نگرانی وزیر امور خارجه مالزی در مورد تحولات آتی افغانستان از آن جهت اهمیت دارد که کشورهای غربی بخصوص آمریکا سعی دارند آینده افغانستان را متناسب با سیاستها و برنامه های خود تنظیم و کشورهای دیگر را وادار به پذیرش آن کنند. مخالفت آمریکا با شناسایی طالبان و مسدود نگه داشتن منابع مالی افغانستان از سوی کاخ سفید،به خوبی نشان می دهد که آمریکا خواهان بازگشت طالبان به توافقنامه دوحه میان این گروه و واشنگتن است که در جریان تصرف کابل از سوی طالبان نادیده گرفته شد. با توجه به اینکه ماهیت و مفاد اصلی این قرارداد هنوز نامشخص و پنهان است این نگرانی وجود دارد که ممکن است آمریکا با تلاش برای قرار دادن طالبان در خط سیاسی و امنیتی خود، برای منطقه دردسر سازی کند.
فریدون بارکزی، تحلیلگر مسایل سیاسی در این باره براین اعتقاد است:طالبان باید سیاستهایی را اتخاذ کند که به نفع مردم افغانستان باشد دولت مشارکتی ایجاد کند و از گذشته عبرت بگیرد تا زمینه همکاری را فراهم کند.
با توجه به اینکه آمریکا آهسته آهسته در حال گشایش های مالی برای طالبان با توجیه برنامه های انساندوستانه است ظن قوی این است که هرکجا منافع آمریکا اقتضا کند بدون توجه به منافع مردم افغانستان و کشورهای منطقه، آمریکا طالبان را به رسمیت خواهد شناخت و سایر کشورها را نیز مجبور خواهد کرد با سیاستهای کاخ سفید در مورد طالبان همراه شوند.
از این رو از دیدگاه وزیر امور خارجه مالزی سازمان همکاری اسلامی که بعد از سازمان ملل بزرگترین سازمان بین المللی است باید بدون توجه به خواسته های غرب، به طور مستقل در مورد همکاری با طالبان و کمک به حل مشکلات افغانستان برنامه ریزی کند. این درخواست از آن جهت مهم است که در نشست اخیر و فوق العاده وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در پاکستان، نماینده ای نیز از آمریکا شرکت کرده بود که می توانست تصمیمات و خواسته های این سازمان را تحت تاثیر قرار دهد.
احمدی، کارشناس سیاسی و مدرس دانشگاه کابل در این باره براین اعتقاد است: تحریم های آمریکا ضد طالبان فقط مردم افغانستان را با مشکلات بیشتر روبرو می کند و بر توان حکمرانی طالبان تاثیری ندارد بنابراین آمریکا در حال تنبیه مردم افغانستان است نه طالبان.
در هر حال،پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان از پانزدهم اوت مشکلات مردم این کشور نیز بیشتر شده که بخش مهم آن ناشی از بلوکه کردن منابع مالی افغانستان از سوی آمریکا است. مذاکرات آمریکا با طالبان در دوحه قطر هم نشان می دهد که آمریکا درصدد است در قبال اجابت خواسته های خود از سوی طالبان، منابع مالی افغانستان را آزاد کند که قطعا با خواسته های منطقه ای و همچنین مردم افغانستان مغایرت کامل خواهد داشت. به همین دلیل است که وزیر امورخارجه مالزی از سازمان همکاری اسلامی خواسته است در مورد همکاری با طالبان خود به طور مستقل تصمیم بگیرد و منتظر تامین منافع غرب نباشد که ناگزیر شود در زمین بازی آمریکا با تحولات افغانستان همراه شود.
نویسنده:مجید وقاری
116
بیشتر بخوانید: