حتی از نظر روانی نیز می تواند به روندمبارزه  با گروه الشباب در سومالی  آسیب بزند.

دولت سومالی که تحت حمایت جامعه بین المللی و سازمان ملل متحد است، همچنان به همکاری کشورهای عضو اتحادیه آفریقا در مبارزه با گروه الشباب نیازمند است.

آن هم در وضعیتی که مناطق شمال سومالی از خشکسالی شدید رنج می برند و طبق آمار سازمان ملل حدود یک میلیون نفر ازساکنان آن به کمک های غذایی محتاج هستند.