برگزاری نشست سه جانبه روسیه، سوریه و ایران در مسکو با توجه به تحولات اخیر در صحنه سوریه بویژه مساله واقعه شیمیایی «خان شیخون» در استان ادلب و حمله موشکی آمریکا به پایگاه هوایی «الشعیرات» سوریه به بهانه این حادثه شیمیایی، از اهمیت زیادی برخوردار است. بویژه بررسی آخرین اوضاع سوریه و رایزنی ها به منظور اتخاذ موضعی واحد در قبال اقدامات خصمانه غربی ها، علیه دولت سوریه با توجه به تشدید فشارها علیه دمشق،در این گفت و گوها مد نظر قرار گرفت.
لزوم انجام تحقیقات مستقل و بی طرف برای روشن شدن عامل واقعه شیمیایی 4 آوریل در منطقه خان شیخون سوریه نیزیکی دیگر ازمحورهای مذاکره بود. ضمن اینکه در این مذاکرات، بررسی دستاوردهای سیاسی و تدابیر لازم برای کمک به سوریه برای حل سیاسی بحران این کشور در دستور کار قرار داشت.
در حال حاضر با توجه به اوضاع سوریه و بن بست در شورای امنیت سازمان ملل متحد به دلیل وتوی پیش نویس قطعنامه ضدسوری غربی هاتوسط مسکو، انتظار می رود که در روزهای آینده شاهد تشدید بی سابقه فشارهای سیاسی علیه دولت سوریه باشیم. بویژه با توجه به موضع گیری سازمان منع تسلیحات شیمیایی درباره حادثه شیمیایی خان شیخون که به نحوی وقوع حمله شیمیایی را تایید کرده، انتظار می رود تا این مساله به مثابه دستاویزی جدید علیه دولت سوریه مورد استفاده قرار گیرد.
این در حالی است که دولت سوریه ضمن درخواست انجام تحقیقات مستقل درباره حادثه شیمیایی خان شیخون، اساسا آن را حادثه ای ساختگی و در راستای بهانه جویی برای اقدام نظامی علیه دمشق تلقی کرده است.
در عین حال روسیه به دنبال تثبیت اوضاع در سوریه است. کما اینکه مقامات روسیه بر اهمیت ازسرگیری تفاهمنامه امنیت هوایی با آمریکا، تشکیل کمیسیون تحقیق در مورد حمله شیمیایی خان شیخون و ادامه مذاکرات بین دولت سوریه و مخالفان در ژنو و آستانه تاکید کرده اند.
با توجه به اینکه اکنون تلاش غربی ها متمرکز بر اثبات انجام حمله شیمیایی خان شیخون توسط دولت سوریه است، لذا روس ها نیز در واکنش به این مساله تاکید کرده اند که غربی ها در تلاش برای پنهان کردن واقعیت رخدادی هستند که در این منطقه روی داد. ضمن اینکه همه سلاح های شیمیایی سوریه براساس اعلام سازمان منع تسلیحات شیمیایی منهدم شده است.
در عین حال یکی از موارد مذاکره در نشست مسکو، زمینه چینی برای برگزاری نشست جدیدی در آستانه برای پیشبرد راه حل سیاسی بحران سوریه است. با این حال، به نظر می رسد که بخشی از گروه های مخالف که در مذاکرات آستانه و در مرحله بعد در نشست ژنو شرکت کرده اند، اکنون با توجه به حمله موشکی امریکا و تاکید دولت ترامپ بر لزوم کنار رفتن «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه از قدرت، چندان توجهی به مذاکرات صلح جدید نکرده و بیشتر خواهان پیشبرد اقدامات نظامی با حمایت ائتلاف غربی – عربی باشند. هر چند که دولت سوریه به همراه شرکای روسی و ایرانی اش به منظور نشان دادن حسن نیت خود ، در این نشست هم چنان خواهان پیشبرد راه حل سیاسی برای بحران سوریه است.114/112
بیشتر بخوانید:
نشست خبری ظریف،لاوروف و ولیدالمعلم درمسکو/دستاوردها و برنامه ها
اسد: با تحقیقات بیطرفانه درباره حمله خان شیخون موافقیم + تحلیل
پوتین: سازمان ملل درباره «خان شیخون» تحقیق کند