علی کرمی- شورای حکام آژانس بینالملی انرژی اتمی روز جمعه با تصویب قطعنامه ضد ایرانی سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه، از ایران خواسته به تعهدهای خود و به همکاری با این نهاد بینالمللی پایبند باشد.
پس از اینکه برجام در سال 2015 بین ایران و گروه پنج به علاوه یک امضاء شد، آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهعنوان مسئول راستآزمایی اجرای تعهدهای تصریح شده در برجام، گزارشهای مختلفی منتشر کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 15 گزارش متناوب درباره راستآزمایی از برجام، بر همکاری ایران با این نهاد اذعان و بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران تاکید کرده است. علاوه بر این گزارشها، بازرسان آژانس هر سال بیش از ۳۳ دسترسی تکمیلی از ایران انجام دادهاند.
در چنین شرایطی، بزرگنمایی دو درخواست دسترسی به تاسیسات هستهای ایران از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن هم بر اساس اطلاعات ادعایی و جاسوسی رژیم اسرائیل، مبنای حقوقی ندارد و جایگاه این نهاد مسئول را زیر سوال خواهد برد.
هرگونه استفاده از اطلاعات ادعایی بهعنوان مبنایی برای درخواستهایی فراتر از پادمان با اساسنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی منطبق نیست و اطلاعات ادعایی نباید هیچ جایگاهی در فرآیند فعالیتهای راستیآزمایی آژانس داشته باشد و در نتیجه تعهدی هم برای ایران ایجاد نمیکند.
در چنین شرایطی، همکاری خوب و سطح بالای ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید مبنای سوال و درخواستهای این نهاد بینالمللی باشد اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحت فشار سیاسی آمریکا و همراهی سه کشور اروپایی طرف برجام، درخواستی از ایران دارد که ارتباطی با واقعیتهای فنی ندارد.
کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس گفت: این قطعنامه چیزی بهجز زیادهطلبی و فزونخواهی نیست و ایران زیادهطلبی را کاملاً رد میکند و اقدام مقتضی و مناسب را در واکنش به آن اتخاذ خواهد کرد.
هرگونه اجرای فعالیتهای راستیآزمایی نیازمند همکاری با حُسننیت دو طرفه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و با توجه به دسترسیهایی که ایران برای آژانس فراهم کرده، درخواست دو دسترسی جدید درچارچوب قطعنامه تروئیکای اروپایی نشان از یک دستور کار سیاسی و غیرحرفهای دارد.
به گفته غریبآبادی، ایران فقط در سال 2019 برای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، 432 بازرسی فراهم کرده و بهتنهایی پذیرای بیش از 20 درصد از کل بازرسیهای آژانس در سطح جهانی بوده است.
همکاری کامل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشاندهنده حُسننیت تهران است و در چنین شرایطی، قطعنامه شورای حکام آژانس الزام حقوقی و تعهدی برای ایران با هدف همکاری بیشتر با آژانس بر اساس اطلاعات ادعایی ایجاد نمیکند.