ایران پرس: «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در کمتر از ده روز بعد از سقوط دولت «میشل بارنیه»، سیاستمدار کهنه کار دیگری از جناح راست میانه با نام «فرانسوا بایرو» را به نخست وزیری انتخاب کرد.

فرانسوا بایرو جانشین میشل بارنیه می شود که دولتش پس از سه ماه در پی رای عدم اعتماد مجمع ملی فرانسه سقوط کرد و همان مشکلاتی که پیش روی میشل بارنیه برای تصویب بودجه سال 2025 بود، پیش روی فرانسوا بایرو نیز قرار دارد.

فرانسو بایرو ،سیاستمداری شناخته شده در فرانسه و رهبر حزب راست میانه جنبش دموکراتیک است. این حزب 36 کرسی از 577 کرسی پارلمان فرانسه را در اختیار دارد. رهبر جنبش دموکراتیک (مردم) در بین سیاستمداران فرانسه از محبوبیت نسبی حتی در میان برخی از نمایندگان جناح راست افراطی حزب اجتماع ملی برخوردار است.

فرانسوا بایرو با رهبران احزاب چپ میانه روابط خوبی دارد. او سه بار به عنوان نماینده جریان میانه برای ریاست‌ جمهوری نامزد شده است. ‌فرانسوا بایرو در سال ۲۰۰۷، از دفعات پیش به پیروزی نزدیک‌تر شد، زمانی که با نزدیک به ۱۹ درصد آرا در جایگاه سوم قرار گرفت. ‌او سپس با حمایت از نامزد حزب سوسیالیست، «سگولن رویال» خشم «نیکولا سارکوزی» برنده آتی انتخابات را برانگیخت. حمایت او از سگولن رویال و سپس فرانسوا اولاند در سال ۲۰۱۲ اعتماد خاصی میان سوسیالیست‌ها ایجاد کرد.

فرانسوا بایرو بخت موفقیتش را پایین می‌داند، اما هنگامی که تنها راه ممکن برای بقای یک دولت اقلیتی، ایجاد پل‌هایی بین جناح‌های چپ و راست است، او این مزیت را دارد که روابط قابل قبولی با هر دو طرف دارد. با وجود ویژگیهای شخصیتی فرانسوا بایرو برای گفتگو با احزاب راست و چپ، واکنش رهبران احزاب مختلف به انتخاب وی نیز همچون میشل بارنیه در وضعیتی نامعلوم قرار دارد.

 اردوگاه راست افراطی، به رهبری حزب «اجتماع ملی» (RN) اعلام کرده فعلاً قصد ندارد طرح عدم اعتماد فوری را به پارلمان ارائه کند.«ژردن باردلا» و «مارین لوپَن» رهبران این حزب، هر دو تأکید کرده‌اند فرانسوا بایرو باید به نظرات مخالفان در خصوص بودجه توجه کند.

در سوی دیگر ـ«فابین روسل» رهبر حزب کمونیست، اعلام کرد که تا زمانی که بایرو قوانینی را بدون توجه به مخالفان به تصویب نرساند، علیه او اقدام نخواهد کرد، اما واکنش‌ چپ افراطی فرانسه به این انتصاب متفاوت بود؛ رهبران حزب «فرانسه تسلیم‌ناپذیر» اعلام کرده‌اند که به دنبال برکناری نخست‌وزیر جدید خواهند بود.

«مارین تُند‌لیه» رهبر حزب سبزها، نیز گفته است در صورت نادیده گرفتن دغدغه‌های این حزب در زمینه مالیات و بازنشستگی، از طرح عدم اعتماد حمایت خواهد کرد.

وظیفه اصلی بایرو، تصویب قانون ویژه‌ای برای تطبیق بودجه سال ۲۰۲۴ خواهد بود، در حالی که در اوایل سال آینده نبرد سخت‌تری بر سر تصویب بودجه ۲۰۲۵ در پیش است. پیش‌بینی می‌شود که بدهی فرانسه تا سال ۲۰۲۵ به بیش از سه تریلیون یورو (۳.۱۷ تریلیون دلار) و بدهی دولت به حدود ۱۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی برسد. 

میشل  بارنیه به دنبال کاهش کسری بودجه فرانسه بود که امسال پیش‌بینی می‌شود به 6.1 درصد از تولید ناخالص داخلی برسد. بارنیه در لایحه بودجه می‌خواست مالیات را افزایش دهد و هزینه‌ها را ۶۰ میلیارد یورو کاهش دهد؛ این تصمیم با مخالفت نمایندگان روبرو شد. ‌‌

ترکیب دولت فرانسوا بایرو می تواند موقعیت متزلزل دولت فرانسه را تعیین کند. بایرو می کوشد دولتی از چهره های راست و چپ میانه تشکیل بدهد. حال باید دید احزاب راست و چپ میانه تا چه حدی حاضر به مشارکت در دولت فرانسوا بایرو هستند. توجه به خواسته حزب راست افراطی اجتماع ملی مارین لوپن میزان پایداری دولت فرانسه را نشان خواهد داد.

اگر دولت بایرو نیز سقوط کند، فشارها به ماکرون برای استعفا زیادتر خواهد شد. رئیس‌جمهور فرانسه امیدوار است فرانسوا بایرو بتواند حداقل تا اوایل تابستان آینده یعنی زمان برگزاری احتمالی انتخابات جدید پارلمانی، از رأی عدم اعتماد جان سالم به در ببرد.

نویسنده: مرتضی مکی

117