روزنامه لوگران سوار در مقاله ای به بررسی وضعیت خوان گوایدو رهبر مخالفان دولت ونزوئلا پرداخت.
«آنی آرویو» Annie Arroyo نویسنده این مقاله تاکید کرد: "«بیچاره من!» این کلمات ورد زبان خوان گوایدو شده اند."
گوایدو امروز چیزی را تجربه می کند که ما نیز شاهدش هستیم. وقتی نقشه ای کار نمی کند، هیچ چیز کار نمی کند. هر کاری انجام می دهید، هیچ ثمره ای ندارد.
کنار گوایدو قرار بگیریم تا وضعیت وی را درک کنیم.
اوضاع خوان گوایدو به عنوان یک مخالف ساده دولت ونزوئلا بسیار آرام بود، اما وی را به عنوان خط شکن اردوگاه مخالفان به اصطلاح دموکراتِ دولت، در صف اول مبارزه قرار دادند. اما چرا؟ شاید به این دلیل ساده که گوایدو جوان و ناشناس است و چهره دلچسبی به عنوان یک مرد آمریکای لاتین دارد.
به وی وعده های بزرگ و شگفت انگیزی مانند حمایت کامل آمریکا و حمایت های اکثر کشورهای جهان دادند، اما فقط 40 کشور مطیع آمریکا در سراسر جهان حاضر شدند از وی حمایت کنند.
140 کشور از جمله چین، روسیه و سازمان ملل از وی حمایت نکرده و اعلام کردند: نیکلاس مادورو را به عنوان رئیس جمهوری منتخب ونزوئلا به رسمیت می شناسند.
برای اعمال فشار بیشتر به دولت، از خوان گوایدو خواستند کاراکاس پایتخت ونزوئلا را برای شرکت در اجلاس «گروه لیما» در بوگوتا، به مقصد کلمبیا ترک کند.
این گروه کشورهای آمریکایی مخالف دولت ونزوئلا را گرد هم جمع کرده است؛ گوایدو نیز پس از ترک کاراکاس به بوگوتا رفت.
خوان گوایدو زیر تیغ تیز انتقادهای مایک پنس
در نتیجه، «مایک پنس» معاون ریاست جمهوری آمریکا، وی را به باد انتقاد گرفت و به شدت سرزنش کرد. مایک پنس وی را قبل از هر چیز به دلیل آن که در جلب نظر ارتش به خود، ناکام مانده است، سرزنش کرد. کارنامه خوان گوایدو در جذب نیروهای ارتشی بسیار ضعیف بود.
آمار عملکرد گوایدو وحشتناک بود: از 300 هزار نیروی ارتشی در ونزوئلا، 300 نفر به وی ملحق شدند؛ این یک سیلی محکم بود.
مایک پنس سپس با ترش رویی به شکست عملیات «کمک های بشردوستانه» اشاره کرد.
این در حالی است که به نظر می رسید همه چیز خوب پیش می رود. چهار دستگاه کامیون حامل به اصطلاح آذوقه در برابر دیدگان رسانه های بین المللی برای عبور از پل مرزی واقع در نزدیک شهر «اورنا» Ureña هم مرز با کلمبیا تلاش کردند.
400 جوان شبه نظامی کارآزموده در درگیری با پلیس نیز این کامیون ها را همراهی می کردند. این نیروها برای همراهی و حمایت از کامیون ها برای عبور از مرز و ایجاد پلی برای مخالفان در شهر اورنا به کار گرفته شده بودند.
خوان گوایدو چطور می توانست پیش بینی کند که «کوکتل مولوتوف» های پرتاب شده از سوی شبه نظامیان، اشتباهی برزنت های دو کامیون از چهار کامیون را به آتش می کشد؟ تصاویر منتشر شده از خودروهای آتش گرفته نیز نتوانست مشکلی را حل کند.
در پشت کامیون ها جعبه های کنسرو تن و جعبه های بیسکویت بود، اما تصاویر منتشر شده پس از کنار زدن برزنت کامیون ها نشان می دهد که در انتهای بار مقادیری کابل فولادی، سیم های فلزی، میخ، ژل ضد گرما و خلاصه تمامی لوازم جانبی مورد نیاز شبه نظامیان قرار داشته است.
آتش سوزی نتوانست این اقلام را نابود کند، اما این 400 شبه نظامی هم اکنون در خاک ونزوئلا به دام افتاده و از پلیس این کشور می خواهند اجازه دهد تا به کشورشان کلمبیا بازگردند!
مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا به یک دلیل دیگر نیز با ترش رویی خوان گوایدو را سرزنش کرد. خوان کمی زودتر از زمان مقرر اعلام کرده بود که نیکلاس مادورو پایگاه اجتماعی خود را به طور کامل از دست داده است؛ واقعیات چیز دیگری است.
رهبر مخالفان دولت ونزوئلا به بسیج تمامی طرفدارانش یا به عبارتی میلیون ها تن از اتباع خارج نشین این کشور متعهد شده و امیدوار بود که میلیونرهای ونزوئلایی ساکن خارج نیازهای مالی جذب ارتشی ها به صفوف مخالفان دولت را تامین کنند، اما گوش ونزوئلایی های خارج نشین به درخواست های گوایدو بدهکار نبود.
متحدان سیاسی گوایدو در اردوگاه مخالفان به جز «لئوپولدو لوپز» Leopoldo López، از رهبر مخالفان دولت حمایت چندانی نکردند.
جالب تر آن که مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا همانطور که در پیام توییتری خود اشاره کرده است، نمی داند که چطور می توان امنیت خوان گوایدو را در صورت بازگشت به کاراکاس تامین کند، چرا که وی حکم ممنوعیت خروج از کشور صادره از سوی دیوان عالی ونزوئلا در 29 ماه ژانویه را رعایت نکرده است.
بر اساس این حکم گوایدو تا پایان تحقیقاتی که به وزارت کشور واگذار شده است، حق خروج از ونزوئلا را نداشت. البته اگر ورود کمک های به اصطلاح بشردوستانه به کشور به ایجاد پایگاهی مرزی برای مخالفان منتهی می شد، اوضاع به گونه ای دیگر رقم می خورد.
در پایان این ماجراها خوان گوایدو هم اکنون خود را در کسوت رئیس جمهوری دست نشانده و بدون دولت، بدون ارتش، بدون مشروعیت بین المللی و از همه بدتر رئیس جمهوری گرفتار در خارج از کشور می بیند. وی هم اکنون خود را بسیار دورتر از جایگاهی که در رویاهای افتخار آمیزش داشت، مشاهده می کند.
روزنامه فرانسوی لوپوئن نوشت: خوان گوایدو تمایل دارد در روز یکشنبه و یا دوشنبه هفته آینده به کاراکاس بازگردد، اما وی کمی بعد اعلام کرد که بازگشت خود را به روزهای بعد موکول می کند.
نیکلاس مادورو در مصاحبه با شبکه تلویزیونی آمریکایی «ای.بی.سی» اعلام کرده است که خوان گوایدو به دلیل ترک خاک این کشور به رغم ممنوعیت اعلام شده از سوی دیوان عالی کشور، با یک مسئله قضایی مواجه خواهد بود.
مترجم: علیرضا فراهانی
135/116
بیشتر بخوانید :
نیکلاس مادورو: گوایدو باید محاکمه شود
خوان گوایدو: کمکهای آمریکا زمینه را برای مقابله با "مادورو" فراهم میکند
حمایت مجدد جان بولتون از خوان گوایدو