در این زمینه "دمیتری پسکوف" سخنگوی ریاست جمهوری روسیه روز چهارشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی، بدترین سناریوی ممکن برای روند اوضاع در استان ادلب سوریه را عملیات نظامی احتمالی ترکیه علیه دولت قانونی سوریه و نیروهای مسلح این کشور ارزیابی کرد.
پسکوف در پاسخ به این سؤال که در صورت شروع عملیات نظامی جدید ترکیه در سوریه؛ آن طور که اردوغان وعده داده است، روسیه چگونه واکنش نشان خواهد داد، اظهار داشت، اگر عملیاتی علیه دولت قانونی و نیروهای مسلح سوریه آغاز شود، مطمئناً این بدترین سناریو خواهد بود.»
پسکوف یادآور شد روسیه برای جلوگیری از وخامت بیشتر اوضاع در منطقه کاهش تنش ادلب، تماسهای خود را با طرف ترکیهای ادامه خواهد داد.
"رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه با اشاره به این که ارتش این کشور عملیات در ادلب را هر لحظه ممکن است آغاز کند گفت: سرنوشت ادلب را به اسد و حامیان او نخواهیم سپرد.
پیش از این، دو دور مذاکره بین هیئت های عالی رتبه روسیه و ترکیه درباره اوضاع ادلب در آنکارا و مسکو صورت گرفت که به دلیل اختلاف قابل توجه در مواضع دو طرف به نتیجه نرسید.
"سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد در رایزنیهای دوجانبه 17 و 18 فوریه در مسکو، روسیه شرایط جدیدی درباره تعهدات ترکیه در منطقه کاهش تنش ادلب سوریه ارائه نداده است.
در واقع مسکو خواهان اجرای توافق سوچی است که در سال 2018 بین روسای جمهوری روسیه و ترکیه صورت گرفت.
روس ها تاکید می کنند که ترک ها هیچ اقدامی در راستای اجرای این توافق از جمله جدا کردن معارضان از تروریست های تکفیری انجام نداده اند.
در مقابل، "ابراهیم کالین" سخنگوی رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد، آنکارا از نتیجه مذاکرات صورت گرفته با طرف روسی در مسکو درباره اوضاع ادلب راضی نیست.
کالین تاکید کرد، هر چند ترکیه قصد ندارد روابطش را با روسیه تیره کند، ولی به اعزام خودروهای نظامی و زرهی به استان ادلب ادامه خواهد داد.
بدین ترتیب آنکارا با اصرار بر رویکرد کنونی خود در ادلب یعنی حمایت همه جانبه از گروه های تروریستی و حتی درگیری مستقیم با ارتش سوریه، وارد بازی خطرناکی شده است که در نهایت می تواند به رویارویی نیروهای روسیه و ترکیه در استان ادلب بیانجامد.
روسیه به عنوان متحد دمشق، ترکیه را مسبب رویدادهای اخیر در استان ادلب معرفی و از عملیات نظامی ارتش سوریه برای آزادسازی قلمروی این کشور از اشغال تروریست ها حمایت کرده است.
در عین حال روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت در نشست چهارشنبه شب این شورا با صدور بیانیه درباره لزوم توقف عملیات نظامی ارتش سوریه در ادلب مخالفت کرد.
نماینده ترکیه اما بدون اشاره به تجاوز کشورش در سوریه، درباره فاجعه انسانی ادعایی در ادلب هشدار داد و گفت: حدود یک میلیون غیرنظامی طی دو ماه اخیر به دلیل حملات نظام سوریه از مناطق خود کوچ کردهاند.
نمایندگان غربی نیز در این جلسه از نظام سوریه خواستند حملاتش به پستهای دیدبانی ترکیه را در ادلب متوقف کند.
غربی ها در حالی این درخواست را طرح می کنند که سوریه و ارتش این کشور در راستای بازگشت حاکمیت دولت این کشور بر همه قلمروی سوریه خواهان خروج نیروهای ترکیه از ادلب و قطع پشتیبانی آنکارا از تروریست ها هستند.
این خواسته مشروع دمشق با حمایت صریح مسکو مواجه شده است.
"واسیلی نبنزیا" نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد تاکید کرد که کشورش به حمایت از نظام سوریه در جنگ علیه تروریسم ادامه میدهد.
عملیات ارتش سوریه و گروههای مقاومت برای پاکسازی استان ادلب، آخرین مقر تروریستها در این کشور، از ژانویه 2020 آغاز شده است.
همزمان با پیشروی گسترده ارتش سوریه، ترکیه نیروهای بیشتری به ادلب اعزام کرده و ضمن تهدید ارتش سوریه، خواستار توقف فوری عملیات سوری ها در ادلب شده است.
استان ادلب، آخرین پایگاه گروههای تروریستی در سوریه است که با آزادسازی این استان و بخشهایی کوچکی در استان های لاذقیه و حلب، حضور تروریسم در این کشور پایان خواهد یافت.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/117
بیشتر بخوانید:
بالاگرفتن تنشها میان ترکیه و روسیه بر سر حملات آنکارا به مواضع ارتش سوریه/ تحلیل
بشار اسد: عملیات آزادسازی ادلب و حلب پوزه دشمنان را به خاک مالید
تحولات امنیتی ادلب، محور مذاکره تلفنی ترامپ و پوتین
مواضع متفاوت روسیه و ناتو در قبال تحولات ادلب سوریه/ تحلیل